Proiecte de 7 miliarde de euro pentru viitorul Moldovei
Dimensiune font:
Potrivit unei estimări din Planul de Dezvoltare Regional Nord-Est 2014-2020, cele mai multe sume vor fi derulate, în următorul exerciţiu financiar, pentru „sprijinirea unei economii competitive şi a dezvoltării locale“. Vor avea întâietate investiţiile care vor stimula competitivitatea şi inovaţia la nivelul firmelor din regiune.
Un recent document de planificare detaliază fondurile necesare în una din cele mai defavorizate regiuni ale ţării. Astfel, pentru Regiunea de Nord-Est, în următorii şase ani, ar fi nevoie de peste 7,1 miliarde de euro pentru investiţii care să acopere toate cele patru priorităţi ale noului exerciţiu financiar european. Practic, vor fi alocate fonduri comunitare pentru „Îmbunătăţirea capitalului uman“, „Dezvoltarea unei infrastructuri moderne“, „Sprijinirea unei economii competitive şi a dezvoltării locale“, dar şi pentru „Optimizarea utilizării şi protejarea resurselor naturale“, acestea fiind cele patru priorităţi pentru următorii şase ani de finanţare europeană. Astfel, pentru prima linie prioritară sunt estimate investiţii de peste 1,3 miliarde de euro, în timp ce pentru modernizarea infrastructurii ar fi necesare sume ce depăşesc 2 miliarde de euro. Pentru cea de-a treia prioritate, cea care vizează mediul de afaceri, s-au estimat sume de peste 2,2 miliarde de euro, iar pentru componenta de mediu durabil sunt prognozate investiţii de aproape 1,5 miliarde de euro. Deşi pentru mediul de business din Moldova sunt estimate cele mai mari sume, nu toate finanţările sunt nerambursabile. Pe această prioritate se estimează surse private de peste 760 de milioane de euro, contribuţia beneficiarului fiind consistentă. Nu sunt luate în calcul contribuţii private pentru proiectele care vizează îmbunătăţirea capitalului uman şi cele privind protejarea resurselor naturale.
Cum s-a făcut estimarea
Potrivit specialiştilor din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în procesul de estimare s-au luat în calcul mai multe repere. „Pentru fondurile publice locale (bugetul local) a fost utilizat inventarul investiţiilor realizate de către administraţia publică (consilii judeţene şi primăriile localităţilor urbane) în perioada 2010-2012, precum şi investiţiile previzionate pentru anul 2013 în domeniul care sunt în administrarea acestora: infrastructura de transport rutier şi aeroporturară, infrastructura de învăţământ, sănătate, servicii sociale, investiţii ce vizează valorificarea potenţialului turistic. Pe baza acestor elemente s-a calculat valoarea medie anuală a investiţiilor, pe fiecare din domeniile menţionate. Pentru perioada 2014-2016 au fost utilizate proiecţiile existente, iar pentru perioada 2017-2020, anual, nivelul de creştere economică prevăzut în 2016“, explică oficialii ADRNE.
Pentru estimarea fondurilor comunitare aferente perioadei 2014-2020 au fost luate în calcul mai multe elemente: „alocările financiare indicative aferente celor 11 obiective tematice înscrise în versiunea Acordului de Parteneriat dintre România şi Comisia Europeană; pentru acestea s-a aplicat un procent de repartizare pentru Regiunea Nord-Est de 17,5%; cotele de finanţare aferente proiectelor derulate în perioada 2007-2013 de către administraţia publică locală, iar pentru mediul privat a fost folosită cota de finanţare de 50%“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau