Cum se descurcă elevii ieşeni la simulări
Dimensiune font:
10.678 elevi în clasele a XI-a şi a XII-a din judeţul Iaşi au participat, ieri, la prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat. 661 au absentat, iar doi liceeni au fost eliminaţi din sala de examen, din cauza tentativei de fraudă. Emoţiile au fost cu atât mai mari, cu cât rezultatele la simulările anterioare au fost dezastruoase, iar mai mult de jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a din ţară nu au promovat simularea Evaluării Naţionale.
După desfăşurarea simulării Evaluării Naţionale, în perioada 7 – 10 martie este programată cea pentru Bacalaureat. În sălile de examen sunt aşteptaţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. La nivelul judeţului Iaşi, 5.568 din totalul de 5.887 liceeni înmatriculaţi în clasa a XI-a şi 5.110 din totalul de 5.452 tineri în clasa a XII-a s-au prezentat ieri, 7 martie, la simularea probei la limba şi literatura română. În plus, doi dintre aceştia au fost eliminaţi din sala de examen din cauza tentativei de fraudă, potrivit statisticilor oferite de Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. În continuare, pe 9 martie, va avea loc proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar pe 10 martie cea la alegere a profilului şi specializării (geografie, logică şi argumentare, psihologie, sociologie, filosofie, informatică, economie, fizică, biologie sau chimie). Rezultatele vor fi afişate pe 18 martie.
Citiți și Lista ruşinii după simularea examenelor naţionale
Simulare cu emoţii
La ieşirea din sala de examen, mai mulţi liceeni ieşeni au spus că emoţiile intense pentru simulare au fost augmentate de rezultatele pe care le-au obţinut elevii de clasa a VIII-a, la simularea Evaluării Naţionale, desfăşurată în perioada 22 – 24 februarie, dar şi a celor înregistrate la simulările organizate la nivel judeţean, la începutul lunii decembrie. „Cred că m-am descurcat bine la limba română, mai ales că e domeniul care îmi place cel mai mult. Am simţit emoţii, deşi la alte examene am reuşit să mi le stăpânesc mult mai bine. Mi-a fost mai greu, probabil, pentru că şi sora mea era optimistă după susţinerea probelor la simularea Evaluării Naţionale şi se aştepta la note mari. Cu toate acestea, a fost o surpriză neplăcută pentru ea şi pentru toţi care o cunosc, atunci când a văzut rezultatele”, a spus Elena, elevă la un liceu de elită din Iaşi.
Citiți și Iaşul, pe primul loc la bugetul pentru rechizite şcolare gratuite
44% - rata de promovare la nivel naţional
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi nu au făcut încă publice rezultatele elevilor din judeţ, însă, la nivel naţional, mai puţin de jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a au obţinut media de trecere la simularea Evaluării Naţionale, fapt ce a atras atenţia oficialilor din Educaţie. Potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), 44,05% dintre participanţii la simularea Evaluării Naţionale au obţinut media peste 5.00, promovând astfel examenul. De luat în calcul este faptul că 9,29% dintre elevi nu s-au prezentat la cele două probe. „Statistic, cele mai multe note peste 5 s-au înregistrat în Capitală - 60,57% (rată prezenţă - 90,10%), urmată de Brăila - 58,50% (rată prezenţă - 76,61%) şi Cluj - 55,33% (rată prezenţă - 91,37%). Cele mai mici note s-au înregistrat, pe un fond de prezenţă de aproximativ 90%, în judeţele Vaslui - 31,22%, Tulcea - 32,67%, şi Călăraşi – 33,47%”, prezintă reprezentanţii MENCS. Examenele propriu-zise vor avea loc peste aproximativ patru luni, probele din cadrul Evaluării Naţionale fiind programate în intervalul 27 – 29 iunie, iar cele ale Bacalaureatului între 13 iunie şi 8 iulie.
Rezultate dezastruoase şi în decembrie
Îngrijorătoare sunt şi rezultatele obţinute la simularea examenelor naţionale, organizată la nivel local, în luna decembrie, de ISJ Iaşi. 35,19% a fost rata de promovare înregistrată la simularea examenului de Bacalaureat, iar 45% la simularea Evaluării Naţionale. Începând cu luna ianuarie, au fost derulate o serie de activităţi în vederea îmbunătăţirii rezultatelor. Câteva dintre demersurile întreprinse după simulările din decembrie sunt discuţiile cu elevii şi explicarea greşelilor, consiliere psihopedagogică a acestora, continuarea organizării unor simulări la nivel de clasă, dar şi monitorizarea unităţilor şcolare cu rezultate slabe, prin inspecţii tematice. Amintim că în 13 unităţi de învăţământ din judeţ, niciun elev nu a obţinut media de promovare la simulări. Andreea IGNEA
Calendarul simulării examenului de Bacalaureat
9 martie – proba obligatorie a profilului
10 martie – proba la alegere a profilului şi specializării
18 martie – afişarea rezultatelor
35,19%
Aceasta a fost rata de promovare a simulării examenului de Bacalaureat, din decembrie 2015, desfăşurata în judeţul Iaşi
Citiți și Directorii de şcoli stau cu sufletul la gură
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau