Proiectele prioritare pentru Moldova 2020 EXCLUSIV
Dimensiune font:
Planul de Dezvoltare Regională Nord-Est 2014-2020, document avizat de Comitetul Regional, a fost făcut public * în baza amplei analize au fost propuse în jur de 60 de investiţii care ar putea determina creşterea calităţii vieţii în una dintre cele mai sărace zone ale Uniunii Europene * proiectele vizează de la modernizări ale infrastructurii rutiere sau de afaceri, până la amenajarea de parcuri industriale ori baze de agrement * valoarea totală a investiţiilor depăşeşte 1,1 miliarde de euro
Planul de dezvoltare a Moldovei pentru următorii ani a fost avizat de Comitetul Regional, la finele lunii trecute. Ampla analiză prezintă pe lângă profilul socio-economic al zonei, strategia de dezvoltare a regiunii, o estimare a necesarului de finanţare, indicatori de realizare a obiectivelor, dar şi o evaluare strategică de Mediu. „Planul de Dezvoltare Regională Nord-Est ia în considerare nevoile majore ale regiunii şi are în vedere valorificarea potenţialului real de dezvoltare“, susţin reprezentanţii ADR NE.
În finalul documentului sunt nominalizate 58 de proiecte prioritare în dezvoltarea regiunii, pentru perioada de finanţare 2014-2020. „Planul asigură cadrul strategic şi reprezintă instrumentul prin care regiunea, plecând de la analiza socio-economic regională şi având drept cadru obiectivele tematice, priorităţile de investiţii şi acţiunile cheie prevăzute de proiectele de reglementare privind fondurile europene, îşi promovează priorităţile şi interesele în domeniul economic şi social reprezentând în acelaşi timp contribuţia regiunii la elaborarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională 2014-2020“, se arată în introducerea PNR NE.
Investiţii de peste 1,1 miliarde de euro
Pentru fiecare din cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est au fost anunţate investiţiile viitoare care ar putea creşte competitivitatea zonei, ţinând cont de cele 11 obiective tematice aferente Strategiei Europa 2020. Cele mai multe proiecte sunt legate de obiectivul ce vizează „promovarea sistemelor de transport durabile şi eliminarea blocajelor din cadrul infrastructurii reţelelor majore“, unde investiţiile ajung la peste 475 de milioane de euro.
Planificare - Pe ce primim bani europeni în perioada 2014-2020
La câte peste 200 de milioane de euro sunt evaluate proiectele care fac referire la „îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii“ şi la „sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele“.
La Suceava- 18 proiecte, la Iaşi- Aeroportul
Ca valoare a investiţiilor, Iaşul conduce detaşat, lista judeţului deschizându-se cu lucrările de modernizare de la Aeroportul Internaţional. Proiectul propus de Consiliul Judeţean Iaşi este estimat la peste 148 de milioane de euro. Tot CJ Iaşi apare pe lista cu investiţii prioritare cu reabilitarea a DJ282, DJ281 D, DJ 281, pe traseul Iaşi- Gropniţa- Coarnele Caprei- Belceşti- Scobinţi- Sireţel- Lespezi- Pitrosu- Heci, Tătăruşi- Iorcani- limita judeţului Suceava. Valoarea investiţiei este de 48,8 milioane de euro. Un alt proiect prioritar pentru Iaşi este „Centrul intermodal de transport Aerogara Iaşi“, estimat la peste 21 de milioane de euro. Şi celelalte aglomerări urbane din judeţ, respectiv municipiul Paşcani, oraşele Hârlău, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos apar cu câte un proiect care vizează fie infrastructura de apă şi canalizare, fie infrastructura rutieră.
La nivelul judeţului Botoşani, cele mai mari investiţii sunt: modernizarea transportului public cu tramvaiul în municipiul reşedinţă de judeţ, proiect evaluat la 20 de milioane de euro, şi modernizarea infrastructurii socio-urbane din Dorohoi estimată la peste 18 milioane de euro. Totodată, CJ Botoşani are un proiect de 39,6 milioane de euro pentru „îmbunătăţirea accesului judeţului către reţeaua de transport TEN-T“, dar şi un altul de 3 milioane de euro pentru un parc industrial şi tehnologic.
Consiliul Judeţean Bacău are un proiect de reabilitare de DJ241, de aproape 50 de milioane de euro, Primăria intenţionează să modernizeze sistemul de iluminat public, investiţie de peste 47 de milioane de euro, iar oraşul Comăneşti are nevoie de 42 de milioane de euro, pentru promovarea competitivităţii economice.
La Neamţ, investiţia cea mai mare a fost propusă de CJ şi face referire la reabilitarea axei de transport Piatra Neamţ- Roman- Icuşeşti- limită judeţul Bacău, cu o valoare de peste 26 de milioane de euro. Pe de altă parte, oraşul Târgu Neamţ vrea 20 de milioane de euro pentru infrastructura turistică, în timp ce municipiul Neamţ, pentru modernizarea infrastructurii din cartierul Dărmăneşti, are un proiect evaluat la 19,9 milioane de euro.
Judeţul Vaslui este nominalizat cu dezvoltarea integrată a municipiului Bârlad, proiect estimat la peste 53 de milioane de euro, iar CJ are nevoie de 50 de milioane de euro pentru refacerea drumului judeţean Bârlad- Laza- Codăeşti. CJ Vaslui vrea să deruleze şi un proiect pentru înfiinţarea unui parc industrial, investiţie de 20 de milioane de euro.
Cea mai lungă listă cu proiecte este cea a judeţului Suceava. Dintre cele 18 proiecte, cele mai mari ca valoare vizează „Parcul natural de agrement turistic Bucovina“- 54,9 milioane de euro şi „Centura ocolitoare a municipiului Fălticeni“- 45,8 milioane de euro. Totodată, municipiul Suceava intenţioneze să modernizeze sistemul de transport din zona metropolitană, iar investiţia depăşeşte 38,5 milioane de euro. Vatra Dornei şi Gura Humorului mizează pe proiecte de valorificare a potenţialului turistic, în timp ce la Siret se doreşte „Înfiinţarea Parcului Industrial «East European Border“, evaluat la 4 milioane de euro. Aceste proiecte vor fi depuse pentru a accesa fondurile europene alocate celor opt regiuni de dezvoltare ale României, în exerciţiul financiar 2014-2020.
Ca număr, cele mai multe proiecte selectate sunt ale Sucevei, 18 investiţii, decizie ce poate fi pusă şi pe faptul că acest judeţ are cele mai multe zone urbane, respectiv 16. La Botoşani au fost anunţate 9 proiecte, pentru Bacău sunt nominalizate 10 proiecte, iar pentru Iaşi, Neamţ şi Vaslui, câte 7. Fiecare zonă urbană din cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est are cel puţin un proiect nominalizat în lista cu investiţii prioritare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau