Profilul datornicului din Moldova GRAFICE
Dimensiune font:
Datele oferite de compania KRUK arată că cei mai mulţi restanţieri la credite sunt persoane fizice, bărbaţi, care au între 31 şi 50 de ani * Regiunea Nord-Est se află în top trei la cele mai însemnate sume ce trebuie recuperate, după Muntenia şi Transilvania * cea mai mare creanţă a unui moldovean este de peste un milion de lei
Regiunea de Nord-Est se află în topul primelor trei zone din ţară cu cei mai mulţi rău-platnici la credite, potrivit portofoliului companiei de management al creanţelor KRUK. Astfel, datele înregistrate în prima jumătate a acestui an arată că firma a administrat, la nivel naţional, în jur de 800.000 de creanţe cu o valoare totală de 6,6 miliarde de lei, cele mai multe fiind ale persoanelor fizice. Dintre acestea, cele mai numeroase cazuri au fost raportate în Muntenia şi Transilvania, iar Moldova se află pe locul al treilea cu peste 130.000 de cazuri.
Practic, în Regiunea de Nord-Est s-au raportat peste 17% din creanţe. Cele mai puţine cazuri au fost înregistrate la nivelul Dobrogei, doar 5%. În ceea ce priveşte valoarea creanţelor, Moldova se află, de asemenea, pe locul al treilea, cu 940 de milioane de lei, la jumătate faţă de Transilvania (1,7 miliarde de lei) şi cu mult mai puţin faţă de Muntenia (2,1 miliarde de lei). „Valoarea medie a unei creanţe administrate de KRUK în Moldova este de 7.242 de lei, sub media de la nivel naţional care este de 7.565 lei“, a transmis Tomasz Ignaczak, director general KRUK România. Dobrogea conduce la acest capitol, cu creanţe medii de peste 10.539 lei, iar cele mai mici medii sunt în Oltenia- 5.890 lei.
Totodată, cea mai mare creanţă a unei persoane fizice, din Moldova, este de 1.078.368 lei. Regiunea de Nord-Est se află pe locul al treilea după Transilvania (1,2 milioane lei) şi Dobrogea (1,1milioane lei). Cei mai mulţi datornici din Moldova au vârste între 31 şi 50 de ani, iar peste 65% dintre persoanele fizice rău-platnice sunt bărbaţi.
Rolul financiar al bărbaţilor în cuplu
Totodată, compania KRUK a prezentat la Iaşi rezultatele unui studiu realizat la nivel naţional, privind „Rolul tatălui în familie“. La întâlnire, pe lângă reprezentanţii companiei de management al creanţelor s-au mai aflat psihologul Oana Popescu- Argetoia şi actorul Alexandru Papadopol. Cercetarea, realizată online pe un eşantion de 2.210 persoane, arată că peste o treime din familiile din România încearcă, în pofida dificultăţilor financiare, să-şi menţină stilul de viaţă actual, astfel încât ceilalţi membri, în special copiii, să nu observe nimic neobişnuit. În acelaşi timp, într-o familie din cinci problemele financiare nu se discută în faţa copiilor.
„Cu cât discrepanţa dintre dorinţe şi capacitatea noastă reală de îndeplinire a lor este mai mare, cu atât impactul emoţional asupra fiecăruia dintre noi este mai puternic. De cele mai multe ori, nu avem construită o strategie de viaţă sau suntem insuficient adaptaţi la realităţile ei, iar acest lucru poate avea impact asupra stimei noastre de sine”, explică psihologul Oana Popescu-Argetoia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau