Jocurile sunt făcute...
Dimensiune font:
Formula „les jeux sont faits, rien ne va plus” este una tradiţională la anumite jocuri de noroc, anunţând participanţii că pariurile sunt oprite.
Aparent, nicio legătură între jocurile de noroc şi scena politică; pe cale de consecinţă, la fel, niciuna între formula menţionată şi starea existentă acum, după trecerea unei treimi din campania electorală. Este un interval în care, în mod normal, viaţa politică şi domeniile care ţin de ea (adică toate) ar trebui să fiarbă zgomotos şi intens, mai ceva decât mustul aflat în vasele de vinificaţie.
Cu toate acestea, constatăm existenţa unei linişti aproape asurzitoare. Tocmai aceasta ne deteremină să bănuim, dacă nu chiar să fim convinşi, că „jocurile sunt făcute”. Cât despre noroc, e nevoie şi de el în viaţa politică; dar nu, nu în această etapă, ci în cea anterioară, când, pe faţă sau prin culise, se duc lupte aprige pentru plasarea celor amatori de a deveni parlamentari în poziţiile eligibile. După care, cei care au reuşit acest demers - datorită unor „merite”, concretizate în servicii mai vechi sau în cotizaţii consistente mai noi, legate de formaţiunea politică pe a cărei listă sunt plasaţi– pot sta liniştiţi. Aproape că ar putea să-şi ia un binemeritat concediu de odihnă preventivă, având în vedere că îi aşteaptă, după 11 decembrie, patru ani istovitori de muncă (presăraţi cu „doar” 12 luni de vacanţă)...
Trecând de la teorie la practică, să luăm exemplul concret al Iaşului. Judeţul va avea, în viitoarea legislatură, 17 parlamentari, dintre care 5 în Senat, şi 12 în Camera Deputaţilor. Păstrând rezerva cuvenită faţă de sondaje (dintre care nu puţine sunt lansate în scopuri de manipulare), luând în calcul şi obişnuita marjă de eroare, aproape că se poate face lista celor care vor reprezenta acest spaţiu (de dorit ar fi ca şi pe locuitorii lui, dar asta e altă poveste!).
Aşadar, ieşenii ar putea avea drept deputaţi pe Camelia Gavrilă, Nicolae Bănicioiu, Tudor Ciuhodaru, Vasile Cîtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte (de la PSD), Marius Bodea, Dumitru Oprea, Costel Alexe, Alexandru Muraru (PNL), Varujan Vosganian (ALDE), Petru Movilă (PMP), un loc putând reveni fie mult mediatizatei USR, fie PRU, iar ca senatori pe Doru Pănescu, Victorel Lupu, Vasile Toma (PSD), Iuliana Scântei, Mihaela Popa (PNL).
Parcurgând lista de mai sus, remarcăm existenţa unor profesionişti în domeniile lor de activitate, precum Dumitru Oprea, Victorel Lupu, Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru, sau în zona politică, precum Varujan Vosganian, Mihaela Popa sau Petru Movilă, legaţi puternic de Iaşi, ceea ce constituie, teoretic, premise (şi) pentru o bună reprezentare a intereselor comunităţii. Din păcate, aceştia nu reprezintă majoritatea. Întâlnim şi nume mai puţin semnificative, cu cv-uri care poate nu ar fi recomandat o asemenea plasare, întâlnim, iarăşi, personaje „paraşutate” de la „centru”, să nu rămână, săracele, fără „coledzi”. Asta-i treaba cu votul pe liste: acestea cuprind oameni de bază, dar şi persoane de umplutură...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau