Surse de finanţare pentru firmele din Moldova
Dimensiune font:
Antreprenorii cu afaceri în judeţele din Regiunea de Nord-Est au la dispoziţie mai multe modalităţi de a atrage fonduri, în această perioadă * în ultima lună din 2016 sunt încă deschise linii de finanţare pe programe europene sau guvernamentale
Cei care derulează business-uri în judeţele din Moldova pot depune documentaţii pentru atragerea de fonduri din diferite surse. Astfel, până la finele lunii viitoare este deschisă linia de finanţare pe axa 2 a Programului Operaţional Regional 2014-2020. Concret, pe axa 2, prioritatea de investiţii 2.1.A Microîntreprinderi, cererile de finanţare se primesc până pe 27 ianuarie 2017.
„Obiectivul specific al acestei axe prioritare îl reprezintă consolidarea poziţiei pe piaţă a întreprinderilor mici şi mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Naţională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare“, au transmis oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
În cadrul acestei acţiuni sunt alocate fonduri pentru „construirea, modernizarea şi extinderea spaţiului de producţie, dar şi dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare online“. Alocarea financiară la nivelul regiunii este de 40,99 de milioane de euro. Contribuţia beneficiarului trebuie să fie de minim 10%.
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
Pe de altă parte, entităţile din ţară care au ca obiect de activitate cercetarea-dezvoltarea, pot depune documentaţii pe axa 1 a Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, acţiunea 1 - „Crearea de sinergii cu acţiunile de CDI ale programului cadrul Orizont 2020 al Uniunii Europene şi alte programe CDI internaţionale“.
Bani pentru împăduriri
O altă sursă de finanţare este prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020, submăsura 8.1., care vizează „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“. Practic, este acordat sprijin financiar „deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole şi neagricole şi formelor asociative ale acestora în vederea împăduririi“. Valoarea grantului este de maximum 7 milioane de euro, iar termenul limită pentru depunerea cererii de finanţare este 20 ianuarie 2017. În cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020 a fost lansată măsura II 4, privind „investiţiile productive în acvacultură- creşterea eficienţei energetice, energie regenerabilă“. Astfel, valoarea minimă eligibilă aferentă unui proiect este de 22.502 lei, iar valoarea maximă este 1.575.175 lei.
Până pe 15 decembrie mai pot fi depuse proiecte şi pentru finanţare în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, submăsura 4.2- „Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole“. Astfel, IMM-urile pot beneficia de maxim un milion de euro pentru un proiect, alte tipuri de întreprinderi pot primi maxim 1,5 milioane de euro, în timp ce investiţiile cooperativelor agricole vor fi de maximum 2,5 milioane de euro. Până la aceeaşi dată pot fi înaintate şi documentaţiile necesare dezvoltării „fermelor mici“. Beneficiarii vor primi un grant de 15.000 de euro pentru o perioadă e maxim 3 ani, iar investiţiile din domeniul pomicol beneficiază de finanţare 5 ani.
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
Antreprenorii pot primi şi bani guvernamentali în cadrul Schemei de ajutor de stat - Finanţarea proiectelor CDI conform programului „Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare- dezvoltare“. Pentru proiecte de cercetare fundamentală se alocă maximul 40 de milioane de euro, pentru cele de cercetare industrială – 20 de milioane de euro, iar pentru cele de cercetare experimentală – 15 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau