Nu mulţi chemaţi, dar un singur primit în Palatul Roznovanu (II)
Dimensiune font:
Subliniam, ieri, că, de această dată, la alegerile pentru funcţia de primar al Iaşului nu participă personaje din prima linie a scenei politice. Pe lângă aceasta, ar mai fi de adăugat că, faţă de alte scrutinurile desfăşurate în urmă cu alţi ani, nici numărul candidaţilor dornici de a ajunge în demnitatea respectivă nu mai e la fel de mare. De meditat dacă funcţia cu pricina este mai puţin respectivă sau, poate, frica de „bau-bau”-ul reprezentat de către organele abilitate a face anchete e mult mai mare decât tentaţia...
Dincolo de aceste consideraţii, trebuie să revin la situaţia cu totul atipică reprezentată de alegerea într-un singur tur, care, aşa cum mai aminteam, creează o inechitate, extrem de convingător definită de către un lider politic, care susţinea că acest sistem „avantajează exclusiv partidele cu cel mai mare număr de primari”. Ştie toată lumea că partidele cu pricina nu sunt altele decât PSD şi PNL. Dar chiar şi aşa, potrivit altui politician, un singur tur va favoriza mai mult primul partid menţionat! Ceea ce, teoretic, nu ar trebui să descurajeze candidaţii formaţiunilor politice mici sau pe cei independenţi şi, în nici un caz, să-i transforme în simpli figuranţi, care fac doar act de prezenţă sau îşi bifează o căsuţă în cv.
Ne aducem aminte că, la alegerile precedente, a câştigat reprezentantul partidului considerat a fi cel mai avantajat, dar nu trebuie să uităm că, atunci, persoana cu pricina candida pe lista alianţei USL. Aşa încât, acum, este de aşteptat ca lupta să fie foarte strânsă, şi decisă, după cum tendinţele înregistrate şi în ultimii ani, mai puţin de campania stradală şi poate mai mult de cea din mediul on line. Sensibilizarea şi motivarea tinerei generaţii, cu deosebire ataşată internetului, precum şi prezenţa ei într-un număr mai mare la urne ar putea face diferenţa necesară. În acelaşi timp, e tot mai greu de crezut că unele „cadouri” electorale – de altfel expres interzise în actuala campanie – ar putea atrage şi anihila diferenţa pomenită.
Trăgând linia şi adunând, s-ar putea pleca de la premisa că singurii cu şanse în lupta pentru ocuparea fotoliului principal din Palatul Roznovanu ar fi Mihai Chirica, candidatul PSD, şi Marius Bodea, candidatul PNL. În pole-position pare a se afla cel dintâi, deja ocupant interimar al funcţiei de primar, condiţii în care cel de al doilea ar putea câştiga doar prin mobilizarea intensă a celor dornici să scoată de pe urbe eticheta „roşie”. O opţiune interesantă pentru electorat ar putea fi reprezentată, însă, şi de către Viorel Blăjuţ, creatorul unui grup de firme de succes, care ar putea fi perceput drept mai indicat faţă de candidaţii „bugetari”.
Până la urmă, nu putem decât să regretăm că cele două mari partide şi-au impus voinţa unui singur tur. Unul dintre ele, cu certitudine, va avea de câştigat la Iaşi, dar aceasta se va întâmpla, din păcate, prin nesocotirea dreptului electoratului de a alege mai în tihnă şi mai nuanţat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau