Procedurile de achiziţii publice, sub lupa experţilor FOTO
Dimensiune font:
Breasla Constructorilor Ieşeni a organizat, ieri, o audiere publică privind „Simplificarea procedurii de achiziţii publice în domeniul constructorilor din perspectiva Directivei 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie“ * au fost transmise 20 de propuneri, o parte dintre ele fiind prezentate şi în cadrul întâlnirii * experţi care vor analiza punctele de vedere vor transmite până la finele anului un raport ce va fi înaintat factorilor de decizie
Membrii Breslei Constructorilor Ieşeni au luat parte, ieri, la un seminar organizat sub forma unei audieri publice. Tema întâlnirii a vizat „Simplificarea procedurii de achiziţii publice în domeniul constructorilor din perspectiva Directivei 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie“, iar la ea au fost înregistrate 20 de depoziţii. O parte dintre semnatari au prezentat şi verbal opiniile cu privire la cele trei întrebări lansate de organizatori: „Cum pot autorităţile contractante să asigure plata în termen a lucrărilor executate şi recepţionate de către autoritatea contractantă?; Ce trebuie să conţină fişa de date achiziţii/caiet de sarcini ca lucrarea livrată să atingă maximum de performanţă calitativă?; Garanţia de bună conduită instituită prin OUG nr.51/2014 accelerează sau îngreunează derularea procesului de achiziţii?“.
„Cred că legislaţia în domeniul achiziţiilor publice trebuie modificată de urgenţă. Vine pachetul de proiecte pe exerciţiul financiar 2014-2020, iar banii europeni sunt un motor pentru noi. Un punct nevralgic este acordarea contractului după criteriul preţului cel mai mic, ceea ce afectează calitatea lucrărilor. Trebuie să se ţină cont de capacitatea tehnico-profesională a ofertanţilor, iar contractele să fie atribuite luând în calcul criteriul tehnico-economic“, a punctat George Irinel Tofan, directorul firmei Conest, societatea care este membră a Breslei Constructorilor Ieşeni.
Caiete de sarcini standard
Omul de afaceri a susţinut public şi principalele linii ale depoziţiei sale privind cele trei întrebări ale audierii publice: „Consider că atunci când este lansată o licitaţie trebuie să existe şi bugetul aferent lucrărilor, selecţia să fie făcută cât mai aproape de momentul realizării studiilor tehnice pentru a nu exista diferenţe între documente şi realitatea din teren, dar ar trebui să existe şi o clasificare a proiectanţilor, pentru că nu toţi fac studii de calitate“, a afirmat şeful Conest. Acesta a mai menţionat că ar trebui să existe caiete de sarcini standard. „Cei care întocmesc caietul de sarcini ar trebui să se consulte cu specialişti din domeniul construcţiilor pentru că am întâlnit situaţii şi condiţii aberante în fişa de date“, a menţionat şi Andrei Leizeriuc, doctorand.
Comisia de experţi
Toate depoziţiile vor fi analizate de comisia de experţi din care fac parte prof. univ. dr. ing. Victor Hagiu, Oana Petculescu- expert achiziţii publice şi Maria Hudema- expert audiere publică. „Va fi întocmit un raportul sinteză al audierii publice, va fi transmis forurilor abilitate şi vom urmări în ce măsură vor ţine cont de acest document. Ţine de noi să ne mobilizăm“, a punctat dr. ing. Mioara Gociu, preşedintele Breslei Constructorilor Ieşeni.
Breasla Constructorilor Ieşeni, din care fac parte 25 de membri, este o asociaţia care reuneşte firmele din domeniul construcţiilor, mediul academic şi autorităţile publice. Ea s-a constituit în octombrie 2013 şi reprezintă o platformă de colaborare, dezvoltare, cercetare şi inovare în industria construcţiilor civile şi individuale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau