Zeci de sesizări penale pentru firmele rău-platnice
Dimensiune font:
Inspectorii Fiscului ieşean au semnalat parchetul în 78 de cazuri, în primele nouă luni ale acestui an * cele mai multe societăţi cu probleme sunt în domeniul comerţului şi al lucrărilor de construcţii * prejudiciul estimat depăşeşte 371 de milioane de lei
În jur de 1.620 de controale au derulat inspectorii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, în primele nouă luni ale acestui an. „Selecţia contribuabililor pentru inspecţii fiscale generale s-a efectuat în urma unei analize de risc pe baza informaţiilor deţinute în bazele de date ale administraţiilor financiare, care au avut în vedere aspecte cum sunt: TVA negativ fără opţiune de rambursare; societăţi care au depăşit plafonul legal de 35.000 de euro şi nu au fost înregistrate ca plătitoare de TVA; societăţi care utilizează forţă de muncă fără forme legale; care desfăşoară tranzacţii cu contribuabili inactivi sau înregistrează diferenţe la achiziţii intracomunitare; cifră de afaceri mare“, reiese din raportul Fiscului.
Cele mai puternice firme din judeţ
În urma verificărilor au fost aplicate 67 de amenzi contravenţionale în sumă de peste 222.000 de lei. „Cu ocazia inspecţiilor fiscale efectuate în perioada ianuarie – septembrie 2015, s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la calcularea, înregistrarea şi virarea de către contribuabili a obligaţiilor la bugetul general consolidat al statului, fiind stabilite de către organele de inspecţie fiscală diferenţe constând în impozite şi taxe şi contribuţii sociale de 445, 8 milioane de lei“, detaliază oficialii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice.
Verificări la contribuabili „fantomă“
Controalele Fiscului au fost urmate şi de 78 de sesizări penale, cu un prejudiciu estimat la peste 371,8 milioane de lei. Principalele domenii de activitate ale firmelor care s-au ales cu plângeri penale vizează comerţul cu ridicata nespecializat, al materialelor şi minereurilor metalice, al deşeurilor şi resturilor.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
Totodată, au fost înregistrate plângeri pentru firme din domenii precum lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, lucrări de instalaţii sanitare de încălzire şi aer condiţionat, întreţinere şi reparare autovehicule, restaurante şi baruri.
Principalele fapte de care se fac vinovaţi reprezentanţii firmelor aflate sub lupa inspectorilor sunt sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare şi fiscale prin nedeclarare sau declarare fictivă, nedeclararea TVA aferenta livrărilor de bunuri şi servicii şi a impozitului pe veniturile aferente. Au mai fost vizaţi contribuabili care nu funcţionează la sediul social declarat sau cei de tip ,,fantomă’’.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau