Mai mulţi bani pentru „Prima casă“
Dimensiune font:
Oficialii din Ministerul Finanţelor Publice au propus suplimentarea plafonului de garanţii pentru programul „Prima casă“ * suma care s-ar putea pune la bătaie este de 500 de milioane de lei * anul acesta, până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului de garanţii aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei ca răspuns la solicitările potenţialilor beneficiari ai programului Prima casă. „Iniţiativa legislativă parlamentară privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, după reexaminare, a creat o incertitudine mare atât în privinţa aplicabilităţii legii asupra creditelor contractate prin programul Prima casă, cât şi din perspectiva impactului acestei legi asupra pieţei imobiliare şi pieţei creditului ipotecar. Aceşti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanţii în cadrul programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situaţia fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid“, menţionează MFP.
Anul acesta, până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anilor 2015 şi 2014, în care au fost acordate garanţii în valoare de aproximativ 668 milioane de lei, respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016.
Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare şi va anunţa în curând strategia pe termen mediu privind derularea programului Prima casă.
De la momentul iniţierii programului Prima casă, în 2009, până la începutul lunii mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 de miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul programului este de 0,34% din total credite acordate.
Pe de altă parte, Banca Comercială Română (BCR) a anunţat că măreşte la 35% avansul minim la creditele ipotecare/imobiliare Casa Mea, concomitent cu majorarea la 45.000 de lei a sumei minime care poate fi împrumutată şi cu scăderea la 25 de ani a perioadei maxime de rambursare a creditului, informează banca într-un comunicat. Toate aceste decizii se aplică din 9 mai şi sunt generate de „noul context legislativ care permite clienţilor să renunţe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanţia creditului acordat în vederea stingerii datoriei către bancă”, subliniază reprezentaţii BCR. Până acum, suma minimă care putea fi împrumutată era de 22.000 lei, iar perioada maximă de rambursare a creditului de 30 de ani. Condiţiile şi caracteristicile pentru creditul Prima Casă nu vor suferi nicio modificare. Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală.
Totodată, la începutul lunii mai, BRD, a doua bancă din sistem în funcţie de active, a decis să majoreze avansul la 50% pentru creditele ipotecare în euro acordate pe o perioadă mai mare de 25 de ani, în timp ce pentru împrumuturile în aceeaşi monedă, dar pe o durată mai mică de 25 de ani, avansul este de 25%, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul propriu. Produsele de creditare în euro din portofoliul unei bănci sunt rar accesate de clienţi, mai ales cele cu o durată mai mare de 25 de ani care au o pondere foarte redusă în vânzările noi ale unei bănci. Analiştii consultaţi de zf.ro explică că doar cei care îşi încasează salariul în euro şi care au neapărat nevoie de un împrumut în monedă unică aleg să se prezinte în sucursala băncilor pentru acest lucru.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau