Optimism în companiile româneşti
Dimensiune font:
Firmele de dimensiuni medii sunt tot mai încrezătoare în privinţa dezvoltării afacerilor în acest an * aceeaşi situaţie se regăseşte şi în alte ţări din Europa * doar 14 din cele 21 de ţări europene sunt optimiste în ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei economice interne * 3 din 10 companii din aceste ţări intenţionează să îşi crească investiţiile în următoarea jumătate a anului.
Conform studiului EY European Mid-Market Barometer, citat de Mediafax, aproximativ două treimi dintre companiile medii din România se aşteaptă la creşterea cifrei de afaceri în 2015. Potrivit aceluiaşi studiu, cele mai multe companii de top din România sunt de dimensiuni medii. Altfel spus, dintre cele mai bine cotate 300 de companii din ţară, 260 se identifică cu acest tip, având cifre de afaceri cuprinse între 10 şi 500 milioane de euro. „Din cele 300 de companii, doar 20% sunt controlate de antreprenori români. Având în vedere scăderea investiţiilor străine din ultimii ani, susţinerea dezvoltării acestor companii de tip mid-market este foarte importantă pentru evoluţia economiei româneşti şi pentru dinamizarea mediului de afaceri local“, a precizat Bogdan Ion, Country Manager Partner al EY România, citat de Mediafax.
Nivel crescut de optimism şi în Europa
În privinţa perspectivelor de creştere economică a afacerilor în alte ţări din Europa, nivelul de optimism este la fel de ridicat. Majoritatea companiilor de dimensiuni medii, respectiv 87% dintre acestea, susţin că în momentul de faţă situaţia afacerilor lor este una pozitivă, urmând să se păstreze şi în lunile care urmează. Astfel, conform aceluiaşi studiu, aproape jumătate dintre acestea, respectiv 46%, consideră că performanţele lor se vor îmbunătăţi într-o perioadă de şase luni, doar 7% dintre companii anticipând o deteriorare a activităţii de business. Domeniile de activitate în care s-a constatat cel mai mare nivel de optimism sunt serviciile şi industria producătoare, în prezent, cele mai atractive condiţii pentru derularea afacerilor regăsindu-se în Turcia, Irlanda şi Marea Britanie, iar cele mai nefavorabile în Grecia.
Cu toate astea, doar 14 din cele 21 de ţări participante la studiu sunt optimiste în ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei economice interne. Astfel, luând în considerare această perspectivă, aproape 3 din 10 companii medii europene intenţionează să îşi crească investiţiile în următoarea jumătate a anului, cele mai multe având ca domeniu de activitate industria producătoare. În acelaşi timp, 7% dintre acestea preconizează reducerea investiţiilor.
Piedicile în declanşarea optimismului
Reprezentanţii companiilor medii din Europa susţin că cel mai mare risc pentru dezvoltarea afacerilor lor îl reprezintă preţurile ridicate ale materiilor prime, dar şi situaţia precară a economiei naţionale sau tendinţele economice slabe din pieţele vecine. De asemenea, 1 din 5 companii este afectată de criza din Ucraina, tensiunile geopolitice fiind astfel considerare ameninţări importante în posibilitatea de îmbănătăţire a activităţii firmelor. Andra PETRARIU
Aşteptările sunt pozitive în Europa şi în ceea ce priveşte forţa de muncă, astfel că numărul locurilor de muncă va creşte în toate cele 21 de ţări, pe primele locuri situându-se Irlanda şi Marea Britanie.
Studiul a fost realizat având la bază un sondaj derulat în rândul a 6.000 de companii de dimensiuni medii din 21 de ţări europene, care au înregistrat o cifră de afaceri anuală situată între 10 şi 500 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau