FOTO Cifrele din spatele dezvoltării Moldovei EXCLUSIV
Dimensiune font:
Doar 64% din proiectele derulate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în zona de nord-est a ţării, au fost finalizate * restul lucrărilor, dacă nu vor fi încheiate până la 31 decembrie 2015, vor fi plătite din bugetul beneficiarilor * forma finală a documentului de finanţare pentru noul exerciţiu financiar 2014-2020 nu este bătută în cuie, deşi ar fi trebuit ca până la această dată să poate fi depuse primele cereri de finanţare
Bilanţul Programului Operaţional Regional 2007-2013 este unul optimist pentru Regiunea de Nord-Est, însă, deşi a trecut aproape un an din noul exerciţiu financiar 2014-2020, premisele nu arată că ne-am însuşit lecţiile. Pe hârtie, rezultatele primului ciclu de finanţare europeană prin POR la nivelul Moldovei arată că s-a ajuns la un grad de contractare de peste 112% din alocare regională. „REGIO a atins un grad de absorbţie de 66% la nivelul Regiunii Nord-Est. Indicatorul reprezintă totalul sumelor avizate de Organismul Intermediar Nord-Est pentru rambursare, în valoare de 465 milioane de euro, raportat la valoarea FEDR alocată regiunii“, a transmis Gheorghe Harja, directorul Organismului Intermediar Nord-Est. Acesta a mai menţionat că din cele 589 de contracte care au primit undă verde doar 376 reprezintă investiţii finalizate. Practic, doar 64% din lucrări au fost încheiate până la această dată, iar cei care nu vor finaliza restul până la 31 decembrie 2015 vor continua investiţiile cu fonduri proprii.
Axele cu probleme
Harja a detaliat fiecare axă de finanţare din cadrul POR 2007-2013 şi a scos în evidenţă unele domenii în care absorbţia a fost foarte scăzută. „La nivelul regiunii am avut 14 milioane de euro pentru reabilitare termică şi nu vom putea lua toţi banii pentru că fondurile au venit foarte târziu, iar ghidul făcut pentru această axă a fost foarte prost“, a subliniat şeful Organismului Intermediar.
Harja a precizat că cele mai multe solicitări au fost făcute pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, în special drumuri judeţene.
Pe de altă parte, deşi autorităţile publice puteau solicita bani pentru construcţia de şosele ocolitoare, la nivelul Moldovei nu s-au înregistrat astfel de solicitări. „Ar trebui să ţinem cont de aceste tipuri de investiţii în şosele de centură şi să pregătim proiecte pentru 2014-2020“, a punctat directorul. Totodată, acesta a menţionat că ar fi trebuit selectate mai atent proiectele pentru modernizarea şcolilor din regiune pentru a nu reface clădiri în care, în timp, vor învăţa din ce în ce mai puţini elevi.
Poate cel mai scăzut indicator al performanţei atragerii banilor europeni în perioada 2007-2013 a fost la nivelul amenajării infrastructurii de agrement turistic. „Am avut două tipuri de probleme aici: pe de o parte beneficiari privaţi, potenţi financiar, dar care au avut probleme de natură penală, şi atunci au fost blocate contractele, iar pe de altă parte, beneficiari publici, dar care trebuiau să vină cu o contribuţie proprie la proiect de 50%. Astfel, am ajuns să avem 40 de milioane de euro pe care am fost nevoiţi să-i direcţionăm către alte axe“, a menţionat Harja. Acesta a afirmat că pe axa destinată infrastructurii de turism încă sunt probleme şi a dat exemplu proiectului de modernizare a Insulei de agrement din Bacău, o investiţie de 5 milioane de euro, pentru care nici până la această dată nu s-a finalizat licitaţia de execuţie.
Sfaturi pentru 2014-2020
Oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au atras atenţia că în noul exerciţiu financiar ar trebui să nu se mai cheltuiască atâtea resurse- umane, financiare, logistice- pentru proiecte care nu au potenţial de finanţare. Totodată, ar trebui corelate proiectele ce vor fi propuse prin POR 2014-2020 cu celelalte programe operaţionale- Mediu sau de Transport.
Îngrijorător este faptul că deja a trecut un an din noul exerciţiu de finanţare europeană şi nu este bătut în cuie cadrul prin care vor fi alocaţi banii. „În prezent, continuă discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru definitivarea formei finale a programului, astfel încât versiunea revizuită a acestuia să poată fi transmisă în timp util pentru aprobare“, explică sec oficialii ADR Nord-Est stadiul documentaţiilor în baza cărora, la nivel naţional, se vor aloca 6,7 miliarde de euro. Banii reprezintă sprijinul financiare al UE.
Prin POR 2014-2020, UE alocă, la nivel naţional, 6,7 miliarde de euro. Vor fi finanţate domeniile: transfer tehnologic, dezvoltarea competitivităţii IMM-urilor, eficienţa energetică în clădiri publice, dezvoltare urbană, patrimoniul cultural, infrastructura de transport rutier, valorificarea potenţialului turistic, infrastructura sanitară şi socială, comunităţi marginalizate, infrastructura educaţională şi cadastru.
Prin POR 2007-2013 au fost realizate, la nivelul Regiunii Nord-Est, 438 de km de drumuri judeţene şi străzi urbane, au fost sprijinite 238 de microîntreprinderi, au fost create 1.777 de locuri de muncă, au fost echipate 14 unităţi medicale, şi reabilitate 37 de centre sociale, dar şi 36 de unităţi de învăţământ.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau