Soluţii pentru angajarea tinerilor
Dimensiune font:
Guvernul a schiţat planul de ocupare a tinerilor asumat pentru anul acesta şi 2015 * pentru a scădea şomajul în rândul tinerilor s-au propus mai multe măsuri printre care subvenţii pentru angajatori, stagii de practică, ucenicie la locul de muncă, burse pentru elevi şi indemnizaţii în schimbul absolvirii şcolii pentru cei care au abandonat-o * strategia este susţinută financiar din fonduri nerambursabile estimate la 433 de milioane de euro
Pentru anii 2014 şi 2015, Guvernul şi-a asumat ca toţi tinerii care au între 16 ani şi 25 de ani şi care îşi pierd locul de muncă sau care nu găsesc un loc de muncă după terminarea studiilor să fie sprijiniţi. Astfel, aceştia ar trebui să primească, în decurs de patru luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la centrele de garanţii pentru tineret, o ofertă de angajare, de continuare a educaţiei, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu.
Practic, Guvernul propune mai multe soluţii. O primă soluţie vizează ca aceştia să fie sprijiniţi pentru a deveni antreprenori. Această măsură se traduce în cifre astfel: în 2014, 424 de tineri vor primi câte 25.000 de euro pentru a-şi deschide propria afacere, iar anul viitor, va fi acordat sprijin pentru 240 de tineri. Totodată, alţi 300 de tineri vor primi 200.000 de lei de la stat ca să înveţe să devină antreprenori şi să-şi facă propria afacere în perioada 2014-2015.
O a doua soluţie menţionată în documentul de programare vizează acordarea de subvenţii pentru angajatorii care încadrează tinerii. Astfel, Guvernul va acorda angajatorilor subvenţii de câte 200 de euro şi 500 de lei pe an, pentru fiecare tânăr angajat în 2014, iar estimările pentru acest an ajung la 12.000 de persoane. O a treia soluţie îi vizează pe tinerii fără calificare şi experienţă. Aceştia vor fi sprijiniţi prin Legea uceniciei, care permite tinerilor să se angajeze cu contract de ucenicie, pe salariul minim pe economie.
Legea obligă angajatorul să asigure formarea profesională a ucenicului într-o meserie în domeniul său de activitate. La finalul contractului, ucenicii vor fi testaţi de Centrul de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale. Cei care vor promova, vor obţine un certificat de calificare profesională a adulţilor. Pentru aceşti tineri se alocă în primul an câte 250 de euro, costurile sunt suportate din fonduri europene. O altă măsură vizează urmarea unui stagiu de practică pentru cei care termină facultatea şi nu-şi găsesc un loc de muncă. Astfel, Guvernul a stabilit ca 17.000 de tineri absolvenţi de facultate care se angajează după absolvire să primească, de la stat, 300 de euro şi 750 de lei pe lună, pe o perioadă de şase luni.
Printre celelalte măsuri trasate de Guvern se află instruirea tinerilor care nu au finalizat şcoala- ciclul primar şi gimnazial, pentru a preveni astfel şomajul pe termen lung, dar şi acordarea de burse pentru elevi. Astfel, 24.000 de elevi din şcolile profesionale vor primi burse de câte 365 de euro pe an. Mai mult, 90.000 de tineri vor fi consiliaţi şi orientaţi profesional în 2014, 13.312 tineri vor obţine recunoaşterea competenţelor profesionale obţinute în sistem informal şi nonformal, iar în jur de 6.000 de şomeri de lungă durată vor primi prime de instalare de câte 1000 de euro şi 3.500 de lei pe an.
Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 - 24 ani a crescut de la 18,6% în 2008 la 22,7% în 2012. Există trei regiuni cu o rată a şomajului în rândul tinerilor mai mare de 25%: Centru (31,7%), Sud-Est (31,3%) şi Sud-Muntenia (30,2%).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau