Mai multe locuri de muncă
Dimensiune font:
Numărul locurilor de muncă vacante a crescut, în trimestrul I din 2016, cu 13.200, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, iar rata locurilor de muncă vacante s-a majorat cu 0,24 puncte procentuale, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În intervalul ianuarie - martie 2016, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,47%), alte activităţi de servicii, respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,50% fiecare în parte). Totodată, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste 25% din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.000 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31%.
Din acest total, sectorul bugetar a însumat aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.900 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 7.700 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.400 de locuri vacante în învăţământ.
La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,41%), urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,42%). Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai reduse valori în tranzacţii imobiliare (0,1 mii locuri vacante), respectiv în industria extractivă (0,2 mii locuri vacante). Potrivit INS, prin comparaţie cu trimestrul precedent, în T1 din 2016, cea mai semnificativă creştere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în activităţile de construcţii (+0,32 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante).
Pe de altă parte, cu cea mai relevantă diminuare a ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile din agricultură, silvicultură şi pescuit (-0,22 puncte procentuale), iar în privinţa numărului locurilor de muncă vacante scăderi importante s-au observat în activităţile aferente comerţului (-800 locuri vacante).
În trimestrul I din acest an, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât şi a locurilor de muncă vacante, a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,74%, respectiv 17.000 locuri vacante), urmate de cele de muncitori necalificaţi — grupa majoră 9 (1,30%, respectiv 8.100 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost consemnate în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit — grupa majoră 6 (0,51%, respectiv 100 locuri vacante).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau