Radio Iaşi: on air - on soul!
Dimensiune font:
Nu obişnuiesc a utiliza expresii neromâneşti, mai ales în titluri, dar, de această dată, fac o excepţie, motivând cu o traducere mai amplă: când Radio Iaşi este „on air/în aer”, deci emite, devine, simultan, şi „on soul/pe suflet”. Pe sufletul celor care îi sunt prieteni fideli – foarte mulţi, dacă luăm în calcul deviza formatului clasic, „cel mai ascultat post de radio regional”, ba încă şi mai mult, dacă ne raportăm la sloganul formatului internet-live, „cel mai iubit post regional de radio din România”.
Scriam, recent, că, dacă Iaşul a fost, a rămas şi va rămâne capitală culturală europeană, aceasta se datorează şi „întâmplărilor” care se desfăşoară în nenumărate zone, printre care aminteam, la loc de cinste, Radio Iaşi, prin intermediul unor emisiuni dedicate domeniului, precum “Dialog intercultural”, „Cultura, azi”, „Ora de istorie”, „Orizont deschis”, „Invitaţiile Thaliei”, „Spectacolul artei”, „Univers musical”, „Tradiţii şi cultură populară”, dar şi a unora ca “Orizont deschis” sau “Weekend cu prieteni”.
La această incontestabilă calitate a postului se adaugă aceea de a fi o sursă de informaţii exacte, documentate şi redactate cu profesionalism, şi de muzică bună. Ca sumă, o prezenţă marcantă în viaţa cetăţii - prin acest din urmă termen înţelegând nu doar Iaşul, ci tot nord-estul ţării, şi chiar peste vremelnice graniţe între teritorii româneşti, acolo unde se recepţionează.
Pentru cei care nu ştiu, pe 2 noiembrie 1941, se auzea în eter, pentru prima dată, formula „Aici Radio Moldova”. La inaugurare, profesorul Ion Petrovici, preşedintele Societăţii de Radiodifuziune de atunci, rostea cuvinte valabile şi în ziua de azi: „...instalarea acestui post în vechea capitală a Moldovei corespunde unei logici căreia nu putea să i se sustragă nimeni. Iaşul are calitatea naturală de focar înaintat al culturii româneşti în pragul ţinuturilor nostre răsăritene...De aici, din locul acesta, ar urma să plece puternicele împrăştieri de raze (...) care să încorporeze atâtea suflete (...) în vigoarea organică a sufletului românesc”.
În 1944, emisia s-a oprit şi a fost reluată abia la 1 mai 1956, sub denumirea de Radio Iaşi. Pe 12 ianuarie 1985, acesta a fost desfiinţat, împreună cu toate celelalte studiouri teritoriale. Emisia s-a reluat, fix la ora 13, pe data de 22 decembrie 1989, şi de atunci continuă neîntrerupt!
Paginile de istorie de 75 de ani ale Radio Iaşi cuprind mult mai multe evenimente, premii şi date importante, pentru care nu este loc aici. Aş aminti doar că Radio România – însemnând şi reţeaua studiourilor regionale, deci şi postul ieşean – a doborât un nou record de audienţă, în acest an, cu emisiunea „Eu aleg România!”, înregistrând 10,5 milioane de ascultători.
Nu aş putea încheia aceste rânduri fără a sublinia că Radio Iaşi a fost, este şi va fi o remarcabilă şcoală de jurnalism, printre ai cărei absolvenţi, ultimul pe listă, dacă vreţi, se numără şi sus-semnatul. Care, cu acest prilej, mulţumeşte şi transmite „La mulţi ani!”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau