Priorităţile din bugetul european pe 2016
Dimensiune font:
Comisia Europeană a propus, la mijlocul săptămânii trecute, un buget al Uniunii Europene, pentru 2016, estimat la 143 de miliarde de euro în credite de plată * cele mai fierbinţi puncte sunt crearea de locuri de muncă, creşterea economică şi competitivitate
Executivul european a propus un buget pentru 2016 în valoare de 143,5 miliarde de euro, în credite de plată. Conform propunerii, menite să sprijine redresarea economiei europene şi să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă de pe continent, aproape jumătate din bugetul anului 2016 va fi dedicat măsurilor de stimulare a creşterii economice şi creării locurilor de munca. Proiectul include contribuţiile la Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), un element esenţial al Planului de investiţii pentru Europa.
„Având în vedere actuala situaţie economică, este mai important ca oricând ca banii contribuabililor să fie folosiţi cu chibzuinţă. În 2016, bugetul nostru va sprijini redresarea economiei, investind în creşterea economică şi în ocuparea forţei de muncă, şi va urmări totodată să contribuie la gestionarea provocărilor externe, cum ar fi migraţia. Răspundem celor mai stringente nevoi ale Europei şi urmărim să obţinem cele mai bune rezultate posibile“, a punctat Kristalina Georgieva, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru buget şi resurse umane.
Cel mai important element al bugetului UE propus pentru anul 2016 vizează ca aproape jumătate din credite, respectiv 66,5 miliarde e euro, să fie alocate pentru măsurile de stimulare a creşterii economice, a ocupării forţei de muncă şi a competitivităţii. Un alt program, cel dedicat agricultorilor, va beneficia de sume importante, respectiv aproximativ 43 de miliarde de euro.
Totodată, 1,67 miliarde de euro vor fi direcţionate pentru sprijinirea priorităţilor politice ale Comisiei Europene, precum uniunea energiei şi piaţa unică digitala, prin intermediul unor programe precum Mecanismul pentru interconectarea Europei. Erasmus + ar urma să primească 1,8 miliarde e euro, în creştere cu 30% faţă de acest an.
Acest program european sprijină educaţia, formarea şi va ajuta în jur de 4 milioane de persoane să lucreze şi să studieze în UE, în intervalul 2014-2020. Fonduri considerabile, 10 miliarde de euro, vor fi alocate pentru competitivitate sporită prin cercetare şi inovare, banii fiind direcţionaţi prin programe precum Orizont 2020. 9,5 miliarde de euro vor fi destinate capacităţii UE de a răspunde la crizele externe precum cele din Ucraina şi Siria.
Proiectul de buget va fi transmis Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, urmând ca bugetul final să fie adoptat împreună de cei doi co-legislatori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau