Lovitură pentru micii antreprenori ai Moldovei
Dimensiune font:
Executivul a operat, la începutul săptămânii, o modificare legislativă privind achiziţiile publice * practic, a fost eliminată facilitatea prin care întreprinderile mici şi mijlocii beneficiau de reduceri la anumite criterii în cadrul licitaţiilor * Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine că decizia va avea „un impact devastator în economie“
Guvernul condus de Dacian Cioloş a eliminat facilitatea prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de bunuri, servicii şi lucrări. Astfel că ele va trebui să vină la licitaţii publice în aceleaşi condiţii precum toţi ceilalţi participanţi.
Bani pentru comunităţile vulnerabile din regiune
„Astfel, prin eliminarea acestor facilităţi considerate de către Comisia Europeană ca fiind măsuri care creează o discriminare pozitivă faţă de operatorii economici care nu au acest statut, IMM-urile vor participa în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice şi a contractelor de concesiune de lucrări şi servicii. Măsura modificării legislative a fost decisă de Guvern având în vedere că în cazul declanşării de către Comisia Europeană împotriva României a procedurii de infringement în baza celor semnalate în acest dosar, este posibil ca auditul Comisiei să aplice corecţii financiare în toate proiectele cu finanţare nerambursabilă în care s-au derulat proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică în care IMM-urile din România au beneficiat de facilităţile menţionate“, au transmis reprezentanţii Guvernului.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) afirmă că eliminarea din legislaţie a acestor prevederi va avea „un impact devastator în economie“ şi solicită repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici şi mijlocii şi capitalului autohton. „Nu suntem de acord în niciun fel cu soluţia adoptată astăzi de guvern şi solicităm public repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici şi mijlocii şi capitalului autohton. Ordonanţa adoptată fără măsuri de siguranţă şi protecţie a IMM-urilor va avea un impact devastator în economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achiziţiile publice, ori un stat responsabil, tocmai acest aspect îl are în vedere în principal: cum îşi protejează afacerile mici şi cum sprijină accesul lor la contractele publice“, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Acesta a precizat că s-a opus eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziţii publice încă din perioada în care era ministru delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism. „Cunosc foarte bine acest dosar, ca ministru opunându-mă vehement eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziţii publice prin reducerea cu 50% a nivelului impus privind cifra de afaceri, garanţiilor solicitate sau a garanţiilor de bună execuţie. Comisia Europeană a ridicat problema unei discriminări pozitive a IMM-urilor, în sensul ca pentru acelaşi contract, se solicita două tipuri de garanţii, un nivel de garanţie pentru o companie mare şi un nivel de garanţie redus la jumătate pentru un IMM. Soluţia pe care am identificat-o şi pe care Comisia Europeană o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garanţiei la 50% pentru toţi operatorii, atât pentru IMM-uri, cât şi pentru companiile mari. În acest fel eliminăm discriminarea pozitivă, dar în acelaşi timp menţinem un nivel scăzut şi accesibil IMM-urilor pentru care licitaţiile publice reprezintă un balon de oxigen pentru desfăşurarea activităţii, ştiut fiind faptul că la nivel global, statul este cel mai mare contractor“, explică Jianu.
Ce prevede ordonanţa
Potrivit şefului CNIPMMR, din numărul total de proceduri de achiziţie derulate, peste 95% au avut valoare estimată sub 10 milioane euro, iar distribuţia IMM-urilor la nivel naţional, în funcţie de cifra de afaceri arată că sub 2 milioane de euro sunt microîntreprinderi, respectiv 98,10% din total întreprinderi, între 2 - 10 milioane de euro - întreprinderi mici (1,59%), între 10 - 50 milioane de euro - întreprinderi mijlocii ( 0,28%) şi peste 50 milioane de euro - întreprinderi mari (0,03%), soluţia propusă de CNIPMMR, având în vedere că IMM-urile nu participă în general la procedurile de achiziţie publică cu o valoare estimată mai mare de 10 milioane euro, este modificarea alineatului (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004.
Topul oficial al celor mai puternice firme din Iaşi
Acest alineat prevedea că toţi operatorii economici beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau