Fiscul blochează zilnic 650 de conturi FOTO
Dimensiune font:
Raportul pe anul trecut al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice arată că, la nivelul Moldovei, au fost blocate peste 164.700 de conturi * valoarea sechestrelor a depăşit 977 de milioane de lei * şi numărul sesizărilor penale este unul demn de luat în seamă: 354 de acţiuni, cu prejudicii ce ajung la peste 805 milioane de lei * pe mii de imobile şi bunuri mobile au fost puse sechestre.
Rău-platnicii din Moldova au simţit în propriile portofele deciziile drastice ale Fiscului.
Potrivit datelor prezentate în raportul de activitate al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, în 2014, au fost blocate, în medie, aproximativ 650 de conturi în fiecare zi lucrătoare. Astfel, în urma controalelor efectuate, inspectorii fiscali au blocat în total 164.702 de conturi bancare. Cu toate că numărul acestora este semnificativ, aceştia susţin că este în scădere faţă de anul 2013, valoarea sumelor poprite ajungând la 977,9 milioane de lei. De asemenea, au fost aplicate prin executare silită, 24.666 de popriri la terţi, valorificarea sechestrelor însumând 5,16 milioane de lei. Mai mult, anul trecut au fost iniţiate 354 de sesizări penale, cu un prejudiciu de peste 805 milioane de lei. Totodată, numărul sechestrelor pe imobile a ajuns la 1.179, iar cele mobile la 1.275.
Iaşul, la coada datoriilor colectate
Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice, în 2014, au fost colectate datorii cu valoare totală de 8, 215 miliarde de lei, Iaşul aflându-se pe ultimul loc dintre oraşele din regiunea Moldovei în ceea ce priveşte procentul de realizare a programului de încasări bugetare. Spre deosebire de Bacău (104%), Botoşani ( 107%), Neamţ (106%), Suceava(102%) şi Vaslui (104%), Iaşul a înregistrat un procent de doar 98%. Cu toateastea, directorul interimar al instituţiei susţine că per total această colectare a fost îndeplinită în proporţie de 102,51%, obiectivul principal luat în vizor anul acesta fiind creşterea eficienţei în procesul de colectare al impozitelor şi a contribuţiilor sociale. „Îmi pot pune problema de a îmbunătăţi acest grad de colectare prin creşterea numărului de somaţii şi titluri executorii către contribuabili, în situaţia în care aceştia nu consimt la o conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale datorate la bugetul de stat. Vom intensifica măsurile de executare silită, respectiv acele sechestre pe bunurile mobile sau imobile, dar şi pe înfiinţarea unor popriri pe conturile operatorilor economici“, a declarat Marian Bosianu, director interimar al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.
Peste 4.000 de conturi blocate de Fisc
Totodată, s-a observat şi o creştere a cheltuielilor instituţiei publice, fapt pus pe seama numărului mare de puncte de birouri zonale de frontieră. „Nivelul crescut al cheltuielilor este determinat de faptul că în subordine avem foarte multe puncte vamale de trecere a frontierei, cu multiple problemele. La sediile şi infrastructura lor nu s-a mai intervenit de foarte multă vreme, iar din acest motiv intervenţiile cu reparaţiile şi alte cheltuieli de această natură sunt foarte frecvente. Avem cele mai multe birouri zonale de frontieră, 8 în total“, a mai spus Marian Bosianu. Conform raportului de activitate prezentat, anul trecut au fost desfăşurate 1.070 controale vamale, obligaţiile suplimentare recuperate ajungând la 13,78 milioane de lei, amenzile aplicate fiind în valoare de 3, 69 milioane de lei. Andra PETRARIU
Numărul de contribuabili este în continuă creştere. În 2014 erau înregistrate 1.151.069 de persoane, cea mai mare creştere fiind la nivelul Iaşului, iar cele mici la nivelul Bacăului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau