Modelul economic de succes pentru România
Dimensiune font:
România ar trebui să-şi construiască modelul economic pe exporturi sofisticate de bunuri şi servicii, pe lângă materii prime, şi pe un nivel al exporturilor superior importurilor, după exemplul statelor care au ieşit câştigătoare din criza economică, apreciază Valentin Lazea, economistul şef al BNR.
„De asemenea, câştigătoare au fost ţările care au avut un plus de cont curent, cu nivelul exporturilor peste cel al importurilor, iar perdante au fost cele cu deficit de cont curent, precum Brazilia, Nigeria şi alte ţări exportatoare de materii prime“, a afirmat Lazea.
Pentru a urma direcţia ţărilor câştigătoare, România ar trebui să treacă pe plus la contul curent. El apreciază că economia trebuie să se dezvolte prin exporturi şi investiţii, nu prin consum intern, pentru că aceasta din urmă riscă nu numai o deteriorare a contului curent şi o dificultate în finanţarea acestuia, ci riscă rămânerea în capcana venitului mijlociu. În această capcană rămân prinse, de regulă, statele cu un venit de 8.000-12.000 de dolari pe locuitor, potrivit economistului.
Sectoarele vulnerabile ale economiei
„Cu alte cuvinte, o ţară care a fost la 2.000 de dolari pe locuitor, cum a fost România până în anul 2000, a ajuns la un nivel rezonabil, de 8.000 de dolari, şi a rămas acolo, punând accentul pe consum. Ţările care aşa au făcut, cele din America Latină şi unele din Africa şi Asia au rămas captive la acest nivel consumerist, pentru că nu au devenit mai competitive prin exporturi, nu şi-au întărit puterea economică punându-se în competiţie sau state mai puternice“, a menţionat Lazea.
Foto: zf.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau