UTIL Cum să reduci consumul de combustibil
Dimensiune font:
Potrivit unui document elaborat la iniţiativa Comisiei Europene şi Asociaţiei Europene a Companiilor Petroliere, calitatea cauciucurilor şi felul în care este condusă o maşină influenţează consumul de carburanţi al vehiculelor * studiul prezintă şi mai multe sfaturi pentru a diminua nivelul consumului
Un studiu elaborat la iniţiativa Comisiei Europene şi Asociaţiei Europene a Companiilor Petroliere şi postat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prezintă câteva sfaturi pentru un consum eficient de benzină şi motorină şi pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Pe primul loc este pusă menţinerea vehiculului în stare bună de funcţionare şi verificarea periodică a nivelului de ulei. Totodată, trebuie verificată lunar presiunea anvelopelor. Anvelopele insuficient umflate pot creşte consumul cu până la 4%, susţin specialiştii.
„Îndepărtaţi greutăţile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate. Cu cât maşina este mai grea, cu atât mai mult trebuie să tureze motorul, consumând mai mult carburant. Închideţi geamurile, în special la viteză mare, şi demontaţi portbagajele exterioare goale. Acest lucru reduce rezistenţa la vânt şi poate micşora consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu până la 10%“, se spune în documentul citat de Agerpres.
Radiografia pieţei de asigurări din Moldova FOTO
Conducătorii auto sunt sfătuiţi să folosească aerul condiţionat numai dacă este necesar, pe motiv că utilizarea inutilă sporeşte consumul de carburant şi emisiile de dioxid de carbon cu până la 5%. „În plus, începeţi să conduceţi imediat după ce porniţi motorul şi opriţi-l când staţionaţi mai mult de un minut. Motoarele moderne sunt concepute pentru a porni imediat, reducând astfel consumul de carburant. Conduceţi cu viteză rezonabilă şi, mai presus de orice, conduceţi uşor. De fiecare dată când acceleraţi sau frânaţi brusc, motorul foloseşte mai mult carburant şi produce mai mult CO2“, este un alt sfat al specialiştilor.
„Anticipaţi fluxul de trafic“
În plus, aceştia atrag atenţia asupra faptului că atunci când accelerează conducătorul auto trebuie să schimbe treptele de viteză cât mai repede posibil, întrucât treptele mai mari de viteză sunt mai economice în ceea ce priveşte consumul de carburant. „De asemenea, încercaţi să anticipaţi fluxul de trafic. Fiţi atenţi la circulaţie de la o distanţă cât mai mare, pentru a evita frânarea inutilă şi pentru a porni în funcţie de fluxul traficului. Luaţi în considerare împărţirea maşinii cu colegii în drum spre serviciu. Veţi contribui la reducerea aglomeraţiei traficului şi a consumului de carburant“, se subliniază în document.
Datele oficiale ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) relevă faptul că, la sfârşitul anului 2014, parcul auto naţional din România ajunsese la 6.270.615 unităţi, în creştere cu 4,77% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.
Cele mai păguboase maşini second-hand
Din numărul total de vehicule care circulau pe drumurile naţionale la finele anului trecut, 4,9 milioane de unităţi erau autoturisme, iar peste 2,9 milioane dintre acestea aveau o vechime mai mare de 12 ani. De asemenea, 3,16 milioane de autoturisme aveau motoare pe benzină, în timp ce peste 1,741 milioane de unităţi erau pe motorină.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau