Cele mai vânate meserii de către elevii ieşeni
Dimensiune font:
Aproape jumătate din locurile alocate învăţământului profesional ieşean au fost ocupate. Printre cele mai solicitate calificări sunt cele de ospătar, bucătar, mecanic auto sau manichiurist.
Reintrodus în urmă cu un an, învăţământul profesional cu durată de trei ani atrage absolvenţii de clase gimnaziale din judeţul Iaşi, unele şcoli realizându-şi deja cifra alocată pentru anul şcolar 2015-2016, aferentă anumitor specializări. 88 de clase au fost propuse la nivelul a 44 de unităţi de învăţământ, 18 fiind din mediul urban, iar 26 din rural.
Citește și Cât costă învăţământul superior „gratuit” din Iaşi
Perioada de înscriere a avut loc înainte de participarea la Evaluarea Naţională, astfel încât după susţinerea examenului, candidaţii au putut renunţa la înscrierea învăţământul profesional şi optarea pentru cel liceal. Iniţial, s-au 1.373 de elevi, însă 301 s-au retras, alegând clasele liceale. „Domeniile şi calificările propuse au fost fundamentate pe baza solicitărilor operatorilor economici din judeţul nostru. Calificările solicitate au fost: ospătar/chelner-vânzător în unităţi de alimentaţie, bucătar, brutar-patiser-preparator produse făinoase, electrician exploatare joasă tensiune, mecanic auto, agricultor culturi de câmp, comerciant vânzător, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, confecţioner produse textile”, explică reprezentanţii Inspectoratului şcolar Judeţean Iaşi.
Citește și Bogaţii şefi ai educaţiei (EXCLUSIV)
1.392 de locuri libere
După prima etapă de admitere, şi-au realizat cifra de şcolarizare Liceele Tehnologice „M. Busuioc” Paşcani (clasa de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist), Economic de Turism (ospătar/chelner-vânzător în unităţi de alimentaţie), Lespezi (electrician exploatare joasă tensiune), precum şi Colegiile Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi (mecanic auto), „I. Holban” Iaşi (frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist). În continuare, elevii se vor putea înscrie în alte două etape în învăţământul profesional cu durată de trei ani, existând 1.392 locuri rămase neocupate. Acestea sunt programate în perioada 20-21 august, respectiv 3-4 septembrie.
Dacă în cea de-a doua etapă, numărul de candidaţi va fi mai mare decât locurile libere la unitatea de învăţământ, va fi organizată o probă suplimentară de admitere, pe 28 august. Pe de altă parte, în cadrul celei de-a treia etape se va realiza repartizarea absolvenţilor de clasa a VIII-a care nu au fost repartizaţi anterior, cei care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau cei care şi-au încheiat situaţia şcolară în luna august. Andreea IGNEA
* * *
Probe suplimentare de admitere au fost organizate în prima etapă la Liceele Tehnologice Lespezi, Gropniţa, Fântânele, Hîrlău, Economic de Turism Iaşi „V. Madgearu” Iaşi, precum şi la Colegiul Tehnic „Unirea” Paşcani.
Citește și Absolvent în Iaşi, specialist în Australia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau