Sistemul va merge mai departe
Dimensiune font:
Ştiri. La Palatul Cotroceni, au avut loc consultări între preşedintele Iohannis şi reprezentanţi ai societăţii civile. Preşedintele PSD s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile. Posibile ştiri: până la ora apariţiei acestor rânduri (scrise duminică), este posibil ca liderii tuturor partidelor a se fi întâlnit cu reprezentanţii societăţii civile.
„Da cine o fi oare asta, societatea civilă, şi cum de e aşa băgată în seamă de toţi factorii importanţi?” – s-ar putea întreba cineva mai puţin la curent cu ce se întâmplă pe plaiurile mioritice.
Răspunsul, pe cât de scurt, pe atât de năucitor, se regăseşte într-o celebră expresie de-a lui Caragiale: e ceva sublim, dar lipseşte cu desăvârşire!
La prima mea ieşire către Vest, prin anul 1990, parcurgând Ungaria, Slovacia, Cehia şi (încă) Germania socialistă, am sesizat, cu plăcută uimire, că, în aceste ţări, societatea civilă (adică, după dicţionarele consacrate, „totalitatea organizaţiilor şi instituţiilor non-guvernamentale care exprimă interesele şi voinţa cetăţenilor”) era, deja, bine sau foarte bine organizată, deşi trecuse tot atât de puţin timp ca în România de la căderea comunismului. Opinia mea, văzând rezultatele obţinute de către aceste state, de atunci încoace, a fost că, în ţara noastră, lucrurile ar putea merge bine numai şi numai prin conturarea şi afirmarea aceluiaşi element, esenţial într-o democraţie – societatea civilă. Cu atât mai mare îmi este deziluzia când constat că, nici după 26 de ani, acest deziderat major nu s-a îndeplinit.
Şi cum constat asta?Păi, simplu, vizând inactivitatea acestui segment ca permanenţă, compensată de ivirea unor oportunişti în momente-cheie, pe de o parte, şi listele cu reprezentanţi ai segmentului la consultări precum cele amintite în primele rânduri.
La întâlnirea cu Liviu Dragnea, de exemplu, au participat un ilustru anonim, preşedintele unui ONG cu nume bine ales pentru a stârni confuzie (Federaţia Societatea Civilă Românească), şi una dintre figurile vizibile în decembrie 89, personaj extrem de dubios şi contestat. La Cotroceni, lista a fost mai amplă şi a fost făcută în buna tradiţie de dinainte de 89, pentru a cuprinde toate categoriile, vârstele etc., aşa încât aflăm un patron de librării, un cântăreţ, un veşnic candidat la toate funcţiile, studenţi, elevi, un medic, un lăudător al ex-preşedintelui, precum şi alte câteva figuri cunoscute, dar despre care, ca şi în cazul celorlalţi, se pune întrebările:pe ei cine i-a desemnat?; reprezintă dânşii, cu adevărat, societatea civilă, adică, pe cale de consecinţă, voinţa şi interesele cetăţenilor?Opinia mea este că nu.
La Guvern – nu mai mult, se vor schimba „stăpânii” (despre cei „în cărţi”, săptămâna viitoare), ceea ce va aduce bucuria bunilor, adică ai zecilor de mii de oameni de bine, de bună credinţă, care au ieşit în stradă şi au făcut aceasta posibil. Va fi doar o schimbare minoră şi de formă. Victoria străzii va fi una derizorie. Sistemul va merge mai departe...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau