Preţul istoric la energie, în vizorul Consiliului Concurenţei
Dimensiune font:
Consiliul Concurenţei analizează, împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), două tranzacţii cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislaţia.
„Sunt raportate două tranzacţii suspecte. ANRE este în discuţii în acest moment cu Consiliul Concurenţei pentru a analiza aceste tranzacţii. Preşedintele ANRE a luat legătura cu cei de la Consiliul Concurenţei ca împreună să desfăşurăm o investigaţie în legătură cu aceste contracte“, au spus oficialii reglementatorului. De mai bine de o săptămână energia se tranzacţionează pe platforma spot la preţuri de aproape 100 de euro pe MWh, în contextul în care media anului trecut a fost de circa 33 de euro. „Analiza noastră va analiza piaţa începând cu 15 decembrie până în prezent. Există suspiciuni privind manipularea pieţei şi abuzul de poziţie”, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, citat de zf.ro.
RUŞINOS Singura „autostradă“ pentru Moldova din proiectul de buget pe 2017 este cea culturală
ANRE a demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preţ mai mare decât ar fi normal. „Dacă OPCOM, care este operatorul pieţei, ne sesizează şi el alte tranzacţii suspecte, cu siguranţă şi acolo vom începe controlul, investigaţia“, au precizat reprezentanţii ANRE. Aceştia au refuzat să precizeze care sunt tranzacţiile şi companiile anchetate. „Este o investigaţie în curs şi nu putem da nume. Este vorba de tranzacţii încheiate şi pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare — n.r.). Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este liberă şi acolo se întâlneşte cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurenţei“, au mai spus oficialii autorităţii. De cealaltă parte, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a precizat că nu a primit vreo solicitare din partea Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) şi Consiliului Concurenţei pentru furnizarea de informaţii în acest sens. „ANRE oricum deţine toate informaţiile pe care le avem şi noi referitoare la preţuri şi oferte. Ei pot face aceste investigaţii fără să solicite informaţii de la OPCOM“, a afirmat Victor Ionescu.
România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România. Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.
Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 Twh.
Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau