Victorel Lupu: „Am o slăbiciune pentru omul din mediul rural”
Dimensiune font:
După mai bine de 40 de ani petrecuţi în slujba cetăţeanului, Victorel Lupu împărtăşeşte din experienţa dobândită social-democraţilor ieşeni, pe care îi conduce din postura de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a partidului * luând la pas judeţul, acesta a ajuns să cunoască îndeaproape nevoile satului românesc, să înţeleagă problemele ieşenilor şi să îşi facă prieteni în cele mai îndepărtate cătune * astăzi, Victorel Lupu îi aduce la masa discuţiilor atât pe cei 65 de primari PSD din judeţul Iaşi, cât şi pe aleşii dreptei, care bat la uşa Consiliului Judeţean pentru a rezolva diverse probleme ale comunităţii
- Sunteţi de foarte mult timp în slujba oamenilor, însă niciodată nu aţi dorit să ieşiţi în evidenţă. Ne puteţi spune cine este, totuşi, Victorel Lupu?
- Sunt absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Iaşi. Am lucrat timp de 46 de ani numai în administraţie şi unităţi de pe lângă administraţia locală şi judeţeană, vorbind aici despre cei 16 ani munciţi la Întreprinderea de Transport Public Local (RATP- n.r), începând de la funcţia de planificator, şef de serviciu şi director adjunct. După aceea, am lucrat 17 ani la Direcţia Generală de Finanţe Publice, trei ani la RAJAC (Regia Autonomă Judeţeană de Apă şi Canalizare Iaşi-n.r.), ca director economic, un an am fost prefect şi de trei ani sunt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. În toată perioada aceasta, practic, am avut funcţii publice, fiind tot timpul în slujba cetăţeanului şi am bătut ani de-a rândul judeţul, în lung şi în lat. Aşa cum îmi place să spun, nu există comună din Iaşi în care să nu fi fost cel puţin de 10 ori, cunoscând oameni cu care am lucrat pentru rezolvarea problemelor şi a nemulţumirilor acestora. În cei 46 de ani de muncă, 37 am fost lider şi, având colaboratori în subordine, am ţinut foarte mult să tratăm omul ca om! Eu am o slăbiciune pentru omul din mediul rural, pentru că ştiu că o viaţă întreagă a stat în noroi, o viaţă întreagă a primit ploaia fără umbrelă, o viaţă întreagă a trebui să parcurgă distanţe mari pentru a-şi rezolva problemele, motiv pentru care atunci când am ajuns în funcţiile acestea de conducere am încercat să fac mai mult în mediul rural: drumuri, consolidarea şcolilor şi grădiniţelor, construcţia de cămine culturale, pentru a merge spre mai bine şi în aceste zone.
- Faptul că aţi bătut la pas judeţul vă ajută astăzi să lucraţi cu primarii PSD pe care îi aveţi în subordine…
- Prin prisma funcţiilor pe care le-am ocupat nu am colaborat doar cu zecile de primari care s-au rotit, ci şi cu secretarii de comună, cu contabilii şi cu inspectorii de impozite. Când merg într-o comună este imposibil să nu găsesc un om cunoscut, fie că e la pensie, fie că e consilier local, fie că are alte funcţii… din acest motiv mă simt foarte bine în orice loc din judeţ. Am şi spus că cei care m-au convins să candidez pentru funcţia de preşedinte al PSD au fost primarii din judeţ. Cu unii din ei m-am întâlnit şi din 46 de aleşi locali prezenţi, 44 au scris că vor să candidez, iar cei care nu au putut veni la întâlnire m-au sunat şi au zis că mă susţin, motiv pentru care pot spune că voi lucra uşor şi productiv cu ei. Există şi o latură grea a acestei munci (de preşedinte al organizaţiei judeţene-n.r.) deoarece fiecare primar vrea să dezvolte cât mai multe proiecte în comuna sa. Un primar a trecut printr-o campanie electorală, a avut un proiect pe care l-a prezentat în faţa alegătorilor şi caută peste tot ajutor ca să-şi realizeze obiectivul. Sigur, din această funcţie ajutorul nu este în totalitate direct, prin acordarea de fonduri, dar poţi să-i spui primarului unde este reglementarea legală prin care poate obţine finanţare. Din 2012, de când lucrez la CJ, mulţi primari s-au declarat mulţumiţi că am putut sta de vorbă şi am putut identificare rezolvări pentru problemele lor.
- Consideraţi că odată cu finalizarea votului de la Conferinţa Judeţeană au dispărut şi nemulţumirile din PSD Iaşi?
- Este adevărat că au fost şi alte poziţii după ce preşedintele Organizaţiei Judeţene (Gheorghe Nichita-n.r.) s-a autosuspendat, însă cred că echipa care a fost votată la conferinţă va aduce liniştea în partid. Este la fel de adevărat că foarte mulţi care au făcut zgomot nu au putut fi „identificaţi”, dar dacă 80% din primari au susţinut echipa votată, cred că acest lucru denotă că suntem un partid unit. E normal ca discuţii să mai existe, dar, dacă sunt corecte şi constructive, fac bine partidului. Trebuie să se ştie clar ce urmează să se facă în partid, care sunt obiectivele şi reformele ce trebuie aplicate cu oamenii pentru a avea rezultate şi abia la final poţi să emiţi pretenţii. Se întâmplă adesea ca unii să înceapă cu pretenţiile, fără a avea şi merite, ceea ce duce la discuţii. Este important ca toţi să înţeleagă că pot ocupa funcţii de conducere, prin rotaţie, dar trebuie mai întâi să se preocupe de obţinerea unor rezultate vizibile... aceasta este ordinea normală a lucrurilor!
- În momentul în care social-democraţii au venit la vot pentru validarea lui Liviu Dragnea în fruntea partidului, au primit nişte chestionare. Care este rolul acestora?
- Se doreşte ca elemente directoare din programul partidului să fie extrase din aceste chestionare, completate atât de membri de partid, cât şi de apropiaţii acestora. Cu atât mai mult cu cât aceste chestionare sunt luate acasă şi oamenii se pot sfătui… „ia spune tu aici ce crezi, ce ar trebui schimbat”; considerăm că vom putea identifica adevăratele probleme ale oamenilor şi vom şti care sunt părerile lor despre clasa politică. Este posibil să ajungă aceste chestionare şi la opoziţie, fiind vorba despre o intoxicare a demersului, însă pe raza judeţului Iaşi sperăm să avem în jur de 120.000 de exemplare din care să desprindem idei legate de nevoile oamenilor. Mai mult, până vineri, 16 octombrie, acestea trebuie centralizate, pentru că duminică avem Congresul şi vor fi prezentate rezultatele.
- Este PSD în tratative cu primarii independenţi din judeţ pentru ca aceştia să se alăture partidului, pentru alegerile de la anul?
- Nu am început campania, dar eu aş fi foarte mulţumit dacă am putea rămâne cu cifra de 65 de primari în judeţ, pe care îi avem acum. Sigur că vor fi discuţii şi dacă vom constata, ca urmare a sondajelor, că sunt primari care pot fi învingători cu ajutorul nostru, ne vom îndrepta atenţia şi spre ei. Eu am o colaborare foarte bună şi cu ceilalţi primari din tabăra dreptei, pentru că nu îi selectez după apartenenţa politică atunci când vin la CJ, cu atât mai mult cu cât astăzi am atribuţii de preşedinte (Victorel Lupu este vicepreşedinte cu atribuţii de şef al judeţului, de când instanţa i-a interzis lui Cristian Adomniţei să-şi exercite funcţia-n.r.). Mai mult, nu există comună în care PSD să nu aibă susţinători... Am mers mereu pe principiul că trebuie să ajuţi cât poţi de mult o comună pentru a-şi rezolva problemele, indiferent de primar şi partid!
- Ce credeţi că nu a funcţionat până acum în PSD Iaşi?
- Cred că lucrurile au funcţionat în partid, dacă ne raportăm la numărul de primari, de aleşi locali şi de parlamentari pe care îi avem. Mai mult, în Consiliile Locale Iaşi şi Paşcani deţinem majoritate, de câteva luni în Consiliul Judeţean asigurăm conducerea, ceea ce arată că PSD are forţă, că oamenii din partid sunt acceptaţi! Singur că în PSD Iaşi trebuie să ne apropiem de oameni, să avem discuţii, iar membri de partid trebuie să acţioneze pentru răspândirea informaţiilor cu privire la măsurile luate de Guvern, de conducerea PSD, pentru a realiza obiectivele care sunt prinse în programul social-democraţilor. Trebuie ţinut cont de faptul că actualul Guvern are rezultate foarte bune pentru un electorat de stânga, prin faptul că am reîntregit salariile, că s-a revenit asupra pensiilor… practic ceea ce s-a tăiat în mod nejustificat în perioada anterioară s-a putut da înapoi. De asemenea, trebuie să se facă foarte bine cunoscute investiţiile din localităţi, pentru că în judeţul Iaşi nu există comună care să nu aibă cel puţin un proiect în derulare. Un alt aspect pe care ne vom axa este mărirea numărului membrilor de partid, pentru că la nivel de judeţ avem aproximativ 13.000 de membri, la nivel de ţară 530.000 şi se doreşte ca acest număr să crească până la alegerile parlamentare.
- Social-democraţii se bazează pe Mihai Chirica pentru câştigarea Primăriei Iaşi la alegerile de la anul. Va reprezenta acesta cartea câştigătoare pentru PSD, în 2016?
- Deşi nu am lansat oficial candidaţii pentru alegerile locale din 2016, susţinerea noastră pentru domnul Chirica este totală! Acesta este un om ambiţios, hotărât, cu rezultate bune de când conduce Primăria şi are perspectivă politică. Nu îl vom susţine numai din vorbe, îi vom da şi ajutor pentru a recâştiga Primăria municipiului Iaşi. Suntem convinşi că aici alegerile nu vor fi uşoare, dar cu un candidat ca Mihai şi cu nişte consilieri locali buni, vom reuşi!
- Unde trebuie să mai lucreze Mihai Chirica pentru a creşte în ochii electoratului?
- Ce face pe linie administrativă este foarte bine, doar că trebuie să-şi popularizeze rezultatele. Prezenţa sa în rândul oamenilor este foarte importantă: trebuie să fie permanent în cartiere, să meargă să se întâlnească des cu studenţii, cu oamenii din cultură şi cu oamenii de afaceri. Rezolvând problemele populaţiei, va avea susţinerea ieşenilor. Organizaţia Judeţeană îl va susţine, doar că acţiunile noastre trebuie acceptate de el şi de staf-ul de campanie pe care-l va avea, pentru că iniţiativa şi conceptul pe care îşi va axa programul de guvernare locală vor fi ale dumnealui.
A consemnat Anca BURNICHE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau