Noutăţi în domeniul achiziţiilor publice
Dimensiune font:
Funcţionarii din mai multe primării ale Regiunii de Nord-Est au aflat despre cele mai recente modificări operate la nivel european în zona achiziţiilor publice * instruirea a avut loc în cadrul conferinţei regionale „Excelenţă în formare – factor cheie pentru o administraţie publică performantă“
Cele mai recente modificări în domeniul achiziţiilor publice au fost prezentate, ieri, la Iaşi, în cadrul Conferinţei regionale „Excelenţă în formare – factor cheie pentru o administraţie publică performantă“. La întâlnirea din Capitala Moldovei au luat parte funcţionari din localităţi ale judeţelor Iaşi, Vaslui, Botoşani şi Galaţi, incluse în cadrul proiectului „Performanţă în administraţie – instruire dedicată şi certificarea specialiştilor în domenii-cheie pentru atragerea de finanţări şi implementarea de proiecte: management de proiect şi achiziţii publice (PERFINPRO)“.
„Proiectul noii legi a achiziţiilor publice prezentat recent ţine cont de Directiva nr 24/2014 a Uniunii Europene. Acest document pune accent pe susţinerea IMM-urilor, care sunt motoare ale economiei, la contractarea de lucrări publice“, a explicat Iulian Băsu, formator expert pe Achiziţii Publice. Acesta a mai punctat un alt element de noutate.
„Înainte, autoritatea contractantă prefera să meargă pe achiziţie comună, deşi contractul putea fi împărţit pe mai multe loturi. Acum, Uniunea Europeană cere să se argumenteze în cazul în care contractul este dat unui singur beneficiar. UE impune ca acolo unde este posibil să se facă achiziţii pe loturi“, a declarat expertul în achiziţii publice. Acesta a mai precizat că noua formă legislativă stabileşte că autoritatea contractantă poate plăti directe subcontractanţii. „Au existat situaţii în care se făceau plăţi către contractant, iar acesta nu-şi mai plătea subcontractanţii, iar aceste firme au ajuns în faliment“, a afirmat expertul.
Manual de bune practici
În cadrul conferinţei regionale a fost lansat şi un Manual de bune practici în administraţia publică: elaborarea şi implementarea proiectelor de dezvoltare. „Pentru noi, proiectul a reprezentat o provocare, provocarea de a răspunde unor nevoi esenţiale în administraţia locală; de asemenea, am dorit foarte mult să ne apropiem de zonele care în mod tradiţional nu au acces la formare, fie din cauza faptului că se află în regiuni depărtate faţă de marile oraşe fie erau private de formare din cauza lipsei de buget”, a spus Cătălin Ilaşcu, preşedintele Asociaţiei Partener, prin intermediul căreia a fost derulat proiectul.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
Practic, au fost formaţi 324 de funcţionari în domenii precum management de proiect şi achiziţii publice. Totodată, mai bine de 200 de angajaţi din 91 de instituţii publice locale au participat la cercetare de teren cu privire la situaţia formării continue în managementul de proiect şi expert în achiziţii publice.
Finanţarea nerambursabilă pentru acest proiect a depăşit 950.000 de lei, iar beneficiarii au contribuit cu 222.360 de lei. Proiectul a fost derulat de Asociaţia Partener- Gidl Iaşi, împreună cu localităţile Coroieşti, din judeţul Vaslui, şi Oancea, din judeţul Galaţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau