Secretul creşterii unui mare arendaş al Moldovei EXCLUSIV
Dimensiune font:
O analiză detaliată a evoluţiei cifrei de afaceri a Comcereal din Botoşani arată ce domenii i-au adus o majorare a cifrei de afaceri, anul trecut * raportul prezentat Bursei de Valori Bucureşti menţionează şi faptul că firma va cere în instanţă terenuri din Săveni şi Flămânzi, care depăşesc în total 10 hectare * compania are arendate peste 3.000 de hectare de teren
Compania Comcereal din Botoşani, care face bani din producţia de cereale şi depozitarea produselor agricole, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 108 milioane de lei şi un profit net de 2,4 milioane de lei. Raportul financiar al firmei, prezentat la Bursa de Valori Bucureşti, arată care sunt sursele de finanţare care au dus la majorarea afacerilor cu 13%.
„Cifra de afaceri este în principal rezultatul activităţii comerciale reprezentat în cea mai mare parte de vânzarea de produse agricole şi imputuri. Menţionăm faptul că veniturile din vânzarea produselor agricole- mărfuri, au fost incluse şi produsele obţinute din producţie proprie, realizate în Ferma Vegetală“, se arată în raportul Comcereal. Acesta mai arată că societatea exploatează o suprafaţă de 3.018 hectare de teren agricol, luat în arendă de la persoane fizice şi juridice.
EXCLUSIV Afacerile producătorilor de vin din Iaşi
Interesant este că, în decembrie 2014, au fost trecute în afara bilanţului două terenuri din Săveni- 70.379 metri pătraţi, cu o valoare de peste 147.760 de lei – şi din Flămânzi- 31.093 metri pătraţi, cu o valoare de 71.514 lei. „Am luat la cunoştinţă că primăriile locale le-au inventariat în patrimoniul public al localităţilor respective. Societatea are în vedere revendicarea dreptului de proprietate asupra acestor terenuri pe cale judecătorească“, reiese din documentul înaintat BVB. Potrivit aceluiaşi act, numărul mediu de salariaţi a crescut de la 187, în 2013, la 211, anul trecut. Totodată, salariul mediu anual în 2014 a fost de 22.398 lei, în creştere de la 17.838 lei, în anul precedent. Practic, aproape 6% din cifra de afaceri reprezintă cheltuielile cu personalul.
Profit în primul semestru din 2015
Potrivit datelor financiare prezentate pentru prima parte a acestui an, compania a raportat un profit net de 214.409 lei. Comparativ cu primul semestru al anului trecut, profitul companiei s-a redus considerabil, de la 1,4 milioane de lei profitul primului semestru din 2014. Totodată, cifra de afaceri raportată în primul semestru din 2015 a depăşit 22,3 milioane de lei. „În semestrul I din 2015, principalele activităţi desfăşurate au fost recepţionarea, depozitarea şi păstrarea produselor proprii şi din custodii, arendarea de terenuri şi înfiinţarea de culturi agricole comercializarea seminţelor, îngrăşămintelor şi a pesticidelor“, reiese din analiza activităţii societăţii comerciale. Practic, veniturile din exploatare realizate de compania din Botoşani, în prima jumătate de an, respectiv 28,6 milioane de lei, au fost similare cele din prima parte a anului trecut- 29,9 milioane de lei. Cu toate acestea, cheltuielile firmei au crescut de la 26,8 milioane de lei, în primul semestru din 2014, la peste 28 de milioane de lei, în primele şase luni ale acestui an.
Afaceri pe plus din prelucrarea şi depozitarea cerealelor
Societatea are 13 spaţii de depozitare în judeţul Botoşani, cel mai mare fiind cel de la Dorohoi, cu o capacitate de 38.000 de tone. Silozul din municipiul reşedinţă de judeţ are o capacitate de 36.500 de tone. Acţionarii principali ai companiei sunt SC Prutul SA, Margareta şi Nicolae Andreev şi AAAS Bucureşti.
Comcereal Botoşani prestează mai multe tipuri de activităţi: contractarea, achiziţionarea şi preluarea de la producătorii agricoli de cereale, leguminoase boabe şi seminţe oleaginoase, la fondul de consum şi seminţe, precum şi păstrarea acestora până la livrare; prestarea de servicii privind depozitarea şi păstrarea rezervei de stat la grâu şi alte produse; prestarea de servicii pentru producători agricoli şi alţi deţinători de produse, constând în depozitarea şi condiţionarea cerealelor; prestarea de servicii privind înfiinţarea culturilor agricole de cereale, leguminoase boabe, pentru fondul de consum şi sămânţă, cu mijloace mecanice proprii sau închiriate; închirierea de spaţii de depozitare, terenuri şi utilaje, conform legislaţiei în vigoare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau