Insolvenţă la o firmă de casă a administraţiilor din Moldova
Dimensiune font:
Vega '93 Galaţi şi-a cerut intrarea în insolvenţă, cu toate că a încheiat anul trecut cu un profit net de aproape un milion de euro şi o cifră de afaceri de 58 de milioane de euro * societatea este condusă de omul de afaceri Corneliu Istrate, iar compania este unul dintre cei mai mari angajatori din zona de nord-est a ţării * firma a câştigat, în ultimii ani, numeroase contracte cu administraţii publice din regiunea Moldovei * printre lucrări se numără modernizarea aerogării ieşene, dar şi şoseaua de centură a municipiului Iaşi
Compania Vega '93 Galaţi, una dintre cele mai puternice firme de construcţii din ţară, a cerut să intre în insolvenţă. Astfel, pe 10 noiembrie 2014, Tribunalul Galaţi a admis cererea firmei cu peste 1.500 de angajaţi privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei. Potrivit antitepari.ro, instanţa a stabilit data de 5 ianuarie 2015 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor urmând să fie comunicat la 26 ianuarie 2015. Forma definitivă a tabelului creditorilor va fi afişată la 16 februarie 2015, după soluţionarea eventualelor contestaţii. Prima Adunare a creditorilor se va desfăşura la data de 23 februarie 2015.
„Nu se pune problema unui faliment“
Oficialii firmei susţin că decizia de a intra în insolvenţă este o măsură pentru a se putea reorganiza. „Nu se pune problema unui faliment. Insolvenţa nu a fost cerută de creditori, ci chiar de firmă, pentru a putea să se reorganizeze. Estimez că, până în primăvară, lucrurile se vor rezolva, pe măsură ce se vor încasa banii de la cei care au datorii mari faţă de Vega“, a declarat omul de afaceri Corneliu Istrate pentru Viaţa Liberă din Galaţi. Acelaşi cotidian citează surse din cadrul companiei care susţin că firma ar fi în incapacitate de plată în urma lucrărilor de modernizare la Aeroportul ieşean, fapt infirmat de conducerea aerogării. „Toate lucrările care au fost verificate pentru legalitate de consultant şi confirmate de către supraveghetor din punct de vedere calitativ şi cantitativ au fost decontate. Nu cunosc situaţia de care vorbiţi dumneavoastră, dar nu poate fi vorba de o sistare de plăţi, mai sunt şi lucrări de executat, cum ar fi cele de la platformă“, a explicat Marius Bodea, directorul Aeroportului din Iaşi.
Companie cu profit de aproape un milion de euro
Firma lui Istrate a fost înfiinţată în 1993, având ca principal obiect de activitate „Lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Compania a raportat pe anul trecut afaceri de zeci de milioane de euro. Concret, potrivit ultimului bilanţ financiar, Vega '93 Galaţi a avut cifră de afaceri, în 2013, de 258,7 de milioane de lei şi un profit net de peste 4 milioane de lei. Pe de altă parte, datoriile firmei de construcţie depăşesc 193 de milioane de lei. În ultimii ani, firma din Galaţi a câştigat numeroase contracte cu administraţiile publice din Moldova. Printre cele mai importante lucrări realizate de companie se numără şoseaua ocolitoare şi refaceri de drumuri din municipiul Iaşi, dar şi construcţia, alături de Max Boegl România, a noii piste de la Aeroportul din Capitala Moldovei.
Cel mai bun an al societăţii, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, a fost 2009, când s-au raportat la Fisc 373,7 milioane de lei, iar cel mai profitabil a fost 2008, cu peste 36 de milioane de lei. Cu toate acestea, potrivit antitepari.ro, finalul anului 2014 a prins firma fără bani în cont, după cum reiese din evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP). Astfel, la data de 10 noiembrie 2014, adică exact ziua în care firma intra în insolvenţă, a fost refuzat la plată un cec emis de Vega '93 Galaţi SRL, în valoare de 200.031,65 lei, din lipsă totală de disponibil în cont. În datele de 7 şi 10 noiembrie 2014, firma a mai apărut în evidenţele CIP cu două bilete la ordin refuzate la plată, din lipsă totală, respectiv parţială de disponibil în cont.
Cel mai bun an al societăţii, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, a fost 2009, când s-au raportat la Fisc 373,7 milioane de lei, iar cel mai profitabil a fost 2008, cu peste 36 de milioane de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau