„Iaşiul are un public extraordinar, extrem de interesat de literatură”

default

Dimensiune font:

| 27-09-2014 05:05

 Dialog cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici, membru în Consiliul director al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi * cea de-a II-a ediţie FILIT se va desfăşura în perioada 1 – 5 octombrie şi va face posibilă întâlnirea publicului cu 300 de scriitori importanţi din ţară şi din străinătate, traducători şi alţi profesionişti ai cărţii

 Născut pe 17 iunie 1975, la Rădăuţi (Suceava), Lucian Dan Teodorovici este scriitor, scenarist de film şi televiziune, regizor de teatru. Este coordonator al colecţiei „Ego. Proza” a Editurii Polirom, iar în perioada 2002 - 2006, a fost redactor-şef al editurii. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul „Antologia DramatIS” („Cartea Românească”, 2008). În 2013, a debutat ca regizor de teatru, cu spectacolul „Prăpădul” (după un text de Attila Bartis), montat la Teatrul Naţional din Iaşi. În acelaşi an a pus în scenă, la Ateneul ieşean, spectacolul „Sînt o babă comunistă”, o dramatizare după romanul omonim semnat de Dan Lungu.
Este autorul volumelor: „Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi” (1999, 2005), „Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana (2000), „Circul nostru vă prezintă:” (2002, 2007), „Atunci i-am ars doua palme” (2004), „Celelalte poveşti de dragoste” (2009, 2013), „Matei Brunul” (2011, 2014), „Unu + unu (+ unu...). Nişte comedii” (2014). Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.

- Cum aţi descrie prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, cea din 2013?
- Cel mai la îndemână clişeu ar fi să spun: „un vis împlinit”. În realitate, chiar despre asta e vorba: am sperat, ne-am construit vreme de câţiva ani, alături de Dan Lungu şi Florin Lăzărescu, diverse vise legate de un festival de anvergură în România, ba mai mult, la Iaşi. Am avut şi diverse temeri: că publicul e totuşi limitat, mai puţin interesat de carte etc. Au fost, toate temerile, nişte erori pe care le-am făcut: prima ediţie a arătat că Iaşiul are un public extraordinar, extrem de interesat de literatură. Ne uitam anul trecut la sălile pline, ne aminteam festivaluri importante din alte ţări la care am participat în calitate de scriitori şi nu ne venea să credem că de astă dată se întâmplă la noi. Cred că asta e cea mai bună descriere.

- Care este echipa alături de care lucraţi la această a II-a ediţie?
- Echipa e amplă, ar trebui să pomenesc toate numele, căci altfel ar fi nedrept. Sunt oameni care muncesc zi şi noapte în ultimele săptămâni pentru festival. Nu-s doar vorbe aruncate, dacă aţi asista la pregătiri v-aţi convinge de asta. Aşa încât vă rog să-mi permiteţi să-i amintesc aici pe toţi cei care s-au implicat în organizare, cu regretul că nu pot trece aici şi numele tuturor voluntarilor. Pe lângă consiliul director, din care fac parte alături de Dan Lungu şi Florin Lăzărescu, există o echipă iniţială, pe care am construit-o încă de anul trecut, formată din Corina Bernic, Amelia Gheorghiţă, Mădălina Cocea, George Onofrei, Florin Irimia şi Dan Daia (care, din păcate, anul acesta n-a mai putut să se implice în organizare, dar sperăm că va reveni pe viitor). Ni s-au alăturat pe parcurs foarte mulţi oameni, unii încă de la ediţia trecută, alţii de la această a doua ediţie, precum: Adriana Bondor, Anca Baciu, Bianca Grigoriu, Andra Petrariu, Dragoș Duțu, Georgiana Asiminii, Georgiana Leșu, Corina Gologoț, Andrei Giurgia, Adrian Murariu, Iulian Pruteanu, Ruxandra Lidia Krișan, Manuela Oboroceanu, Teodora Rogoz, Florin Iorga, Sorana Lupu, Adrian Botez, Mădălina Daraban, Dan Semenov, Andrei Tabarcea, Daniela Ştefan, Cosmina Râmbu şi Oana Hanganu. Sper să nu fi uitat pe cineva.

- Cine vine la FILIT 2014? Daţi-ne câteva nume din lista scriitorilor care au acceptat invitaţia de a fi prezenţi la Iaşi în perioada 1 – 5 octombrie...
- E dificil să dau doar câteva nume. Sunt scriitori foarte importanţi, străini şi români, care participă la această ediţie. Sunt traducători, critici literari, manageri şi mulţi alţi oameni din lumea culturală. Nu am un criteriu pentru a selecta doar nişte nume dintre cei care au acceptat invitaţia. Eventual, putem vorbi despre evenimentele din cadrul „Serilor FILIT”, de la Teatrul Naţional din Iaşi. Fiecare astfel de seară e dedicată unuia dintre invitaţi: miercuri va fi întâlnirea cu David Lodge, un nume care, îmi închipui eu, nu mai are nevoie de vreo prezentare; joi va veni în faţa publicului Guillermo Arriaga, scriitor mexican şi scenarist al unor filme celebre, regizate de Alejandro González Iñárritu, precum „Babel”, „21 Grams”, „Amores Perros” sau „The Three Burials of Melquiades Estrada”; vineri avem onoarea de a o primi pe scena TNI pe Herta Muller, laureata Nobel pentru Literatură; sâmbătă, va fi prezent în cadrul aceluiaşi tip de eveniment Mircea Cărtărescu, pe care ieşenii îl aşteaptă, o ştiu deja din reacţiile primite, cu mare bucurie; duminică, venit din SUA, vom avea de asemenea bucuria de a-l întâlni pe Norman Manea. Cum am spus, sunt numeroşi scriitori importanţi din ţară şi de afară, traducători şi alţi oameni de cultură. Îi veţi descoperi citind programul de pe site-ul festivalului (www.filit-iasi.ro). Şi vă asigur că fiecare eveniment merită prezenţa unui public numeros.

- Cine a fost cel mai greu de „convins” să participe, cel mai dificil de abordat?
- Cei care n-au acceptat să vină, evident! Cu unii dintre aceştia am discutat îndelung, până la urmă răspunsul fiind negativ, din diverse motive. Cei mai mulţi însă ne-au promis prezenţa la ediţia viitoare şi, pot s-o spun de pe-acum, aşa cum am promis şi anul trecut şi ne-am ţinut de cuvânt: vor fi nume foarte importante şi la ediţia 2015. Cu scriitorii care au venit nu pot spune că a fost foarte dificil, de vreme ce am primit în cele din urmă un răspuns pozitiv. Sigur însă că atunci când e vorba despre scriitori străini, discuţiile sunt mai lungi, din câteva motive: la început iei legătura cu agenţii, abia într-un final ajungi la discuţii directe; apoi, programele le sunt încărcate, în special în luna octombrie; în fine, o problemă deloc de neglijat pentru străini e că România nu are încă o mare tradiţie a festivalurilor literare, prin urmare nu ştiu exact la ce să se aştepte, de aici putând apărea anumite reticenţe la început.

- Cum aţi făcut selecţia celor 300 de invitaţi? Care au fost criteriile?
- Sunt multe criterii pe care le-am avut în vedere, dat fiind faptul că invitaţii noştri nu sunt numai scriitori şi traducători, ci, aşa cum am spus deja, avem ca invitaţi şi editori, şi manageri ai altor festivaluri, şi jurnalişti străini sau români, şi critici literari ş.a.m.d. Dar dacă ne referim doar la scriitori, vă pot spune că, în privinţa celor străini, primul criteriu, absolut obligatoriu, a fost ca ei să aibă cel puţin o carte tradusă şi publicată în România. Evident, ne-am străduit să aducem scriitori dintre cei mai iubiţi de public, care să atragă deci interesul cititorilor. În privinţa scriitorilor români, lucrurile sunt un pic mai complexe: sigur că ne-am ghidat în primul rând după aceleaşi criterii mai sus amintite, adică valoarea literară şi interesul pe care-l pot stârni printre cititorii ieşeni. Dar, la fel ca la prima ediţie, ne-am dorit mult să aducem scriitori care au fost mai rar, poate chiar deloc la Iaşi pentru întâlniri cu publicul. Au fost deci mai multe lucruri de care am ţinut cont, am avut inclusiv sugestii din partea unor oameni de cultură, pe care, în măsura posibilităţilor, le-am luat în calcul.

- Au existat şi sugestii venite din partea publicului prezent la ediţia de anul trecut? Şi-au manifestat ieşenii dorinţa de a întâlni anumiţi scriitori sau poeţi?
- Da, evident. Asta-i o altă bucurie a noastră: au existat numeroase sugestii, ceea ce ne-a dovedit că interesul e în creştere. Vă mărturisesc, am stat o vreme pentru a culege toate aceste sugestii de invitaţi de pe pagina de Facebook a festivalului şi nu numai, iar primii scriitori pe care am încercat să-i aducem au fost cei care numărau cele mai multe „voturi”. Sigur că nu a fost posibil în totalitate, dar unii dintre cei prezenţi la această ediţie au fost contactaţi chiar în urma sugestiilor cititorilor.

- O întrebare venită de la un cititor, de data aceasta: De ce nu se acordă un spaţiu pe măsura celorlalte genuri, în cadrul FILIT, literaturii SF/fantasy? În Occident, SF/ fantasy sunt pe picior de egalitate cu literatura mainstreem, atât ca succes comercial, priză la publicul tânăr, cât şi premii literare şi festivaluri… De asemenea, există numeroşi scriitori valoroşi autohtoni, unii cu premii europene.
- E adevărat că nu am creat programe speciale dedicate literaturii SF, dar printre scriitorii străini pe care am dorit să-i invităm, s-au aflat la un moment dat şi câţiva autori de astfel de literatură. Ne interesează scriitorii buni, fără a merge într-o direcţia sau alta, spre un „gen” sau altul. Din păcate, n-am avut răspunsuri favorabile dinspre scriitorii de literatură SF pe care i-am abordat. Vreau să vă mai spun însă ceva legat de subiect: în general, la festivalurile din afară nu se fac secţiuni speciale legate de acest tip de literatură. Poţi întâlni scriitori de SF la festivaluri, însă vă asigur că n-au fost invitaţi pentru că scriu SF, ci pentru că scriu literatură de bună calitate. Remarc mai degrabă faptul că scriitorii de SF se retrag uneori într-un cerc exclusivist, că-şi organizează propriile întâlniri etc. Şi nu cred că e de dorit ca scriitorii să se împartă între scriitori SF şi ceilalţi... Dar am deviat de la subiect, nu cred că e cazul să continui. Una peste alta, la FILIT nu ne-am propus să nu aducem scriitori de SF. Dimpotrivă. Poate ediţia de anul viitor va fi mai „darnică” în răspunsuri pozitive din partea unor asemenea scriitori.

- În ce măsură acest festival este pentru public, în ce măsură pentru specialiştii care îşi dau astfel întâlnire la Iaşi?
- Specialiştii despre care vorbiţi sunt, la rându-le, public la acest festival. Am observat asta anul trecut, m-am bucurat de bucuriile lor în momentul în care întâlneau un scriitor sau altul. Nu e un festival dedicat în primul rând întâlnirilor profesionale, ba chiar ideea de festival contrazice o asemenea perspectivă. Sunt târguri de carte profesionale, precum cele de la Frankfurt şi Londra, unde specialiştii au ocazia să fie profesionişti şi atât. Aici, la FILIT, insistăm pe ideea de sărbătoare a literaturii. Pentru toate categoriile de public. Evident, sunt şi câteva întâlniri profesionale, căci nu ascundem un alt scop al festivalului, anume acela de a înlesni comunicarea dintre scriitori şi profesioniştii din lumea cărţii. Dar comunicarea despre care vorbesc se poate produce, şi prima ediţie ne-a confirmat asta, chiar şi în întâlniri mai puţin formale, într-o atmosferă pe care FILIT-ul şi-a propus şi, se pare, a şi reuşit s-o creeze.

- Oferiţi-le pasionaţilor de literatură câteva argumente pentru care să nu ocolească întâlnirile cu traducătorii! Unele voci susţin că publicul nu este interesat de acest domeniu şi că sintagma din titulatura festivalului este... neatractivă, dar anul trecut am avut ocazia să descoperim, la Iaşi, că traducătorii sunt cel puţin la fel de interesanţi ca scriitorii!
- Vedeţi, aţi răspuns chiar Dvs. la întrebare, prin constatarea de final. Noi ştiam însă de o bună bucată de vreme că traducătorii sunt la fel de interesanţi ca scriitorii. Traducătorii ştiu cel mai bine amănunte „picante”, întâmplări cu un scriitor sau altul, traducătorii se confruntă uneori cu nişte situaţii dintre cele mai stranii şi amuzante când sunt nevoiţi să traducă un text sau altul. Traducătorii sunt scriitori, până la urmă. Şi mai toţi cei pe care îi cunosc personal sunt oameni extraordinari, credeţi-mă! Dincolo de asta, poate fi fascinant să-i ascultaţi vorbind despre munca lor, despre ce înseamnă să te adaptezi stilistic, să „asculţi” vocea autorului şi să ştii s-o redai prin propriile sentimente, prin propriile interpretări. Astfel încât ea să spună până la urmă acelaşi lucru, însă adaptat cumva „respiraţiei” cititorului dintr-un alt spaţiu lingvistic. Nu, traducătorii pot fi orice, numai plictisitori şi neatractivi nu.

- Pentru dumneavoastră, care a fost cea mai emoţionantă întâlnire, la ediţia de anul trecut?
- Greu de spus. Pe scriitorii români invitaţi îi cunoşteam deja în urma multor alte întâlniri, dar e o bucurie să-i revăd, să stăm de vorbă, să-i ascult în evenimente. În privinţa traducătorilor, în majoritatea cazurilor a fost de asemenea vorba despre reîntâlniri frumoase. M-am bucurat poate în mod special de prezenţa lui François Weyergans, chiar dacă a fost a doua mea întâlnire cu domnia sa, şi de cea a lui Andrei Kurkov, pentru că-i citisem cu ani înainte şi-mi creasem deja un soi de „legende” în privinţa lor. Dar mi-a făcut mare plăcere să întâlnesc scriitori străini pe care i-am citit, recunosc, abia după ce i-am invitat la FILIT. Sincer, cred că m-am bucurat cel mai mult când Andrei Kurkov, într-o discuţie privată, mi-a zis aşa: „Am fost la zeci şi zeci de festivaluri, dar îţi spun că FILIT poate deveni un fel de Berlinală a literaturii”. A fost extrem de onorant să aud asta. Şi, bineînţeles, emoţionant, căci de la acest cuvânt am pornit...
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei