Nevoile mediului de afaceri ieşean
Dimensiune font:
Zeci de reprezentanţi ai mediului de business din judeţul Iaşi au fost prezenţi la prima întâlnire a Consiliului Economic Consultativ * oficialii administraţiei publice au preluat cererile managerilor de firme din domenii dintre cele mai diverse de la pharma la construcţii ori panificaţie * forul consultativ se va întruni trimestrial, iar în cadrul lui se vor analiza problemele pe care le întâmpină societăţile comerciale din capitala Moldovei
În Iaşi funcţionează în jur de 20.000 de societăţi comerciale de la mari companii până la întreprinderi cu o mână de angajaţi. Câţiva dintre reprezentanţii mediului de business din judeţ s-au întâlnit la aceeaşi masă de discuţii, în urmă cu câteva zile, în cadrul Consiliului Economic Consultativ organizat la Camera de Comerţ Iaşi. „Consiliul Economic Consultativ este o structură înfiinţată la finalul anului trecut, ca urmare a colaborării dintre Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi. Scopul acestei structuri este de a deveni un cadru de dialog constant între antreprenori şi municipalitatea ieşeană, prin care mediul de afaceri semnalează problemele cu care se confruntă, din sfera de competenţă a Primăriei Municipiului Iaşi. De cealaltă parte, municipalitatea supune spre informare şi dezbatere viitoarele proiecte de hotărâri ale Consiliului Local cu impact asupra mediului de afaceri, precum şi proiecte de eficientizare a relaţiei dintre mediul de afaceri şi autorităţile publice locale“, a punctat Paul Butnariu, şeful Camerei de Comerţ Iaşi.
Prezent la întâlnirea cu reprezentanţii mediului de business, primarul Mihai Chirica le-a prezentat acestora lista cu proiectele majore ale municipalităţii, însă unii oameni de afaceri s-au arătat nemulţumiţi de probleme mult mai stringente din comunitate. Unul dintre managerii din Iaşi a punctat faptul că circulaţia în Bucium se desfăşoară cu dificultate din cauza străzii înguste şi a scos în evidenţă şi faptul că lipsesc locurile de parcare. „Luaţi pulsul Iaşului mai des!“, a transmis şi Nicolae Viţelaru, preşedintele Patronatului Judeţean al IMM. Acesta a atras atenţia asupra faptului că lipsesc modalităţile de descongestionare a parcărilor din zona pieţelor şi din apropierea instituţiilor publice, unde consideră că ar fi necesare parcometre. Totodată, Viţelaru a spus că este o ruşine pentru Iaşi faptul că se construiesc haotic clădiri fără să respecte distanţele minime între imobile.
Pe lângă problemele legate strict de organizarea comunităţii, oamenii de afaceri prezenţi în cadrul Consiliului Economic Consultativ au punctat şi problemele majore pe care le întâmpină. „Sunt două teme majore care ne interesează: fiscalitatea, care trebuie să fie corectă şi justă, şi forţa de muncă calificată, care se găseşte din ce în ce mai greu“, a punctat Ioan Nani, directorul Antibiotice Iaşi. Acesta a transmis şi faptul că în cadrul firmei pe care o conduce are în jur de 100 de cercetători care ar putea beneficia de măsura prin care se reduce fiscalitatea pentru angajaţii din domeniul cercetării- dezvoltării, dar deocamdată decizia anunţată de Cabinetul Grindeanu nu este clară în ceea ce priveşte modul de aplicare.
Impactul real al măsurii de taxare a salariilor de top LISTĂ
Mai mult, unii oameni de afaceri au solicitat „transparenţă activă“ din partea municipalităţii ieşene şi o strategie pe termen lung prin care mediul de business să fie susţinut fără părtinire.
Consiliul Economic Consultativ va avea în jur de 17 membri, reprezentanţi ai mediului de afaceri din domenii diverse, iar întâlnirile vor fi trimestriale.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau