Piedici în realizarea Planul Local de Acţiune pentru Mediu
Dimensiune font:
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Iaşi au prezentat ieri raportul oficial de activitate aferent anului 2014 * aceştia susţin că se confuntă cu numeroase greutăţi care pun în dificultate desfăşurarea activităţii insituţiei, printre care lipsa acută de personal, dar şi alocarea bugetară insuficientă * Planul Local de Acţiune pentru Mediu pentru următorii patru ani a fost cu greu finalizat, dar aprobat la finalul anului.
Cea mai mare problemă întâmpinată o reprezintă colaborarea precară cu autorităţile şi firmele locale, care obişnuiesc să răspundă cu întârziere la solicitările instituţiei. Din această cauză, oficialii Agenţiei de Mediu susţin că au existat mari dificultăţi în întocmirea Planului Local de Acţiune pentru Mediu, stabilit pentru următorii patru ani. „Pe lângă alocarea bugetară insuficientă, o altă problemă este lipsa unei colaborări în privinţa colectării datelor. Există primării sau agenţi economici care nu sunt prompţi, nu aduc la timp documentele pentru autorizaţii, inclusiv autorităţile locale care încă se mişcă greu. În alcătuirea planului am întâmpinat foarte multe greutăţi, mai multe decât ar fi fost necesare. Nu au existatat strategii şi nici planuri de acţiune la primării şi agenţii economici. Multe din răspunsurile lor nu erau clare, a rămas o suspiciune întotdeauna“, a precizat Victor Bogdan Davideanu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) din Iaşi. Pe lângă rata scăzută de răspuns din partea autorităţilor, operatorilor economici, a instituţiilor sau a ONG-urilor, Agenţia de Mediu a constatat o lipsă majoră a unor estimări de costuri pentru realizarea acţiunilor necesare care urmează să fie puse în aplicare.
Cu toate astea, revizuirea Planului Local de Acţiune pentru Mediu a fost finalizată în 2014, acesta fiind aprobat la finalul anului, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Iaşi, nr. 392/18.12.2014. Cei care vor să facă investiţii în Iaşi trebuie să ţină cont de acest document.
Râuri poluate
Potrivit raportului de activitate, anul trecut, staţia de monitorizare a calităţii aerului dintr-o zonă aglomerată a oraşului a fost defectă, astfel că măsurătorile pentru unii poluanţi monitorizaţi nu au putut fi realizate. Staţia IAŞI 1 – Podu de Piatră – este o staţie de trafic, fiind situată în cea mai problematică zonă din municipiu. Astfel că la aceasta se constată în fiecare an depăşiri ale valorii limită la particule în suspensie PM10. De asemenea, anul trecut, în judeţul Iaşi, au fost poluate semnificativ trei râuri. Printre acestea se numără malul stâng al Bahluiului, din zona pasarelei de acces la Complexul Era Park, unde s-au constatat infiltrarea de deşeuri menajere, precum şi râul Izăreni, în aval de podul Horpaz de pe DJ 248, unde a fost vorba despre mortalitate piscicolă. De asemenea, un alt râu poluat a fost râul Jijia, din localitatea Bosia, comuna Ungheni, cauzele fiind naturale. Andra PETRARIU
„Iaşul nu este un oraş poluat, este un oraş prăfuit. Astfel, în ciuda greutăţilor am reuşit să menţinem funcţionarea reţelei de monitorizare a calităţii aerului. De asemenea, la nivelul judeţului Iaşi s-au strâns 800 de tone de deşeuri anul trecut“ - Victor Bogdan Davideanu directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau