Inspectorii de la Fisc au pus tunurile pe contribuabilii ieşeni
Dimensiune font:
În primele cinci luni ale acestui an, angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi – Inspecţia Fiscală au făcut peste 770 de acţiuni de control * în urma verificărilor au fost făcute 43 de sesizări penale
Prima parte a acestui an a fost una încărcată la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi. Peste 770 de controale au fost realizate în primele cinci luni ale acestui an, jumătate dintre ele fiind inopinate. Potrivit oficialilor AJFP, „selecţia contribuabililor pentru inspecţii fiscale generale s-a efectuat în urma unei analize de risc pe baza informaţiilor deţinute în bazele de date ale administraţiilor financiare“.
Astfel, s-au luat în calcul societăţile care au depaşit plafonul legal de 65.000 euro şi nu au fost înregistrate ca plătitoare de TVA, cele care utilizează forţă de muncă fără forme legale, dar şi cele care fac tranzacţii cu contribuabili inactivi ori cele cu cifră de afaceri mare. „Cu ocazia inspecţiilor fiscale efectuate în perioada ianuarie – mai 2017 s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la calcularea, înregistrarea şi virarea de către contribuabili a obligaţiilor la bugetul general consolidat al statului, fiind stabilite de către organele de inspecţie fiscală diferenţe constând în impozite, taxe şi contribuţii sociale de aproximativ 163,8 milioane de lei“, au transmis oficialii Fiscului ieşean.
Mişcări spectaculoase în bugetele firmelor de IT&Outsourcing din Iaşi EXCLUSIV
Cu toate acestea, în primele cinci luni din an, inspectorii au aplicat doar 15 amenzi în valoare de 29.000 de lei. Totodată, în această perioadă au fost întocmite 27 decizii de instituire a măsurilor asiguratorii în valoare totală de 23,8 milioane de lei.
Zeci de sesizări penale
În acelaşi interval, au fost înaintate 43 de sesizări penale. Valoarea totală a prejudiciului în aceste cazuri a fost de 142,8 milioane de lei. „Sesizările penale au fost înaintate către organele de cercetare penală urmare a săvârşirii următoarelor fapte: sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare şi fiscale prin nedeclarare sau declarare fictivă, ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare a persoanelor verificate, nedeclararea TVA aferentă livrărilor de bunuri şi servicii şi a impozitului pe veniturile aferente, TVA dedusă în baza unor facturi provenind de la firme inexistente, contribuabili radiaţi sau care nu funcţionează la sediul social declarat sau contribuabili tip «fantom㻓, se arată în raportul Fiscului ieşean.
Au fost vizate firme din domenii precum comerţ, lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, lucrări de instalaţii sanitare de încalzire şi aer condiţionat, restaurante, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor sau activităţi de alimentaţie pentru evenimente. În acelaşi interval, au fost făcute verificări la 90 de persoane fizice, sumele suplimentare atrase la bugetul general consolidat al statului fiind de aproximativ 1,6 milioane lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau