Problemele presante ale investitorilor
Dimensiune font:
Reprezentanţii Consiliului Fiscal susţin că impredictibilitatea măsurilor fiscale şi impactul acesteia asupra investitorilor sunt mult mai nocive decât nivelul în sine al taxelor * aceştia afirmă că investitorii serioşi nu vor plasa banii pe termen lung în România dacă nu găsesc predictibilitate
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că nu taxele aplicate mediului de business ar fi principala problemă. „Cele mai presante probleme pentru companii, potrivit statisticii Comisiei Europene, sunt reprezentate de reglementări, nu numai pentru taxe, ci şi protecţia mediului, conformarea cu diverse alte reglementări în sectoare diferite. E foarte importantă, pe partea de reglementare, predictibilitatea. Degeaba scad taxele, dacă predictibilitatea este la fel de mică“, a afirmat Ionuţ Dumitru, la o conferinţă organizată la BNR privind mediul de afaceri.
Referindu-se la modificările aduse recent Codului Fiscal, el a apreciat că „spune foarte multe“ despre modul cum se derulează lucrurile la nivel de politici economice în România. „Evident că mediul de afaceri primeşte cu bucurie faptul că mai scad nişte taxe, mai rapid decât se anunţa iniţial, dar trebuie să-şi pună şi întrebarea dacă scad aşa repede, în două-trei zile se ia decizia, poate la un moment viitor când presiunea va fi foarte mare pe buget, nu ar putea să crească la fel de uşor?“, a continuat Dumitru. Preşedintele Consiliului Fiscal apreciază că impredictibilitatea este „mult mai negativă“, iar impactul mult mai nociv pentru mediul investiţional decât nivelul taxelor.
Probleme la „infrastructura soft“
Totodată, el spune că investitorii serioşi nu vor plasa banii pe termen lung în România dacă nu găsesc predictibilitate şi, chiar dacă primesc cu bucurie măsurile pe termen scurt, apreciază mai mult reformele structurale. „România stă bine la stabilitate în comparaţie cu statele din jur, dar nu este suficient, pentru că în continuare are o problemă majoră, respectiv infrastructura. Poţi să ai taxe mici, dar dacă mediul de afaceri nu le consideră predictibile nu o să ai investiţii pe termen lung, de la investitori serioşi“, a punctat şeful Consiliului Fiscal.
Sectoarele vulnerabile ale economiei
Dumitru a atras atenţia că România mai are probleme serioase la nivelul educaţiei şi al sănătăţii primare, idee care a fost subliniată şi de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, el numind aceste domenii „infrastructura soft“. „Nu este suficient să creşti salariile profesorilor, ale medicilor, dacă nu schimbi nimic în structura cu care să îşi poată face meseria. După 10 ani de învăţat (medicii - n.r.), să iei un salariu decent este o precondiţie, dar şi să îţi faci meseria într-un cadru care să nu te deranjeze“, a spus preşedintele Consiliului Fiscal.
Guvernul a aprobat, marţi, măsurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru livrarea apei şi impozitarea diferenţiată pentru microîntreprinderi. Măsurile se vor aplica de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau