Îngrijorări privind accesarea fondurilor europene
Dimensiune font:
Comisarul european Corina Creţu a atras atenţia asupra riscului de a pierde bani nerambursabili alocaţi pentru perioada de programare 2007-2013 şi a tras un semnal de alarmă că, până acum, este absorbţie zero pe noul exerciţiu financiar * oficialul a punctat şi problemele care apar în demararea proiectelor pentru cele trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova, care ar trebui realizate prin Programul Operaţional Regional
Riscul de pierdere a fondurilor europene pentru perioada de programare 2007-2013 este de peste 2,6 miliarde de euro, a declarat recent comisarul european Corina Creţu. „Cred că s-au făcut eforturi importante în ultimii ani dar absorbţia este undeva la 75% în anul 2015. Am evitat orice dezangajări de fonduri. Deci practic au fost cheltuiţi toţi banii alocaţi pentru anul 2015, dar există acest risc de pierdere de 2,6 miliarde euro - 3,2 miliarde euro pentru întreaga perioadă 2007-2013. Depinde de ceea ce vor certifica autorităţile până în martie 2017 şi de ceea ce vor constata autorităţile de audit, dar suma este între 2,6 miliarde euro şi 3,2 miliarde euro“, a spus Corina Creţu, citată de Agerpres.
Ea a menţionat că este îngrijorată de faptul că în acest moment absorbţia pe noul cadru financiar este zero. „Eu sper ca autorităţile române să înveţe din lecţiile trecutului. Mă îngrijorează faptul că suntem la jumătatea anului 2016 şi practic absorbţia europeană este zero. Eu cred că trebuie să ne axăm în primul rând pe rezultate, pe indicatori clari în ceea ce priveşte impactul, calitatea vieţii oamenilor. Recomandările mele sunt clare. Să se finalizeze toate condiţionalităţile ex-ante în special în domeniul sănătăţii unde, de asemenea, vom avea luni discuţii în ceea ce priveşte cele trei spitale regionale. Fac un apel ca autorităţile locale din oraşele respective Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova să nu politizeze acest subiect, cred că este o mare greşeală“, a mai afirmat comisarul european
Recomandările Comisiei Europene
Recent, Comisia Europeană a publicat recomandările specifice de ţară pe 2016, pentru politicile economice naţionale. Potrivit documentului, Comisia Europeană are patru mari recomandări pentru România, fiecare cu mai multe subpuncte, de la consolidare fiscală şi bugetară până la continuarea reformei în domeniul sănătăţii, educaţiei şi administraţiei publice. În domeniul macroeconomic, recomandarea Comisiei se referă la evitarea abaterii, în 2016, de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) şi realizarea unei ajustări fiscale de 0,5% din PIB în anul 2017. De asemenea, se recomandă consolidarea cadrului bugetar şi fiscal, precum şi creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor. În domeniul social, Comisia recomandă adaptarea serviciilor furnizate de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă la profilul celor care îşi caută un loc de munca; adoptarea unor criterii obiective pentru stabilirea salariului minim; egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi; combaterea abandonului şcolar timpuriu şi sporirea calităţii educaţiei, în special în rândul populaţiei rome.
Recomandările Comisiei includ, de asemenea, limitarea plăţilor informale în sistemul de sănătate şi creşterea ponderii îngrijirii în regim ambulatoriu. În privinţa administraţiei publice, în viziunea Comisiei este necesară creşterea independenţei şi transparenţei gestionării resurselor umane şi simplificarea procedurilor administrative pentru mediul de afaceri şi cetăţeni, precum şi consolidarea guvernanţei corporative a întreprinderilor de stat. Alte aspecte vizate de recomandările Comisiei prevăd: îmbunătăţirea accesului la servicii publice integrate, extinderea infrastructurii de bază şi diversificarea economică, în special în zonele rurale, adoptarea şi punerea în aplicare a planului general de transport şi o mai bună prioritizare a proiectelor publice de investiţii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau