Şmecheriile benzinăriilor din Bacău, amendate de Antifraudă
Dimensiune font:
Controalele desfăşurate de inspectorii Antifraudă la comercianţii de combustibili din ţară au scos la iveală grave nereguli care s-au finalizat cu sancţiuni de peste 2,6 milioane de euro * unul dintre judeţele cu cele mai multe probleme sesizate este Bacău * amestecul combustibililor auto cu uleiuri minerale, spaţiile de depozitare neautorizate sau lipsa atestatelor legale sunt doar câteva dintre sesizările agenţilor.
La nivel naţional, Bacăul se află în topul judeţelor cu cele mai multe nereguli sesizate de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) la firmele care comercializează combustibili. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, tot pe locuri fruntaşe se află şi Alba, Argeş, Constanţa sau Târgu Jiu. Astfel, în urma controalelor desfăşurate începând cu luna martie şi până în prezent, la nivel naţional au fost aplicate amenzi de peste 2,6 milioane de euro, fiind verificate 80 de firme specializate în comercializarea en-gross şi en-detail a combustibililor, respectiv benzină, motorină şi gaz petrolier lichefiat. „Au fost dispuse 19 amenzi în cuantum total de 401.000 lei, confiscate venituri de peste 11,2 milioane de lei şi confiscate peste 30 de tone de motorină, depozitate în spaţii neautorizate“, a precizat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al DGAF.
Ce au descoperit inspectorii
Acesta susţine că verificările au avut loc în urma analizelor preliminare de risc fiscal, fiind totodată desfăşurate controale inopinate. „Au fost constatate încălcări ale condiţiilor de autorizare şi funcţionare, precum desfăşurarea activităţii de comercializare a produselor energetice fără atestat legal de către intermediari sau comercializarea de către benzinării a combustibililor fără a utiliza mijloace tehnice de măsurare şi control autorizate sau având buletine de verificare metrologică şi certificate de calibrare expirate“, a adăugat Cristea.
EXCLUSIV Portretul inspectorului antifraudă FOTO
Pe lângă firmele care comercializează direct combustibili, inspectorii antifraudă au luat în vizor şi transportatorii sau constructorii de drumuri, beneficiari finali ai unor cantităţi semnificative de combustibil susceptibili a fi provenit din surse nelegitime. Altfel spus, aceştia au constatat că se achiziţiona combustibil lichid greu (CLG), similar păcurii, cu acciză foarte mică, dar care era utilizat drept combustibil auto, după ce era amestecat cu uleiuri minerale.
Conform declaraţiilor oferite de Alexandru Cristea, verificările vor continua şi în perioada următoare, în cazul identificării unor elemente constitutive ale unor infracţiuni, existând posibilitatea de a fi sesizate organele de urmărire penală. Andra PETRARIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau