Impactul real al măsurii de taxare a salariilor de top LISTĂ
Dimensiune font:
Patronatul Investitorilor Autohtoni a făcut o analiză privind numărul de angajaţi care sunt vizaţi de eliminarea plafonării la 5 salarii a contribuţiilor la asigurările sociale şi de sănătate * potrivit datelor analizate, în registrul de evidenţă al salariaţilor figurau 23.478 astfel de contracte de muncă, dintre care peste 3.600 sunt specialişti în tehnologia informaţiei
Antreprenorii care fac parte din Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) susţin că sunt nevoiţi să facă faţă unor politici publice lipsite de predictibilitate. Mesajul vine în contextul anunţului eliminării plafonării la 5 salarii a contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) şi asigurările de sănătate (CASS), decisă recent de Cabinetul Grindeanu. Vizaţi de aceste modificări sunt IT-şti, manageri sau bancheri. „Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) înţelege raţiunea eliminării plafonării la 5 salarii a CAS şi CASS, însă remarcă şi faptul că în actuala guvernare antreprenorii trebuie să facă faţă unor politici publice lipsite de predictibilitate“, au transmis reprezentanţii PIAROM.
Câţi pensionari din Moldova vor avea venituri mai mari
Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, în luna octombrie 2016, în registrul de evidentă al salariaţilor figurau 23.478 de contracte de muncă cu valoarea cel puţin egală cu 5 salarii medii brute pe economie. Dintre acestea, cele mai multe contracte vizează funcţii precum „manager proiect informatic“, „director general societate comercială“ şi „manager“. Pe de altă parte, din cele 23.478 contracte 3.633 reprezintă specialişti în tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor. În ceea ce priveşte tipul de ocupaţie în cadrul acestui segment, cele mai multe sunt manageri de proiect informatic – 1659, programator - 756, dar şi sute de analişti, ingineri de sisteme ori proiectanţi de sisteme informatice.
Principalele 5 industrii vizate
Analiza PIAROM arată şi care sunt principalele cinci industrii unde să plătesc cele mai multe salarii de top. Concret, acestea sunt „activităţi de realizare a soft-ului la comandă“, „alte activităţi de intermedieri monetare“, „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“, „activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei“ şi „activităţi de editare a altor produse software“. „Solicităm ca ideile valoroase legate de susţinerea mediului de afaceri, cum ar fi viitoarea lege a prevenţiei, utilizarea diferenţiată a ajutoarelor de stat, precum şi alte măsuri prevazute expres în programul de guvernare să fie elaborate şi promovate printr-o consultare autentică cu mediul de afaceri“, au transmis reprezentanţii PIAROM.
Guvernul Grindeanu a decis eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se mai impunea CAS şi CASS. Această măsură va fi aplicată de la 1 februarie, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 3/2017. Guvernul a susţinut că prin aplicarea acestui act normativ statul ar urma să strângă în plus 1,4 miliarde de lei.
Salariul mediu brut în 2016 a fost de 2.681 de lei, iar venitul de la care se elimină plafonul de plată CAS şi CASS este 13.405 lei pe lună. Potrivit actelor normative aflate în vigoare, programatorii cu studii superioare beneficiază în continuare de scutirea de impozit pe venit (16%). La nivel naţional, la finalul anului trecut, erau înregistraţi în jur de 6 milioane de salariaţi.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau