Politicienii au unităţi de măsură diferite pentru ei şi restul lumii
Dimensiune font:
Alegerile locale s-au încheiat, unii au şi uitat de ele. Alţii nu şi, în cazul unor aleşi, s-au apucat a face treburile pentru care au fost votaţi, iar în cazul unor alegători, a continua să spere că noii aleşi sau chiar cei vechi, re-confirmaţi, îşi vor îndeplini promisiunile. Mai e vreme până la ambele bilanţuri, aşa că, până atunci, haideţi să ne amintim că nu mai e mult timp până la legislative. Alţi bani, altă distracţie. Desigur, banii noştri, distracţia (a se citi beneficiul) lor!
Pentru alegerile generale e nevoie de fonduri. Consistente. Aşa că „săracele” partide fac, în această perioadă, demersuri pentru ca statul (adică noi, nu?) să ramburseze sumele investite la locale. Din câte aflăm, peste 700 de competitori electorali au depus cereri de înapoiere a banilor cheltuiţi pentru bine poporului – în total circa 50 milioane lei. Ia să ne gândim câte s-ar putea face cu atâţia bani, de care au atâta nevoie şi spitalele, şi şcolile. Dar ele pot să mai aştepte, nu e grabă, urgenţa este să fie re-alimentate partidele! Din aceleaşi surse suntem informaţi că privind alegerile cumva statistic, cel mai scump vot a fost cel pentru PMP, aproximativ 3,4 lei, în vreme ce acelea pentru PNL, respectiv PSD & aliaţii, 2,3 lei, respectiv 1,7 lei. Cel mai „ieftin” vot a fost acela pentru USB, undeva cu puţin peste un leu. Dacă ne-ar arde de parafaze, am putea-o comite pe aceea care ar suna „daţi un leu pentru alesul meu”... Mai e de adăugat, la toate acestea, că Autoritatea Electorală Permanentă poate adopta decizii de nerambursare a cheltuielilor electorale, dacă nu sunt îndeplinite. Dar aş paria pe orice că aşa ceva nu se va întâmpla, că doar şi AEP este constituită tot pe criterii şi interese politice. Rămâne de văzut dacă formaţiunile politice îşi vor îndeplini o altă obligaţie stipulată de lege, şi anume să restituie candidaţilor, în termen de 4 luni de la alegeri, sumele rambursate şi cele necheltuite, conform contribuţiilor pe care aceştia le-au avut.
Bun, deci, când e vorba de politică şi politicieni, robinetul public de bani trebuie să fie cât mai larg şi în permanenţă deschis.
Cu totul altfel stau, însă, lucrurile, când vine vorba de simplii cetăţeni. Doar cel mai recent exemplu: Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională o lege care prevedea o creştere cu 10 la sută a salariilor unor bugetari, dar şi contestă o altă lege, privind acordarea unor stimulente financiare medicilor.
În asemenea circumstanţe, e mai valabilă ca niciodată expresia „pentru unii – mumă, pentru alţii ciumă”. Realitatea descrisă în expresie este veche, numai victimele sunt noi. Suntem noi, de fapt...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau