Părintele Capşa: „Crăciunul este sărbătoarea Păcii, este sărbătoarea bunei-voinţe”

default

Dimensiune font:

| 18-12-2015 15:20

Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de analiză a ceea ce am făcut peste an * şi dacă de trai avem grijă zilnic, de suflet mai uităm şi este important să ne aducem aminte că nu trăim singuri şi că înţelegerea este prima cale spre un trai frumos 

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar pregătirile sunt în toi în fiecare casă. Oamenii fac cumpărături, deretică, ţin post, au grijă de trup, dar şi de suflet. Acum parcă iubim mai mult, dăruim mai din inimă şi suntem mai atraşi de tot ceea ce înseamnă frumos şi bun. Am discutat despre semnificaţia acestei perioade cu părintele Constantin Capşa, de la parohia Sarata, din Piatra Neamţ
- Cum ne pregătim pentru a primi cum se cuvine această mare sărbătoare?
- Aşa cum s-au pregătit şi înaintaşii noştri, prin ceea ce Hristos ne-a lăsat nouă, adică prin Sfintele Taine. Ne spovedim, ne împărtăşim şi ne întâlnim cu sărbătoritul. Noi, în Biserica Ortodoxă, nu spunem «Hristos s-a născut», ci spunem «Hristos se naşte». Mântuitorul vine prin Sfânta Fecioară Maria care a fost încredinţată dreptului Iosif şi care a fost chemată la cetatea Bethleem căci de acolo erau părinţii ei şi acolo trebuia să fie declarată. A ajuns acolo pe când era însărcinată şi nimeni n-a primit-o şi n-a găsit loc decât în staulul vitelor, la marginea cetăţii, la acel om Crăciun, unde în plină noapte a venit Hristos pe Pământ. Acolo s-a născut şi acolo au venit păstorii cu primele daruri, oamenii simpli, acolo au coborât îngerii, acolo au fost călăuziţi de steaua cea sfântă magii şi au adus aur, smirnă şi tămâie pruncului.


- Şi atunci noi toţi trebuie să ne punem o întrebare - cum ne mântuim sufletele?
- Mergând spre Hristos în Bethleemul Iudeii, acolo să ducem şi noi ceva. Credeţi că are nevoie Hristos de daruri scumpe, de averi, de bunuri? Nu. Hristos doreşte inima noastră de creştini, viaţa noastră lăuntrică, doreşte faptele milei creştine, ale milei trupeşti şi ale milei sufleteşti. Pe acestea să le punem în traista vieţii noastre, să le ducem acolo, în Bethleemul Iudeii.
- Ce sfaturi ne daţi în această perioadă?
- Este sărbătoarea Păcii, este sărbătoarea bunei-voinţe. Degeaba ar fi masa plină, casa luminată cu steluţe şi tot ce vrei în pom dacă te cerţi cu familia, dacă te duşmăneşti cu colegul, dacă ai pe conştiinţa ta că dintr-un pix ai luat bani dintr-un salariu. Sfatul meu este să rămânem în pace că acum mai mult ca oricând pacea lipseşte din familie, din parohie, din ţară, din lumea întreagă. Ce-i sfătuiesc eu pe oameni este să fie cu luare aminte. Nu pentru mine, căci nu pe mine, ci pe ei se păcălesc. Aşa cum nu pe medic îl faci să sufere dacă nu spui unde te doare, nu pe preot îl minţi dacă spui că nu ai făcut sau ai făcut pe jumătate. Îţi baţi joc de sufletul tău.


- Sunteţi şi profesor de religie. Cum percep copiii şi tinerii această sărbătoare şi semnificaţia ei?
- Depinde cum ştii să le prezinţi valoarea întâlnirii noastre cu marea sărbătoare a Naşterii Domnului. Eu le spun aşa: «Copii, gândiţi-vă că este ziua voastră. Şi eu vin la aniversare şi mă aşez la masă, mănânc, beau şi plec. Şi nu te felicit, nu te sărut, nu-ţi dau o floare. Sau dacă ţi-o dau o arunc pe-o masă, sau dacă aduc un cadou îl las pe undeva pe jos. Cum vă simţiţi atunci?». La fel e şi cu sărbătoarea Crăciunului - oare eu când merg la Biserică în cinstea Naşterii Domnului caut să mă întâlnesc cu sărbătoritul sau fac doar act de prezenţă ? Nu-i ducem daruri, îi ducem faptele noastre. Aşa le spun tinerilor şi mulţi dintre ei ascultă.


- Cu ce însoţim Postul în afară de restricţiile alimentare?
- Ca să mergi cu bicicleta ai nevoie de două roţi. Cu o roată numai la circ se poate şi foarte greu. Ca să mergi cu barca ai nevoie de două vâsle. Cu o singură vâslă nu poţi sa treci apa oricât de iscusit ai fi. O pasăre fără o aripă cade la pământ. Postul alimentar este doar o aripă, doar o vâslă, doar o roată şi nu este suficient. Creştinul adevărat, pe lângă post, trebuie să mai aibă o aripă: rugăciunea. Şi în plus şi cel cu vâsla, şi cel cu bicicleta, şi cel cu avionul trebuie să aibă o busolă, GPS îi spunem acuma. Şi creştinul mai are nevoie de o busolă. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune foarte frumos: «Dacă posteşti, arată-mi faptele tale!». Busola noastră este milostenia. Revenind la ce spuneam mai devreme, ca să ne întâlnim cu sărbătoritul să punem post, rugăciune şi milostenie.


- În această perioadă vin creştinii la Biserică, dar merg şi preoţii la creştini cu Ajunul. Care este semnificaţia acestui gest?
- Preotul este dator să îşi cunoască fiii duhovniceşti. Eu am 26 de ani în parohie şi îmi cunosc credincioşii foarte bine. Pentru ce intru eu în case de Ajun? Pentru ce vine un tată în casa fiului? Vine să aducă o veste, să aducă un dar. Eu merg în casa omului să mă rog cu el şi el nu trebuie să fugă de mine. Şi oamenii trebuie să simtă că îi cunosc, că le ştiu durerile şi necazul. Mă rog cu ei pentru fata care e departe la Paris, pentru băiatul care e bolnav la spital. Omul îmi mai spune un păs, o nevoie, îi răspund la o întrebare, vorbesc ca un părinte spiritual şi îi explic ceea ce îi trebuie lui. Acesta este scopul Ajunului, să ducem în case duh de rugăciune şi să sădim o sămânţă de armonie. Şi mai ales acolo unde ştiu că este boală sufletească trebuie să căutăm medicamentele ce trebuie să le punem pe rană.


- Care sunt suferinţele pe care încercaţi să le vindecaţi cât de puţin la aceste sărbători?
- Oful şi dorul după copii, că nimeni nu face copii cu gândul ca ei să plece la mii şi mii de kilometri. Bine e când fraţii sunt împreună, când suntem cu toţii adunaţi sub acelaşi acoperiş, măcar la sfânta masă de Crăciun şi de Paşte. Masa-i plină, casa-i aranjată, bradul împodobit, da aproape că nu există casă în care părinţii să nu plângă fiindcă le sunt copiii departe. Asta-i cea mai mare suferinţă. Vă îndemn pe toţi dragii mei să întâmpinăm cum se cuvine aceste sărbători, după tradiţia românească, după tradiţia creştinească. Să primim această mare sărbătoare a Naşterii Domnului cu pace, cu înţelegere.
Alina FERENŢ


Cine este Moş Crăciun şi ce ne învaţă el?
Aşa cum spune în Biserica noastră Ortodoxă, „În dar ai luat, în dar dai”. Spun unii: „Eu n-am ce să dau”. Dar, întreb eu: «Un zâmbet ai, o privire ai, un cuvânt ai?» Sau să ne gândim altfel. A venit Crăciunul stăm cu toţii la masă, avem bucate gustoase, avem cadouri pentru toţi ai casei, dar ne gândim o secundă câţi oameni singuri sunt pe aproape de noi? Stai un minut cu un om bolnav de la spital sau chiar din parohie, să vezi câtă suferinţă este la patul aceluia care poate nu ştie dacă mai prinde dimineaţa. Este darul cel mai mare pe care îl poţi da. Dumnezeu ţi-a dat graiul gratis, tu stai cinci minute şi vorbeşte cu un om bolnav şi singur. E cel mai mare dar pe care poţi să-l dai.

Spre deosebire de alte sărbători din cursul anului, să nu uităm că la această sărbătoare este specific colindatul. Ca să poţi să vezi cu adevărat chipul lui Dumnezeu pe care ni l-a dat prin Creaţie, primeşte în casă un copil, nu închide uşa! Nu ai ce da, n-ai bani, n-ai dulciuri, dă-i un zâmbet, că e gratis. Mulţumeşte de urat şi trimite aceleaşi gânduri şi părinţilor lui.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei