Mihaela Loredana Gârlea: „Jazzul e ca dragostea: cu cât tema are mai multe variaţiuni, cu atât devine mai valoroasă în timp”

default

Dimensiune font:

| 31-12-2015 10:56

Predă artă vocală la Facultatea de Teatru a Universităţii de Artă „George Enescu” din Iaşi, susţine concerte cu formaţia Tierra Y Pan, face repetiţii cu mulţi copii talentaţi, îi place să pescuiască şi să coasă goblenuri * în acest an a susţinut prima teză de doctorat în jazz vocal din ţară * asistentul universitar Mihaela Loredana Gârlea poate fi denumit, cu mână pe inimă, omul-orchestră * am discutat cu ea despre jazz, despre dragoste şi oameni şi ne-a împărtăşit din bucuriile ei 

Cu Mihaela Loredana Gârlea e o bucurie să stai de vorbă. Povesteşte despre muzică şi despre viaţa ei cu o pasiune atât de molipsitoare încât îţi doreşti să dai drumul la orice post de radio în speranţa că imediat vei fi răsplătit cu o piesă de jazz.
- Ai susţinut, de curând, prima teză de doctorat în jazz vocal din ţară. Cum ţi-ai ales tema?
- Cred că tema m-a ales pe mine şi nu eu pe ea. Sau, fie, ne-am ales reciproc. Ea, tema, pentru că s-a agăţat de mine în mod inseparabil, iar eu pe ea pentru că a fost singurul tandem cu care am simţit că rezonez perfect. Recunosc că un rol determinant l-a avut şi îndrumătoarea mea de doctorat, doamna prof. univ. dr. Laura Vasiliu (muzicolog şi decan al Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universităţii de Arte «George Enescu») care a găsit maniera cea mai potrivită de a îmbină ceea ce îmi place şi ştiu să fac cu ceea ce e necesar ca finalitate în cadrul unui demers ştiinţific de o asemenea anvergură. S-au mai scris în România doctorate pe domeniul muzicii de jazz, mai exact despre jazzul instrumental (istoria jazzului, vioara în jazz etc – n.r.), dar niciodată din perspectiva vocalităţii. Aşadar, ne aflăm în faţa unei lucrări originale, «Vocea în jazz», cercetare ce însumează tot traseul muzicii vocale de jazz de la origini (sfârşit de secol XIX, început de secol XX) şi până spre zilele noastre.
- Cum ai ales jazzul?
- În copilărie nici nu ştiam ce înseamnă. Eu cântăm folk, muzica uşoară, chiar folclor. Spre adolescenţă am auzit prima dată Les Feuilles Mortes (Autumn leaves sau mai pe româneste Frunze moarte), piesa standard de jazz. A fost primul fior. Pe la 18 ani am auzit de Aura Urziceanu. Nu a mai fost fior, a fost cutremur de-a dreptul! Şi cu asta a început nebunia. Îmi doream tot mai mult să cânt muzica aceea de neînţeles adesea, dar atât de subtilă şi profundă. În anul 2000 am fost cooptată de prof. univ. dr. Romeo Cozma în formaţia lui, nu înţelegeam de ce tocmai eu, şi aşa am început activitatea de solist de jazz ca profesionist. Turnee în ţară şi în străinătate, concerte mai peste tot, repetiţii. Nu ştiu, oare eu am ales ceva sau pur şi simplu era calea predestinată? Jazzul e ca dragostea: cu cât tema are mai multe variaţiuni, cu atât aceasta devine mai valabilă şi mai valoroasă în timp
- Ce spune publicul despre acest gen de muzică?
- Din păcate, foarte mulţi ascultători (potenţial public la concerte de jazz) au fost derutaţi. Muzica de jazz a apărut în multe situaţii ca o muzică haotică ce tinde către zgomot. Acest lucru se datorează, fără doar şi poate faptului că a fost abordată în mod abuziv de persoane care nu stăpânesc ştiinţa şi arta de a cânta acest gen. Caracterul improvizatoric al acestei muzici nu ar trebui să fie greşit înţeles. Improvizaţia nu este chiar free, nici macar în stilul free-jazz, unde termenul ar putea să sugereze o libertate aproape totală. Din fericire, există şi muzicieni de jazz care ştiu care sunt particularităţile jazzului, reuşind să prezinte în faţa publicului un material sonor bine construit din punct de vedere structural armonic şi interpretativ din care nu lipsesc emoţia, meditaţia, frumosul.
- Cu cine cânţi?
- De aproape patru ani cânt cu Gârlea cvintet, formaţia mea de jazz. Oamenii mei de suflet şi muzicienii la care multe soliste visează (muzical vorbind): Cristian Gârlea-sintetizatoare, Iulian Pavelescu- chitară, Adrian Trufia-bas şi Costică Stavrat- tobe. Alături de ei am avut cele mai frumoase experienţe artistice în muzica de jazz. De aproape doi ani cânt şi cu formaţia Tierra Sin Pan, denumire care s-a schimbat de curând în Tierra Y Pan, a cărei poveste o cunosc prea puţin pentru că m-am alăturat grupului după cinci ani de la înfiinţare.
- Poţi să ne spui, în schimb, povestea ta alături de Tierra Y Pan.
- Vrei? Îi ascultasem o singură dată, pe o înregistrare la un coleg, profesor la Facultatea de Teatru. El făcea o ilustraţie muzicală la o piesă de teatru. Am întrebat: «Cine cântă aşa de fain?». Şi am primit răspuns: «Tierra Sin Pan». Ca sa nu par dezinformată şi să mă fac de râs că nu am înţeles exact numele, cu atât mai puţin să ştiu cine sunt muzicienii, am dat din cap evaziv şi mi-am propus, cum ajung acasă, să mă interesez ce formaţie cânta acolo. Surprizăăă! Erau din Iaşi şi o parte dintre ei chiar colegi cu mine la universitate. Ţin minte că am râs de una singură prin casă gândindu-mă la cele petrecute. După nici două luni am primit un telefon de la Luminiţa Ciobanu (violist, membru fondator) care mi-a propus să cânt cu formaţia în calitate de invitat. Adică trebuia să cânt la un concert şi atât. După concert mi-am spus: «Doamne, cum vine asta? Adică toată frumuseţea de concert va fi doar o amintire? Adică toată emoţia mea pusă în scenă pe muzica lui Piazzola se duce în eter?» Au urmat zile şi nopţi de frământări până când, mai mult pe nevorbite, s-a stabilit că rămân ca parte componentă în formaţie, adică alături de Raluca Dobre-vioară, Luminiţa Ciobanu-violă, Edit Arva- pian, Grigoriţă Mandache- contrabas, Romeo Luchian- acordeon, Teo Popescu-percuţie şi tare fericită mă face acest lucru!
- Aţi fost la multe concursuri? Cum v-aţi simţit?
- Mergem la festivaluri. Pentru categoria noastră de vârstă nu mai există concursuri!. Glumesc. Oriunde mergem suntem foarte bine primiţi, mereu venim cu premii, avem întâlniri şi amintiri frumoase.
- Susţineţi proiectul «Iaşi - Capitală Europeană a Culturii». Care crezi că ar fi atuurile Iaşului?
- Suntem artişti ai acestui oraş. Dacă vorbim despre Capitala Culturală înseamnă că răspundem oricăror invitaţii care se referă la evenimente de înaltă ţinută ce apropie şi mai mult oraşul nostru de titulatura mult dorită. Prin repertoriile alese, prin tematica propusă, adică prin formă şi conţinut, concertele noastre se ridică la nivelul de calitate artistică impusă de proiectul «Iaşi, Capitală Culturală Europeană 2021». Atuurile Iaşului, după părerea mea, sunt istoria, oamenii, proiectele.
- Ai un cântăreţ de jazz preferat?
- Am mai mulţi cântăreţi pe care îi admir: Ella Fitzgerald, pianista, compozitoarea şi vocalista Aziza Mustafah Zadeh, Al Jarreau şi mulţi alţii.
- Sunteţi o familie de muzicieni. Ce face fiecare? Cum reuşiţi să vă armonizaţi?
- În familia Gârlea fiecare face muzică, de la mic la mare: Eva Maria este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional de Artă «Octav Băncilă», studiază pianul la clasa conf. univ. dr. Ciprian Ion. Din propria iniţiativă a studiat şi un repertoriu cu lucrări din muzică de film cu care are deja câteva recitaluri susţinute. Eva are şi un contract pe cinci ani încheiat cu Roton, va cânta ca solistă alături de trupa «The Irons», din Iaşi. Alexandru Gârlea este student în anul II, specializarea pian, la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, la clasa conf. univ. dr. Luminiţa Constantinovici. Despre mine am spus deja multe lucruri, poate activitatea didactică la universitate şi cea de coordonator de evenimente pentru copii la Kidsland Club ar completa cele deja menţionate. Cristian, soţul meu, este keyboardist, pianist, aranjor, compozitor, dar şi «sponsorul oficial» al familiei. Mereu ne amuzăm pe această etichetă pe care i-am pus-o cu toată admiraţia pe care i-o port pentru tot ceea ce face. Este manager la un magazin de instrumente muzicale şi de peste 20 de ani gestionează această activitate. El este cel care m-a susţinut, timp de 23 de ani, în toate demersurile mele artistice, profesionale.
- Vorbeşti cu patimă despre muzică şi mă întreb oare mai este loc şi pentru alte pasiuni în viaţa ta?
- Daaa, pentru multe, doar că am foarte puţin timp pentru ele. Îmi plac motocicletele şi mi-ar plăcea să primesc una, pescuiesc cu spor, am şi lansete, cos goblenuri. Când sunt aplecată pe bucata de etamină simt că mă rog pentru înţelepciunea lumii. Dacă am fi înţelepţi viaţa noastră ar arăta altfel. Ne-am putea dărui mai mult celor din jur fiindcă lumea înseamnă cei de lângă tine, dar şi cei pe care nu-i cunoşti şi nu vei cunoaşte niciodată. Ne pierdem adesea în detalii şi, fără să vrem, mergem pe loc. Ideea de a face totul fără jumătăţi de măsură e cea care ar trebui să ne guverneze viaţa.
Maura ANGHEL


„Din martie anul acesta cânt o muzică pătrunsă de un profund ethos popular şi religios în spectacolul de teatru «Ana», regia Ciprian Huţanu, la Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri», la Sala Cub. Este o muzică total diferită de muzică de jazz sau de stilistica din repertoriul abordat alături de Tierra Y Pan. Marţi, 8 decembrie, va fi următorul spectacol”-
Mihaela Loredana Gârlea


„Am ascultat foarte mult jazz datorită soţului meu, Cristian Gârlea. El este profesor, muzician şi a obţinut Premiul întâi la Festivalul de jazz de la Sibiu în 1981. Este colecţionar de muzică şi instrumente muzicale, o enciclopedie cel puţin în muzică. E o binecuvântare să am lângă mine un asemenea om”
- Mihaela Loredana Gârlea  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei