Tăierile ilegale de lemn, în scriptele Romsilva
Dimensiune font:
Şeful Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Adam Crăciunescu, a prezentat mai multe date legate de măcelul din păduri * practic, în ultimii cinci ani, numai din proprietăţile statului, tăierile ilegale au depăşit 2,67 milioane de metri cubi
Tăierile ilegale de lemn din pădurile administrate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva se ridică anual la circa 45.000 - 60.000 de metri cubi. „RNP - Romsilva administrează 3,2 milioane de hectare de pădure din proprietatea statului şi circa 1,1 milioane de hectare proprietate privată. Din aceste suprafeţe administrate de noi sunt sustrageri ilegale pe care le înregistrăm în fiecare an, mai ales în zonele cu grad ridicat de sărăcie, dar ele sunt doar în jur de 45.000 - 60.000 de metri cubi, ceea ce reprezintă sub 0,5% din volumul de masă valorificat de regie“, a declarat directorul general al RNP- Romsilva, Adam Crăciunescu, citat de Agerpres.
Statistica Romsilva arată că volumul de lemn tăiat ilegal, în ultimii cinci ani (2010-2015), numai din pădurile statului, s-a situat la 2,67 milioane mc.
Pe de altă parte, şeful Romsilva apreciază că este destul de greu să mărească gradul de disciplină printre pădurari, în condiţiile în care litigiile de muncă pe care regia le-a avut de multe ori cu cei care fost prinşi că au sustras ilegal lemn şi au fost disponibilizaţi le-a dat câştig de cauză acestora şi i-a repus în drepturi. „De exemplu, în acest an am descoperit în urma controalelor din Caraş Severin şi 100-200 mc de lemn pe un ocol silvic, când noi avem prevăzut în contractul colectiv de muncă măsura disponibilizării pentru o cantitate mai mare de 50 de mc de lemn. Ceea ce ne pune un mare semn de întrebare faţă de conştiinţa profesională a acestor oameni“, a precizat Adam Crăciunescu. Acesta a menţionat că, de cele mai multe ori, angajaţii prinşi furând se adresează instanţelor şi îşi recapătă funcţia. „Pădure fără uscături nu există. Consider însă că, în ultimul timp, prea uşor se dau astfel de sentinţe, mai ales când este vorba de furt sau de sustrageri ilegale“, a declarat directorul Romsilva.
Sectoarele vulnerabile ale economiei
În privinţa raportului Greenpeace care sesiza recent că se taie în jur de 3 hectare de pădure pe oră, directorul general al regiei a afirmat că datele sunt destul de vechi pentru că prezintă anumite fapte care s-au produs imediat cu aplicarea Legii 247/2005. „Rămân surprins de ceea ce prezintă Greenpeace la ora actuală pentru că sunt date destul de vechi, despre fapte care s-au produs imediat cu aplicarea Legii 247/2005, adică în anii 2008 - 2011, când practic s-a pus la dispoziţie un milion de hectare de pădure din proprietatea statului inclusiv prin procuratori, care au dorit să recupereze foarte repede sumele investite în pădurile respective. Nu a fost o legislaţie corespunzătoare, iar organele statului nu au reuşit să frâneze această recoltare de masa lemnoasă de pe proprietăţile celor privaţi şi astfel a intrat pe piaţă mult lemn care nu respectă amenajamentele silvice“, a explicat şeful RNP.
În opinia acestuia, în noul Cod Silvic organele statului au o mai mare responsabilitate, iar trasabilitatea lemnului este mult mai bine cunoscută şi controlată. „Lemnul care circulă pe drumurile publice trebuie să circule cu documente indiferent de unde provine, inclusiv dacă este din afara fondului forestier. Datele statistice pe care noi le furnizăm în fiecare an în ceea ce priveşte tăierile ilegale sunt realizate în baza controalelor efective, respectiv de două ori pe an în fiecare canton“, a adăugat Crăciunescu, citat de Agerpres.
Cele mai puternice firme din judeţ
Acesta a subliniat că situaţia semnalată de Agenţia pentru Investigaţii de Mediu /Environmental Investigation Agency, referitoare la compania austriacă Schweighofer Holzindustrie, care cumpăra de pe piaţa inclusiv lemn tăiat ilegal, s-a datorat şi legislaţiei ambigue care există în România, dar şi unei oferte mari de lemn de pe piaţă. „Acest lemn provenea în cea mai mare parte din păduri private. Compania austriacă a lucrat foarte mult cu firme care achiziţionau lemn şi rulau sume mari de bani. Ei au profitat în perioada 2006 - 2012 de o legislaţie ambiguă şi de oferta mare de păduri de pe piaţă. La Romsilva, compania Schweighofer Holzindustrie vine normal la licitaţie şi cumpără lemn ca orice alte agent economic, dar nu achiziţionează mai mult de 300.000 de mc. Nu mai are nicio situaţie favorizantă, vine la licitaţie şi cumpără, însă grosul materialului lemnos îl achiziţionează de la firme româneşti care exploatează masa lemnoasă. Înainte ei aveau firme de achiziţii şi luau mult lemn de la persoane fizice“, a explicat directorul general al regiei.
Potrivit legii, din pădurile proprietate publică a statului, administrate de Romsilva se poate realiza recoltarea unui volum maxim anual de 12,8 milioane metri cubi masă lemnoasă. Faţă de acest volum, în anul 2014, s-au recoltat 9,1 milioane mc, iar pentru anul 2015 regia are un program de recoltare a masei lemnoase de 9,4 milioane mc.
România deţine una dintre cele mai mari suprafeţe de păduri certificate din Europa, cu cele circa 2,4 de milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului din administrarea Romsilva, certificarea reprezentând o garanţie a modului de gospodărire a pădurilor, care atestă promovarea unui management forestier responsabil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau