Fără ajutoare de încălzire în prag de iarnă
Dimensiune font:
Afectaţi sunt cei care se încălzesc cu lemne şi primesc banii de la primării * unităţile administrative spun că nu au fonduri, iar unele abia au plătit restanţele pentru sezonul rece trecut * în rest, se fac verificări la dosarele depuse pentru subvenţii
Mulţi locuitori din Regiunea de Nord-Est mai trebuie să aştepte până ce vor primi ajutoarele de încălzire. Unii din cauză că nu au depus la timp actele, iar alţii pentru că primăriile nu au bani. Cei din urmă reprezintă familiile sărace care îşi asigură căldura din locuinţă cu lemne ori combustibil petrolier. Potrivit legislaţiei, beneficiarii ar fi trebuit să intre în posesia sumei de bani pe întreg sezonul rece încă de luna trecută.
Pe hârtie, lucrurile sunt foarte clare, dar în realitate situaţia nu este deloc favorabilă celor care au cea mai mare nevoie de aceste subvenţii. „Nu avem fonduri. Acum o lună şi ceva abia am reuşit să achităm ajutorul de încălzire pe ianuarie, februarie şi martie 2014. Pe noiembrie şi decembrie vom da anul acesta, dacă vom avea bani. Deocamdată, nu ştim de unde vom plăti. Dacă nu vom găsi resursele necesare, vom amâna plata pentru luna ianuarie 2015”, a spus Costel Baciu, primarul comunei Lipova din judeţul Bacău.
Din Lipova, peste 400 de familii au dreptul la ajutor social şi, implicit, la cel de încălzire, pe bază de lemne. Astfel, numai pentru lunile noiembrie şi decembrie ele ar trebui să primească, în total, 60.000 de lei, drept ajutoare de încălzire. Deşi are doar 56 familii beneficiare de ajutor social, nici Primăria Corbasca, din Bacău, nu are posibilităţi financiare de a asigura acestora banii cuveniţi pentru încălzirea locuinţei. „Ne-am aşteptat ca la rectificarea bugetară să primim şi noi nişte bani, dar este jale. Cu greu am reuşit să strângem bani pentru maximum două luni. Ne străduim să aibă măcar de Crăciun. Ne trebuie pentru plata ajutorului de încălzire pe noiembrie şi decembrie 18.600 de lei”, spune şi Vasile Ciobotaru, primarul comunei Corbasca.
Primării pasibile de procese
Conform legislaţiei în vigoare, familiile beneficiare de ajutor social au dreptul la 58 lei/lună pentru încălzirea locuinţei. Banii trebuie achitaţi la începutul sezonului rece, odată pentru toată perioada, adică pentru cinci luni, respectiv noiembrie-martie. Aşadar, fiecare familie ar trebui să primească acum 290 lei. Dar foarte puţine primării se conformează acestei prevederi legale, marea majoritate plătind eşalonat. Familiile care sunt afectate pot să dea în judecată primăria că nu respectă legea dar sunt prea sărace. „Primăriile plătesc, de regulă, din bugetul anului în curs, pentru noiembrie şi decembrie. Apoi abia în martie anul următor mai dau pentru celelalte trei luni”, a declarat Teodor Agachi, şeful inspectorilor sociali şi purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Bacău. În momentul de faţă, peste 9.500 familii din judeţ au dreptul la ajutor social şi mai bine de 90% se află în mediul rural şi se încălzesc cu lemne.
Verificări la subvenţiile pentru căldură
În rest, pentru că perioada de depunere a actelor s-a încheiat pe 19 noiembrie, primăriile fac verificări. La Suceava au fost respinse deja 46 de dosare pentru că potenţialii beneficiari nu au menţionat bunurile care fac obiectul excluderii de la plată, fiind depistaţi prin verificare cu un program specializat. De asemenea, cei care vor încasa bani ilegal vor fi nevoiţi să-i returneze.
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
„Dacă în declaraţia de venit survin modificări trebuie anunţată primăria cu 5 zile înainte” - Radu Bobică, purtător de cuvânt la Primăria Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau