Cum a fost prima simulare a examenelor naţionale
Dimensiune font:
Simbolismul şi modernismul au fost provocările pentru liceeni la simularea judeţeană a examenului naţional de Bacalaureat – proba la limba şi literatura română.
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu din judeţul Iaşi participă în săptămâna 7-11 decembrie la simularea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului. Aceştia au susţinut ieri, 7 decembrie, prima probă, cea la limba şi literatura română. Elevii din clasa a VIII-a au avut de rezolvat cinci cerinţe la primul subiect, acestea fiind elaborate pe baza unui fragment din poezia „Dans de iarnă” de Mircea Ivănescu, dar şi o compunere în care să argumenteze că textul citat aparţine genului liric. Itemii celui de-al doilea subiect au fost elaboraţi pe baza articolului „O lume fără viaţă” de Robert Kunzig, publicat în 2012 în revista „National Geografic”. A doua parte a subiectului al doilea îi provoca pe elevi să redacteze o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară legată de sărbătorile de iarnă.
Citește și Elevul Anului la Palatul Copiilor din Iaşi
În ceea ce priveşte simularea probei la limba şi literatura română din cadrul Bacalaureatului, liceenii de la profilul umanist şi cel pedagogic au primit la primul subiect un fragment din „Gura satului” de Ioan Slavici, la cel de-al doilea trebuiau să redacteze un text argumentativ despre „importanţa studiului epocilor literare pentru înţelegerea operei unui scriitor”, iar la ultimul subiect, un eseu în care să prezinte particularităţile simbolismului dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui George Bacovia”. „Simbolismul nu e atât de greu, însă eu am lăsat recapitularea operei lui Bacovia la sfârşit. Sigur că, dacă m-aş fi pregătit mai bine, aş fi ştiu ce să scriu. Sunt un pic dezamăgită de mine, dar mai am timp de învăţat. M-am uitat pe subiectele celor de la real şi acolo erau mult mai simple. Modernismul e mai uşor de înţeles. Acum însă să vedem ce va fi la matematică, pentru care am cele mai multe emoţii”, spune o elevă de la Colegiul Naţional.
Citește și Concert caritabil în Aula Agronomiei
Itemii primului subiect de la varianta pentru profilul real şi filierele tehnologică şi vocaţională (exceptând profilul pedagogic), au avut la bază un fragment din „Pădureanca” de Ioan Slavici. Cel de-al doilea subiect presupunea redactarea unui text argumentativ privind „impactul reţelelor de socializare asupra formării unui tânăr în societatea actuală”, iar la cel de-al treilea un eseu în care să prezinte „tema şi viziunea asupra lumii într-o poezie studiată, aparţinând modernismului”.
De precizat că un elev de la Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil” a fost eliminat din examen din cauza telefonului mobil, procedurile şi metodologiile de desfăşurare a simulărilor fiind aceleaşi cu cele aferente examenelor naţionale. În continuare, mâine, 9 decembrie, este programată proba obligatorie a profilului pentru elevii din clasa a XII-a, precum şi cea la matematică pentru elevii din clasa a VIII-a. Andreea IGNEA
Modele de subiecte Evaluare Națională și Bacalaureat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau