Vom fi înarmaţi până în dinţi, dar nu vom avea dinţi
Dimensiune font:
La finele săptămânii trecute, la Palatul Cotroceni (unde, nu ştiu dacă aţi sesizat, nu mai cântă cucuveaua, ci kleine eule), a avut loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Evenimentul s-a întâmplat aşa, mai spre după masă, cum şade bine oamenilor meticuloşi, teoreticieni neîntrecuţi în definirea lucrului bine făcut. Cu certitudine că, la orele cu pricina, serviciile de informaţii ale marilor puteri ale lumii au fost, conform tradiţiei, numai ochi şi urechi şi cu sufletul la gură, doar-doar aveau să afle ce-au mai pus la cale actualii conducători ai României.
Unul dintre subiectele abordate şi dezbătute, indubitabil, a stârnit fiori de nelinişte în cancelariile aceloraşi mari puteri. Este vorba, desigur, de punctul referitor la „programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2016”. Vă daţi seama ce viziune de perspectivă, pentru un întreg deceniu? În atari circumstanţe, sintagma de geniu carpatin binemerită să fie transmisă de la primul preşedinte al ţării până la cel mai recent. E păcat, deşi de înţeles pe deplin, că nu s-au dat publicităţii detalii privind acest program, condiţii în care ne permitem doar să visăm sau să ne imaginăm. Cum, peste un deceniu, armia cu pricina va băga spaima în orice duşman de pe pământ sau chiar din spaţiul cosmic, prin dotare, echipament, instruire ş.a.m.d. Probabil, sau aproape sigur, cele ce am văzut în filmele cu Robocop, Terminator şi altele de gen vor fi cu mult depăşite...
S-au mai discutat şi alte subiecte strict de competenţa CSAT, cu care nu vreau să vă plictisesc, şi, în cele din urmă, şi cel privind „situaţia actuală a sistemului de sănătate publică – infecţiile spitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Celor cărora le scapă, la prima lectură, legătura dintre armată şi sănătate, le aduc aminte că marele războinic Alexandru Macedon n-a fost învins în luptă, ci de o maladie...
Am aflat, de chiar conducătorul Consiliului, ce măsuri se vor lua pentru ca sănătatea noastră să fie în siguranţă, şi deja ne simţim ceva mai bine. Mai ales luând cunoştinţă că „se va crea un mecanism de raportare, informare şi control. Ei da, asta măsură salutară!
Una peste alta, eu zic că nu e rău să fie preocupări pentru modernizarea armatei în următorul deceniu. Dar mult mai important era, este şi va fi să existe preocupări (şi nu de genul creării unor noi comitete şi comiţii) care să scoată sistemul de sănătate din dezastrul în care a ajuns (în principal, din cauza politicienilor), programe în acest domeniu pe un deceniu, două sau chiar trei. Pentru că, altfel, se va întâmpla exact cum scrie în titlu, cu precizarea că dinţii stricaţi sau lipsă vor fi cea mai puţin însemnată problemă de sănătate a românilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau