Orașul Moinești - GALERIE FOTO
Dimensiune font:
DATE GENERALE
Poziționare geografică: Municipiul Moinești este situat în partea de nord-vest a județului Bacău, la 45 km distanță de municipiul Bacău și la 8 km distanță de Comănești;Componența: Moinești - centru administrativ, Hângani, Vasâiești, Lunca-Dealu Mare, Lucăcești, Micleasca, Albotești și Gazarie - cartiere; Căi de acces: DN 2G, legături cu mun. Bacău (45 km.), oraș Comănești (8 km.), DN 11A: oraș Tîrgu-Ocna (30 km.), stațiunea Slănic Moldova (46 km.), mun. Onești (45 km.); cale ferată Moinești-Comănești;Suprafața: 5490 ha, ~55 kmp;Populația: ~21500 locuitori (date partiale Recensamint 2011), din care 65% persoane apte de muncă.
PREZENTARE GENERALĂ
Municipiul Moinești este așezat în bazinul mijlociu al sistemului de râuri Trotuș-Tazlău, într-o zonă cu bogate resurse naturale (petrol, cărbune, ape minerale curative). Cele 10 izvoare cu ape minerale din "Parcul Băi", cantonate pe pârâul Gâzu, precum și microclimatul ozonat al zonei, lipsit de pulbere nocivă, însoțite de frumusețile reliefului și florei locale, pledează pentru statutul de stațiune balneoclimaterică. Pe lîngă toate acestea, municipiul Moinești cunoaște o intensă viață spirituală și sportivă, precum și o dezvoltare continuă a instituțiilor școlare, judecătorești, bancare și turistice. Ca atare, municipiul are certe perspective de dezvoltare urbanistică, economică și turistică, dorindu-se ca el să devină un centru balneoclimateric important, preferat de turistii autohtoni, dar și de cei din alte localități ale țării sau din străinătate.
Prima atestare documentară a localității este datată 1437 și primul document în care Moineștiul este nominalizat ca târg este acela din anul 1832, când avea 188 de case și 588 de locuitori. Târgul Moinești era un loc de întâlnire între locuitorii, de pe Valea Trotușului și Valea Tazlăului, a celor veniți din Transilvania, aici existau izvoare de păcură, exploatări forestiere, alte produse mestesugărești și agroalimentare. Aici s-a născut, în 1896, poetul și eseistul de renume mondial Tristan Tzara (Samuel Rosenstock), fondatorul Dada, o mișcare contestatară în artă.
În anul 1921 Moineștiul devine comuna urbană și odată cu acest eveniment crește funcția lui administrativă - Moinești era reședința comunei urbane și în același timp reședința plasei Tazlău. În anul 2001 orașul Moinești a fost declarat municipiu. Cea mai veche mențiune despre existența și exploatarea petrolului în România se referă la localitatea Lucăcești, astăzi parte componența a orașului Moinești, de pe Valea Tazlaului Sărat; primele distilerii de petrol din țară sunt menționate în prima jumatate a secolului al XIX-lea la Gazarie, cartier al orașului Moinești. În bazinul petrolifer al Moldovei s-a forat prima sondă mecanică din România (în 1861) și printre primele din lume. La Moinești a fost instalată a patra mare rafinărie din țară (1923); din toate acestea reiese faptul ca începuturile industriei petroliere în țara noastră au avut loc pe meleagurile moineștene.
Sursa: www.moinesti.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau