Problemele fermierilor moldoveni, discutate la Iaşi FOTO/VIDEO
Dimensiune font:
Peste 100 de agricultori din Regiunea de Nord-Est şi-au spus păsul în faţa ministrului Daniel Constantin * şeful Agriculturii s-a aflat în capitala Moldovei pentru a lua parte la conferinţa „Ferme mici şi asociere“, eveniment care continuă şi astăzi * oficialul a menţionat că este nevoie să se susţină apariţia unei clase de mijloc în agricultură, iar în acest sens sunt prezente finanţări europene pentru susţinerea fermelor de familie
Fermieri şi reprezentanţi ai asociaţiilor agricole din Moldova s-au întâlnit în cadrul Conferinţei „Ferme mici şi asociere“, derulată în perioada 2-3 octombrie, la Iaşi. La eveniment au luat parte, ieri, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, dar şi secretarul de stat George Turtoi. Şeful Agriculturii a ascultat problemele pe care le întâmpină fermierii din Moldova. Numeroşi fermieri din Bucovina au cerut lămuriri privind agricultura montană, dar au adus în discuţie şi formarea profesională a viitorilor agricultori.
„Cel mai important mesaj pe care l-am transmis în cadrul întâlnirii a fost asocierea şi stimularea formării unei clase de mijloc în agricultură, clasica fermă de familie de care am vorbit, pe care mi-o doresc mult mai prezentă în agricultura românească. Viitoarele fonduri europene vor fi alocate pe principiul integrării producţiei. Vrem să stimulăm exportul de produse procesate şi nu de materie primă, pentru a aduce valoare adăugată“, a declarat Constantin.
Proiecte sub potenţialul regiunii
Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii, ministrul Agriculturii a punctat şi faptul că există foarte puţine proiecte derulate cu fonduri europene la nivelul judeţului Iaşi, în comparaţie cu nevoile reale ale zonei. „Pe judeţul Iaşi, pentru perioada de finanţare 2007-2012, când am avut la dispoziţie 8 miliarde de euro, s-au semnat 2.952 de proiecte cu o valoare de 211 milioane de euro. Cred că este sub potenţialul regiunii, pentru că aici era nevoie mai mare de bani“, a afirmat ministrul Agriculturii. Acesta a precizat că şi pe zona de depozite pentru legume-fructe s-au semnat doar trei proiecte în valoare de 2,6 milioane de euro. Totodată, în jur de 450 de tineri ieşeni s-au instalat în mediul rural prin măsura dedicată lor şi au primit sprijin financiar. „Agricultura este unul din puţinele domenii care se şi dezvoltă, dar are şi surse de finanţare pentru a începe ori a consolida afaceri“, a spus Constantin.
El a arătat că în prezent sunt 800.000 de fermieri cu proprietăţi între 1 şi 5 hectare de teren agricol, care deţin în total peste 4 milioane hectare de teren, şi doar 1% din fermieri, 11.000 de societăţi, deţin cealaltă jumătate din suprafaţa agricolă, aproape 5 milioane de hectare. „Lucrul acesta trebuie să se schimbe în mare parte. Nu vorbesc să luăm de la cei mari şi să îi facem mai mici, ci cei mici să conştientizeze importanţa asocierii şi să consolideze acea clasă de mijloc“, a afirmat Constantin.
La 1 octombrie, ministerul Agriculturii a primit de la Comisia Europeană observaţiile pe noul PNDR 2014-2020. „Sunt câteva observaţii în ceea ce priveşte procentul nerambursabil, pentru că noi am încercat să stimulăm foarte mult integrarea producţiei. Vom discuta toate punctele transmise de la Comisie şi sper ca în cel mai scurt timp să avem OK-ul final“, a punctat Daniel Constantin.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau