Zece teme fiscale care influenţează mediul de afaceri
Dimensiune font:
Compania de consultanţă şi audit PwC susţine că noile reglementări fiscale nu sunt suficiente pentru îmbunătăţirea semnificativă a economiei * ar mai trebui continuarea reformelor structurale şi accelerarea investiţiilor în infrastructură
Un recent studiu al companiei de consultanţă şi audit PwC subliniază faptul că noile reglementări fiscale nu sunt suficiente pentru o creştere semnificativă a economiei. „Suntem în faţa unui nou început din punct de vedere fiscal, însă măsurile fiscale singure nu sunt suficiente pentru a repune România în mod durabil pe o traiectorie de creştere. Va fi totodată nevoie de continuarea reformelor structurale şi de accelerarea investiţiilor în infrastructură pentru a putea construi economia performantă pe care ne-o dorim cu toţii“, a declarat Mihaela Mitroi, liderul departamentului Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, într-un comunicat.
Problemele presante ale investitorilor
Ea a adăugat că adoptarea noului Cod Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală „pune România într-o situaţie favorabilă“, urmând să crească interesul investitorilor. PwC apreciază că noile reglementări aduc „elementele de clarificare legislativă şi de predictibilitate a politicii fiscale“. Compania a prezentat, totodată, cele mai importante zece teme fiscale care vor influenţa semnificativ mediul de afaceri şi vor marca evoluţia economiei româneşti în următoarea perioadă.
Simplificarea procedurii
Potrivit specialiştilor o primă temă vizează reconsiderarea modului de organizare a grupurilor de companii şi gestionarea cash-flowului la nivelul acţionariatului prin introducerea cotei reduse de 5% pentru impozitul pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016.
Altă temă face referire la îmbunătăţirea fluxului de numerar şi încurajarea consumului prin reducerea, simplificarea şi diversificarea cotelor de TVA şi, în acelaşi timp, reducerea costurilor şi a poverii administrative prin eliminarea accizelor nearmonizate. Pe de altă parte, o altă temă prezentată de PwC vizează statuarea principiului că jurisprudenţa europeană în materie fiscală se aplică în mod direct la nivel naţional, iar dacă legislaţia naţională este mai puţin restrictivă, trebuie să se recunoască dreptul contribuabilului de a beneficia de aceasta. O altă temă propusă vizează atragerea în România a cât mai multor companii de tip holding prin recalificarea companiilor străine ca fiind impozitate în România dacă locul conducerii efective a acestor companii este în România (corelat şi cu reducerea impozitului pe dividende).
Cum puteţi scăpa de restanţele de la Fisc
Pe lista specialiştilor mai apare reducerea costurilor aferente fluxului de numerar prin simplificarea procedurii privind grupul unic fiscal, dar şi reducerea perioadei de timp în care companiile pot beneficia de recuperarea TVA în cazul clienţilor aflaţi în insolvenţă. O altă temă face referire la tendinţa de uniformizare a bazei de impunere a persoanelor fizice, indiferent de sursa de venit, corelat şi cu noua metodologie de inspecţie asupra persoanelor fizice. În lista PwC mai apar schimbarea metodologiei de control în ceea ce priveşte inspecţiile fiscale şi a modului de administrare a marilor contribuabili, dar şi recent introdusa aministie fiscală care încurajează conformarea voluntară. Totodată, penalitatea de nedeclarare ar trebui însoţită şi de alte măsuri pentru stimularea conformării, cum ar fi declararea voluntară, similar sistemului anglo-saxon.
ANAF va introduce, cel mai probabil de la jumătatea anului 2016, mecanismul „monitorizării voluntare“ prin care o serie de firme mari încheie un acord cu Fiscul şi transmit în timp real datele privind tranzacţiile efectuate, „recompensa“ fiind ca aceste companii vor fi scutite de inspecţii fiscale. „Autoritatea fiscală încheie un acord cu o serie de contribuabili care acceptă să ofere în mod voluntar să ofere informaţii cu privire la tranzacţiile pe care le derulează şi agreează tratamentul fiscal înainte de finalizarea efectivă a tranzacţiei“, a explicat Ionuţ Simion, country managing partner al PwC România.
Potrivit lui Simion, acest program este derulat şi de Rusia, cunoscută prin abordarea extrem de conservatoare a inspecţiilor fiscale. „Programul va fi operaţional în a doua parte a anului următor şi îi vizează pe Marii Contribuabili. Ei ne vor trimite date în timp real, unele fiind raportările obişnuite, iar altele date pe care noi le solicităm în mod expres. Dacă însă avem suspiciuni ca raportările lor nu sunt conforme cu realitatea, evident ca putem demara inspecţii fiscale“, au declarat pentru HotNews surse apropiate ANAF. Momentan, pe listele ANAF sunt circa 2.400 de mari contribuabili, numărul acestora urmând să fie redus la circa 1.000.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau