Liber la impozitat bacşişul
Dimensiune font:
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, în şedinţa de Guvern, că proiectul de ordonanţă privind activitatea de control a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va fi adoptat * acesta prevede noile modalităţile de sancţionare a firmelor găsite cu bani nefiscalizaţi * după mai multe propuneri şi încercări de schimbare a legislaţiei fiscale, bacşişul urmează să fie impozitat oficial începând cu 1 mai * atât premierul, cât şi o parte dintre patronii de restaurante susţin că măsura este una de bun-simţ, „un pas mare spre normalitate“.
Una dintre marile schimbări care va fi resimţită în perioada următoare în România o reprezintă impozitarea bacşişului încasat de angajaţii din zona serviciilor turistice şi a alimentaţiei publice. Acesta urmează să fie introdus oficial pe bonurile fiscale şi taxat cu 16%. „Impozitarea tuturor veniturilor, şi nota de plată, cu 16%, ca să nu obligăm oamenii să lucreze ilegal. Şi atunci, 16% este mai mult decât decent. Vine o perioadă specială pentru turism, pentru serviciile de acest gen. După aceea va veni de la 1 iunie scăderea TVA şi vreau să fie lucrurile foarte clare“, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agepres.
Iniţial, propunerea implementării acestei măsuri a venit din partea reprezentanţilor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care au susţinut că modificarea legislaţiei fiscale va veni în sprijinul agenţilor economici. „Valoarea încasărilor din casa de marcat ar coincide cu numerarul din casă şi cel aflat asupra ospătarilor sau prestatorilor. Unitatea riscă sancţiuni drastice, precum închiderea pe o perioadă de trei luni. De aceea, propunerea de a marca bacşişul protejează şi interesele agentului economic, fiind logică şi corectă“, declara luna trecută Dan Mureşan, vicepreşedintele forului.
EXCLUSIV Legalizarea bacşişului, sub lupa patronilor moldoveni
De asemenea, cu o zi înainte de a fi adoptat proiectul, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, preciza că acesta prevede faptul că angajatorul este cel în măsură să decidă soarta bacşişului, respectiv să acopere pierderi sau să îl distribuie angajaţilor.„Mâine (n.r. miercuri) se va face un pas mare spre normalitate. Este o idee pe care au cerut-o cei din piaţă, pentru a reglementa acest bacşiş“, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.
Reacţii diverse printre patroni şi angajaţi
Vestea că bacşişul ar putea fi trecut în mod obligatoriu pe bonul de consumaţie a trezit reacţii diverse printre patronii de restaurante sau cafenele. Cei mai mulţi dintre ei consideră că în acest fel ar fi reduse riscurile de amenzi şi de închidere a activităţii de către inspectorii Fiscului „Degeaba dau bon fiscal la fiecare masă dacă pe angajaţi îi găseşte cu ciubucul în buzunar. Dacă am un control de la Antifraudă, nu îi pedepseşte pe ei, ci pe mine. Mie îmi dă amendă şi tot mie îmi poate închide activitatea. De ce să sufăr eu pentru bacşişul lor? Să îl treacă pe nota de plată şi devine legal“, a precizat patronul unui restaurant din Botoşani.
Cu toate astea, alţi patroni susţin că nu agreează schimbarea de legislaţie întrucât nu doresc să îşi oblige consumatorii să ofere bacşiş. Pe de altă parte, angajaţii care prestează servicii în cadrul restaurantelor sau cafenelelor spun că adoptarea măsurii le-ar putea aduce măriri de salarii. „Să îl treacă pe bon. Cu atât mai bine, cer salariu mai mare de la patron pentru că sunt plătită cu procente din vânzare“, a precizat o chelneriţă din Botoşani. Andra PETRARIU
După ce agenţii economici din întreaga ţară s-au revoltat că inspectorii de la Fisc le-au suspendat activitatea pentru sume derizorii găsite în buzunarele chelnerilor, Guvernul a decis să schimbe regulile jocului şi să adopte ordonanţa de urgenţă care prevede alte modalităţi de sancţionare a acestora, „Nu se mai suspendă din prima activitatea, ci se face o listă neagră a celor care au avut probleme şi, dacă te prinde a doua oară sau a treia oară, sigur îţi suspendă activitatea. E vorba de (...) 300 de lei plafonul de la care se aplică această măsură“, a declarat premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de miercuri, citat de Agerpres.
„Vor să colectăm noi la sursă ca să impoziteze cu 16%, dar este destul de complicat tehnic. Ce facem? Buzunărim angajaţii să vedem câţi bani au? E forţată măsura“ , a declarat Tinu Sebeşanu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), citat de gandul.info. Acesta mai spune că proiectul de Ordonanţă a fost îmbunătăţit în urma discuţiilor cu reprezentanţii din industria HORECA. „Mai e mult de lucru. Este o formă îmbunătăţită, dar trebuie minimalizată birocraţia asupra operatorilor. S-a decis 1 mai pentru sezon, dar nu cred că este fezabil. Trebuie să schimbi softurile, casele de marcat. Nu se ştie cum vom înregistra în contabilitate, în ce cont. Probabil că vor exista nişte norme metodologice. Dacă Guvernul se mişcă bine, 1 iunie este un termen mai fezabil“, a precizat Sebeşanu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau