Lipsesc meseriaşii de pe piaţa muncii
Dimensiune font:
Un studiu realizat de OMV Petrom arată că majoritatea angajatorilor consideră că numărul absolvenţilor din învăţământul profesional este insuficient * o treime dintre angajatori aşteaptă mai mult de 3 luni pentru recrutarea personalului calificat * de cele mai multe ori, după ce se califică la locul de muncă, salariaţii iau calea străinătăţii
În cadrul programului România Meseriaşă, OMV Petrom a realizat un studiu pentru a surprinde nevoile din piaţa muncii pentru segmentul muncitori calificaţi. Datele de la companiile intervievate arată că 40% din firme au mai mult de jumătate din posturi vacante pentru meseria cu recrutarea cea mai dificilă. În aceste condiţii, aproape 60% dintre firme apelează la muncitori necalificaţi.
„Am dat anunţ peste tot. Caut 80 de oameni pentru domeniul construcţiilor şi nu am primit CV-uri. De trei luni am anunţuri de angajare peste tot şi nu vin oameni. Am de construit mai multe hale şi am ajuns să intru cu ei pe şantier şi să muncesc cot la cot cu angajaţii mei din cauza lipsei de personal“, a spus patronul unei firme de construcţii din Galaţi prezent în cadrul Iaşi Business Days.
Principalele cauze care determină deficitul de meseriaşi vizează lipsa competenţelor tehnice specifice meseriei, a calificării, a experienţei şi a seriozităţii, dar şi numărul prea mic de candidaţi. „La două-trei luni de pleacă un om în străinătate şi un altul iese la pensie. Dacă o mai ţine aşa, în 2-3 ani ieşim de pe piaţă“, a spus Constantin Popa, antreprenor în industria textilă din Paşcani.
Potrivit studiului OMV Petrom, 85% dintre angajatori consideră că numărul absolvenţilor din şcolile profesionale este insuficient. Totodată, percepţia populaţiei privind meseriaşii nu este una pozitivă. „Există o desincronizare cu piaţa muncii, probleme sistemice, dar şi o lipsă de respect la adresa întregii categorii. Anul acesta, trecem la soluţii: prin dialog cu alţi angajatori în grupuri de lucru şi proiecte de susţinere a viitorilor meseriaşi. Invităm publicul larg şi angajatorii să ni se alăture în acest demers”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Ponturi pentru dezvoltarea economică a Moldovei
Astfel, studiul arată că aproape 80% dintre români nu respectă meseriile, iar 60% dintre meseriaşi nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi. Pe de altă parte, peste 65% dintre angajatorii din România consideră că nivelul pregătirii practice al absolvenţilor din şcoala profesională este slab şi extrem de slab, iar peste 70% dintre managerii de resurse umane din companii spun că învăţământul profesional este neadaptat cerinţelor pieţei.
Evaluarea strategiilor de dezvoltare locală EXCLUSIV
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de pe piaţa muncii, OMV Petrom a lansat Şcoala Petroliştilor, un proiect prin care compania susţine 3 clase profesionale în domeniul industriei petroliere, în trei licee tehnologice din ţară din Moineşti, Târgovişte şi Piteşti. Elevii primesc burse de performanţă de până la 700 de lei şi urmează stagii de practică în cadrul companiei. De asemenea, OMV Petrom sprijină liceele partenere prin dotarea laboratoarelor de practică şi instruire pentru profesorii de specialitate.
Începând cu 2016, România Meseriaşă face parte din programul România Educată lansat de Preşedinţie, iar acţiunile din cadrul campaniei sunt derulate în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau