Fenomen îngrijorător pe piaţa muncii
Dimensiune font:
Deşi numărul salariaţilor din judeţul Iaşi a crescut faţă de începutul anului, aproape un sfert din contractele de muncă sunt pentru perioade reduse de 2 sau 4 ore pe zi * amenzile aplicate patronilor care lucrau cu personal neînregistrat cu forme legale s-au ridicat, în acest an, la 1,8 milioane de lei
Cele mai recente date prezentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi arată o creştere atât a numărului de angajatori, cât şi de salariaţi înregistraţi la nivelul judeţului. Astfel, faţă de începutul anului, numărul angajatorilor a crescut cu peste 5%, ajungând la 16.467. O creştere se înregistrează şi la nivelul efectivului de salariaţi.
În decembrie figurau în registrele ITM 166.661 salariaţi care au cel puţin un contract de muncă. Deşi se observă o creştere a numărului de contracte de muncă, îngrijorător este faptul că 23% dintre acte sunt pentru perioade parţiale de muncă, de 2 sau 4 ore pe zi. „Sunt firme de taxi sau de videochat care au angajaţi cu carte de muncă pentru 2 ore pe zi. Cred că Fiscul ar trebui să urmărească mai atent activitatea acestor firme“, au precizat reprezentanţi ai ITM Iaşi.
Totodată, la nivelul judeţului, în acest an s-au înregistrat aproape 11.000 de zilieri pentru care s-au raportat în jur de 128.000 de zile de muncă. „Pentru aceste persoane care muncesc ca zilieri în agricultură sau silvicultură angajatorul plăteşte impozit, dar nu acoperă asigurările sociale- de sănătate şi de pensie, ceea ce reprezintă o problemă. Ar trebui modificată legislaţia muncii“, a afirmat George Albulescu, şeful ITM Iaşi. Acesta a mai menţionat că un sfert din sesizările ce ajung la inspectorat fac referire la munca la negru, dar cea mai mare parte, peste 60%, vizează neplata la timp a drepturilor salariale.
În urma controalelor derulate de cei 18 inspectori ai ITM, în acest an, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1,8 milioane de lei. „Pentru fiecare om găsit muncind la negru amenda variază de la 10.000 la 20.000 de lei. Au fost identificaţi 114 angajatori pentru care munceau fără forme legale 279 de persoane“, a detaliat şeful ITM Iaşi.
Persoanele care acceptă să muncească fără forme legale sunt pasibile de amenzi cu valori între 500 şi 1.000 de lei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau