EXCLUSIV Ce afaceri au făcut consultanţă din Moldova
Dimensiune font:
Un studiu amănunţit care evaluează performanţele firmelor de consultanţă din Regiunea de Nord-Est arată cât de fragmentată este această piaţă * analiza şi-a propus să stabilească un set de măsuri pentru ca în noul exerciţiu financiar european 2014-2020 să crească capacitatea consultanţilor în scrierea şi gestionarea de proiecte
Oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au prezentat recent rezultatele unui studiu privind „evaluarea capabilităţii şi performanţelor firmelor de consultanţă din Regiunea Nord-Est“. Cercetarea a fost realizată cu sprijinul Direcţiei Regionale de Statistică Neamţ. Analiza viza realizarea unei inventarieri a serviciilor de consultanţă oferite pe piaţă în Regiunea Nord-Est şi stabilirea unui set de măsuri în vederea creşterii capacităţii consultanţilor în scrierea şi gestionarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă.
Istoria se repetă! Am ratat un an de finanţare europeană EXCLUSIV
„În Regiunea Nord-Est, fragmentarea domeniului consultanţei se menţine. În două judeţe, Suceava şi Iaşi, se înregistrează valori la nivelul sau peste media regională a numărului de persoane ocupate/firmă (anul 2012). În perioada 2007-2012, se poate constata o fragilă consolidare prin creşterea numărului mediu de persoane ocupate la o firmă de consultanţă. Şi cifra de afaceri este foarte redusă. În anul 2007, valoarea cifrei de afaceri era de 666,8 milioane lei, iar în anul 2012 aceasta a ajuns la 834 milioane lei. Cele mai mari cifre de afaceri se înregistrează în judeţele Iaşi şi Bacău, firmele din aceste judeţe înregistrând 71,1% din totalul cifrei de afaceri regionale (anul 2012), iar cele mai mici în judeţele Botoşani şi Vaslui. Prin prisma numărului de firme de consultanţă, 36,2% din total sunt situate în judeţul Iaşi. Cel mai redus număr de firme de consultanţă este în judeţul Vaslui“, se arată în studiu.
EXCLUSIV Profesionist în administraţie: „Politicul trebuie să-şi ia mâna de pe administraţie“ FOTO
Acelaşi document arară că, din punctul de vedere al numărului mediu de persoane ocupate, 45,8% din acestea sunt concentrate în judeţul Iaşi, urmat de judeţul Bacău, cu 17,3% şi judeţul Suceava, cu 15,5%. Judeţul Botoşani are cel mai puţin personal ocupat în domeniul consultanţei.
Pregătiri pentru accesarea banilor europeni din agricultură
Potrivit studiului, principalele domenii în care se încadrează serviciile firmelor de consultanţă pentru scrierea proiectelor cu finanţare europeană sunt: promovarea adaptării şi dezvoltării zonelor rurale, sprijinirea sectorului IMM şi meşteşugăresc, turism şi agricultură. Principalele categorii de beneficiari pentru care s-au furnizat servicii de consultanţă în scrierea proiectelor sunt: companii private şi instituţii publice din administraţia locală. 39,5% din firmele de consultanţă implicate în scrierea proiectelor au oferit consultanţă pentru proiectele mari, de peste un milion de euro, şi aproximativ 36% din firme au furnizat servicii de consultanţă în scriere pentru proiecte cu valori de finanţare cuprinse între 100.000 şi 1.000.000 de euro.
Analiza arată că principalele servicii oferite beneficiarilor diferă de la un judeţ la altul. Astfel, în Bacău primează serviciile de consultanţă în construcţii şi de gestionare a resurselor umane. La Botoşani, cele mai căutate servicii sunt cele de analiză şi consultanţă tehnică, în gestiunea marketingului şi consultanţă financiară. Firmele de profil din Iaşi au fost solicitate cel mai mult pentru servicii de consultanţă în dezvoltarea societăţilor şi pentru gestionarea salariilor.
La Neamţ au primat serviciile de analiză şi consultanţă tehnică, dar şi cele de cadastru, iar la Suceava cele de proiectare şi estimare a costurilor, dar şi cele de consultanţă fiscală. Firmele din Vaslui au fost solicitate cel mai adesea pentru servicii de analiză sau consultanţă tehnică şi servicii de auditare financiară.
La nivelul întregii regiuni, cel mai mare număr de proiecte cu fonduri europene pentru care firmele au furnizat servicii de consultanţă în faza de scriere s-a înregistrat pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, urmat de numărul proiectelor ce au beneficiat de consultanţă în scrierea lor pe Programul Operaţional Regional (26,6%).
„În cadrul PNDR, judeţele cu cel mai mare număr de proiecte pentru care firmele au furnizat servicii de consultanţă în scriere sunt: Iaşi (65,9% din numărul total de proiecte scrise pe PNDR), Suceava (15,3%) şi Vaslui (11,5%). La polul opus, programele cu cel mai mic număr de proiecte (sub 1,0%) pentru care s-a oferit consultanţă în scriere sunt: PODCA, Cooperare Inter – regională şi POAT“, se arată în studiu.
Totodată, dinamica principalilor indicatori ai sectorului de consultanţă din Moldova - cifra de afaceri, personalul ocupat şi numărul de unităţi locale active-este similară cu cea naţională: „o evoluţie negativă a numărului de unităţi locale active şi un trend uşor crescător a cifrei de afaceri“.
Lista cu firmele de consultanţă din regiune o puteţi consulta AICI
România înregistrează cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene, fiind singura ţară care are o rată de sub 60%, cu 20% sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, spune şefa reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră, Angela Filote. „România este singurul stat membru care are o rată de absorbţie de sub 60% şi nu mai are decât acest an pentru a încerca să utilizeze cât mai mult din finanţările care au venit pe perioada 2007 - 2013“, a declarat şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România. Principalele cauze care au determinat gradul redus de absorbţie vizează „superbirocratizarea, hăţişul birocratic în procedurile de accesare a fondurilor europene“, dar şi „schimbarea regulilor jocului în timpul jocului“, lucruri pe care le reclamă mulţi dintre cei care au făcut demersuri pentru a accesa fonduri europene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau