Reducerea TVA „are un efect fiscal substanţial negativ“
Dimensiune font:
Reprezentanţii Comisiei Europene reacţionează după decizia Guvernului de a reduce TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare * aceştia susţin că efectele implementării măsurii vor fi negative * pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii salută iniţiativa considerând că aceasta va conduce la o creştere a consumului şi a nivelului de trai din ţară.
Hotărârea privind reducerea pragurilor TVA propuse de Guvern a stârnit nenumărate controverse, atât în ţară, cât şi la nivelul instituţiilor europene. Astfel, Comisia Europeană (CE) s-a arătat îngrijorată de deciziile luate de Executivul condus de premierul Victor Ponta de a stabili TVA la 9% pentru toate alimentele începând din această vară, dar şi de a reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie 2016. Potrivit reprezentanţilor de la Bruxelles, efectele în ceea ce priveşte fiscalitatea ar fi substanţial negativ. „I-am ridicat premierului o serie de preocupări în privinţa planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel încât să reducă substanţial nivelurile TVA, măsură care, potrivit estimărilor Comisiei, are un efect fiscal substanţial negativ. Această măsură nu corespunde recomandărilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu în care noi recomandăm să ridicăm povara impozitării de pe muncă, în special de pe forţa de muncă slab plătită, către alte baze de taxare care afectează în mai mică măsură creşterea economică şi, inclusiv, consumul“, a precizat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE, citat de Mediafax.
Decizie cu impact în toate buzunarele
Cu toate astea, înainte de adoptarea măsurii, şeful Guvernului a afirmat că a consultat Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi că deşi nu s-au arătat foarte susţinătoare au înţeles strategia şi beneficiile schimbărilor propuse atât pe termen lung, cât şi mediu.
Siguranţa alimentară naţională, luată în vizor
Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) sunt de părere că pentru a avea efecte pozitive, reducerea cotei TVA ar trebui să micşoreze preţurile de la raft ale produselor alimentare şi să aducă rezultate în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale. „Ne dorim ca această măsură de relaxare fiscală să se regăsească şi în preţul la raft al alimentelor, iar consumatorul final să poată beneficia de alimente cu trasabilitate sigură, la un preţ care să nu îi mai influenţeze decizia de cumpărare. Totodată, ARC se va implica în combaterea evaziunii fiscale din industria cărnii pentru că, odată cu reducerea TVA, acest fenomen trebuie sistat printr-o toleranţă zero şi prin sancţiuni drastice pentru cei care eludează statul şi pun în pericol siguranţa alimentară naţională“, se arată într-un comunicat al ARC, citat de Agerpres.
Mai mult, reprezentanţii asociaţiei consideră că pentru a putea fi implementată în bune condiţii măsura luată de guvern, este necesară formarea unui acord politic, susţinând că beneficiile aduse românilor vor conduce implicit la o creştere a consumului şi a nivelului de trai din ţară. Andra PETRARIU
Guvernul estimează că reducerea TVA la 9% pentru produse agro-alimentare, băuturi nealcoolice, sectorul de restaurante şi catering va avea un impact asupra bugetului de 18,25 miliarde lei cumulat până în 2018, acoperit prin veniturile suplimentare încasate de ANAF şi prin efectul multiplicator. Astfel, pentru a doua jumătate a acestui an, când va fi aplicată cota redusă de TVA, impactul asupra bugetului va fi de aproape 2,44 miliarde lei, pentru anul viitor de 5,17 miliarde lei, pentru 2017 de circa 4,78 miliarde lei, iar pentru 2018 de 5,86 miliarde lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau